Τέλος πασίγνωστη εταιρεία στην Ελλάδα – Γιατί έβαλε λουκέτο

Κλείνει στη χώρα μας η δημοφιλής εταιρεία delivery Instashop. Ποιος ο λόγος πίσω από την απόφαση.

Τέλος πασίγνωστη εταιρεία στην Ελλάδα - Γιατί έβαλε λουκέτο

Λουκέτο στην Instashop μετά από δύο χρόνια δραστηριοποίησης στη χώρα μας…

Πλήγμα για το κλάδο του επιχειρείν, αφού φεύγει μία ευρέως γνωστή επιχείρηση.

Όπως προκύπτει, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ίδρυσαν το 2015 στο Ντουμπάι ο Γιάννης Τσιώρης και η Ιωάννα Αγγελιδάκη -σ.σ. η Instashop εξαγοράστηκε το 2020 από τη Γερμανική Delivery Hero, παγκόσμια ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο του online delivery έναντι 360 εκατ. δολ.-, κατεβάζει ρολά στην Ελλάδα.

Σε επιστολή που απέστειλε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα στα συνεργαζόμενα καταστήματα, μεταξύ των οποίων σε αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μεμονωμένα καταστήματα λιανικής από διάφορους κλάδους, τους ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες της Instashop θα σταματήσουν επίσημα στην Ελλάδα στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Διευκρινίζει πάντως ότι το Instashop, που δραστηριοποιείται στο q-commerce θα συνεχίσει να λειτουργεί σε άλλες χώρες.

Της απόφασης αποχώρησης της Instashop από την Ελλάδα -σ.σ. η ελληνική θυγατρική ιδρύθηκε στις 9 Μαΐου του 2018 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 2.000 ευρώ- είχε προηγηθεί στις αρχές Νοεμβρίου η απόφαση του ιδρυτή και CEO της InstaShop, Γιάννη Τσιώρη, να αποσυρθεί από το ρόλο του ως CEO, αρχής γενομένης της 17ης Νοεμβρίου 2023. Θέση που ανέλαβε ο Nikola Cabarkapa, ο οποίος κατέχει το ρόλο του COO της InstaShop και συνεργάζεται με την εταιρεία από το 2017.

Άσχημα τα οικονομικά της Instashop

Η Instashop, που ανήκει στον όμιλο Delivery Hero στον οποίο ανήκει και η efood, στη χρήση του 2022 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) εμφάνισε στην Ελλάδα κύκλο εργασιών 3,186 εκατ. ευρώ από 1,546 εκατ. ευρώ το 2021. Ωστόσο παρά την αύξηση του τζίρου εμφάνισε ζημιές προ φόρων 3,559 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,236 εκατ. ευρώ το 2021.

Η εταιρεία που συνεργάζεται με τα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Θανόπουλος, My Market, Ergon, Bazaar, με τις αλυσίδες Κωτσόβολος, Pet City, κ.ά. με convenience stores, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.α., στο τέλος του 2022 απασχολούσε 107 άτομα από 66 το 2021.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, και μετά από προσεκτική αξιολόγηση των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς, και των δύσκολων παγκόσμιων μακροοικονομικών συνθηκών που επιμένουν λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να διακόψουμε την υπηρεσία της εφαρμογής μας στην Ελλάδα.

Θέλουμε να εκφράσουμε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μας για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη που παρείχατε στο Isntashop καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Η αφοσίωση σας στην παροχή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών στους πελάτες μας υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος των δραστηριοτήτων μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 572662 του Ελληνικού Αστικού Κώδικα το οποίο τυγχάνει εφαρμογής και εν προκειμένω, θα θέλαμε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας επί του ίδιου και να προχωρήσουμε σε τερματισμό της μεταξύ μας εμπορικής σύμβασης, επικαλούμενο σοβαρό λόγο που συνίσταται στην οριστική διακοπή λειτουργίας της εφαρμογής και του ιστότοπου Instashop στην Ελλάδα. Ο τερματισμός της μεταξύ μας συμφωνίας και συνεργασίας θα τεθεί σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου.

Καθώς περνάμε σε αυτή τη φάση θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ομάδα μας θα συνεργαστεί στενά για να εξασφασίσει μια ομαλή διαδικασία αποσύνδεσης.