Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Αυτός είναι ο νέος προσωπικός αριθμός που θα βγάλουμε

Ο προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία εκ των οποίων τα δύο θα είναι νούμερα της δικής μας επιλογής.

Τέλος ΑΦΜ και ΑΜΚΑ: Αυτός είναι ο νέος προσωπικός αριθμός που θα βγάλουμε

O υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  εξήγησε ότι ο αριθμός ταυτότητας, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και μητρώο πολιτών σύντομα θα αντικατασταθούν από τον Προσωπικό Αριθμό  που θα χρησιμοποιεί στις συναλλαγές του με το Δημόσιο και τις τράπεζες ο κάθε ένας από εμάς.

Μάλιστα, θα είναι καταγεγραμμένος και στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο. Την επιλογή για τους επιπλέον χαρακτήρες στο ΑΦΜ του, θα κάνει ο ίδιος ο πολίτης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr.

Ο νέος μοναδικός αριθμός του πολίτη θα αποτελέσει μία βασική μεταρρύθμιση ως προς τα προσωπικά δεδομένα και θα ενοποιεί όλους τους αριθμούς που υπάρχουν στη καθημερινότητα των πολιτών, όπως το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ, τον ΑΔΤ, τον Αριθμό Διαβατηρίου και πιθανότατα και τον αριθμό διπλώματος. Ο προσωπικός αριθμός θα ενσωματωθεί στις νέες ταυτότητες και θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία.

Συγκεκριμένα, με την εν λόγω απόφαση μπαίνει ένα οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που διαθέτουν τέσσερα διαφορετικά νούμερα στα μητρώα.

Στόχος είναι η ταυτοποίηση των πολιτών στην παροχή υπηρεσιών από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και η ασφάλεια των συναλλαγών τους.

«Η επόμενη μέρα είναι το νέο wallet, η νέα εφαρμογή στο κινητό που με την έγκρισή του ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο», δήλωσε στο OPEN την Τρίτη (10/10) ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου πριν το κλείσιμο του 2023 «Έχουμε 4 διαφορετικά νούμερα σήμερα στα ελληνικά μητρώα: ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμός Ταυτότητας και Μητρώο Πολιτών. Αυτή η ιστορία λοιπόν τελειώνει με τον προσωπικό αριθμό, έχουμε έναν μοναδικό αριθμό που βασίζεται πάνω στο ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία και πλέον οτιδήποτε και να γίνει στην κατάστασή μας σε σχέση με ταυτότητες, διαβατήρια, λάθη, ορθογραφικά στις ταυτότητες, αυτός ο προσωπικός αριθμός πλέον μας έχει πιστοποιήσει και ξέρουμε ποιος είμαστε. Σταματάει η ταλαιπωρία των δημοτών[…] Το πρώτο εξάμηνο θα μπορούμε να επιλέξουμε τα δύο από τα τρία ψηφία τα οποία θα μπουν προσθετικά με το ΑΦΜ. Ο προσωπικός αριθμός είπαμε πως είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία. Τα δύο από αυτά μπορούμε να επιλέξουμε εμείς. Το τρίτο είναι ένα ψηφίο επιβεβαίωσης. Συνεπώς από τον Δεκέμβριο και μετά που θα έχουμε τελειώσει και με το Προεδρικό Διάταγμα και την έκδοσή του, σε μια πλατφόρμα του gov.gr, μπαίνουμε και επιλέγουμε τον προσωπικό αριθμό».

«Πλέον ο κόσμος μας διασυνδέεται, έχει περισσότερη επικοινωνία, έχει περισσότερη πληροφορική, συστήματα κλπ. Θα πρέπει -και η Ευρώπη το έχει διαγνώσει το ζήτημα αυτό- πλέον να φτιάξουμε άλλες δομές για να νιώθουμε και να είμαστε πιο ασφαλείς. Ξέρετε, οι επόμενοι πόλεμοι δεν θα είναι αυτοί τους οποίους βλέπουμε δυστυχώς στη Μέση Ανατολή, θα είναι υβριδικοί πόλεμοι, θα είναι πόλεμοι μέσω ενός πληκτρολογίου. Πρέπει να θωρακιστούμε εγκαίρως. Αυτός ο νέος οργανισμός της κυβερνοασφάλειας αυτό ακριβώς κάνει. Οριζόντια πλέον απλώνει μια ομπρέλα πάνω από φορείς του δημοσίου αλλά και ιδιωτικούς φορείς. Για παράδειγμα, σήμερα ναι, κάνουμε ελέγχους σε επίπεδο τηλεπικοινωνιών, ενέργειας. Τι θα γίνει αν κάποιος αύριο χάκερ χτυπήσει τη διατροφική αλυσίδα;».

Σε ερώτηση για τη θωράκιση έναντι των τρολ και των fake news σημείωσε «εδώ έρχεται, ξέρετε και το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης πάλι να ελέγξει την κακή πληροφορία, την ψεύτικη πληροφορία των ψηφιακών μέσων» και πρόσθεσε «αυτό πάει να κάνει ο νέος Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία μέχρι τον Οκτώβριο του ’24. Εμείς ερχόμαστε ένα χρόνο πριν και φτιάχνουμε τον οργανισμό, ο οποίος θα συντονίσει, θα οργανώσει, θα εποπτεύσει πλέον όλο το φάσμα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής οι οποίες έχουν κρίσιμες υποδομές. Αυτή τη δουλειά κάνει ο νέος Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας, του οποίου το νομοσχέδιο βγαίνει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες».