Τέλος τα εισοδηματικά κριτήρια – Πως θα είναι το νέο «Εξοικονομώ»

Αλλάζει ριζικά το νέο «Εξοικονομώ» στη χώρα μας. Πως θα γίνει το δημοφιλές πρόγραμμα;

Τέλος τα εισοδηματικά κριτήρια - Πως θα είναι το νέο «Εξοικονομώ»

Νέο «Εξοικονομώ» αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση με αρκετές διαφοροποιήσεις.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι… τελειώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια που υπάρχουν.

Τι πρέπει να ξέρετε για όλα όσα έρχονται το επόμενο διάστημα για το γνωστό πρόγραμμα;

Πως θα είναι το νέο «Εξοικονομώ»

Όπως προκύπτει, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στο υπό κατάρτιση πρόγραμμα.

Αν τελικώς προκριθεί αυτό το σενάριο, το οποίο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες τη δεδομένη στιγμή, τότε το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι προσιτό για ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα. Το εν λόγω project που έχει εμφανώς υψηλότερο «ταβάνι» κόστους, καθώς θα ενισχύσει περισσότερους πολίτες σε σχέση με το παρελθόν, θα χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση με 700 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 170 εκατ.ευρώ από το REPowerEu.

Επίσης στον σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται η συμμετοχή-εμπλοκή Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO), που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση στα νοικοκυριά και θα παρέχουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιών τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σταδιακά το κόστος της επένδυσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες σημείο αναφοράς των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών θα αποτελεί η τοποθέτηση αντλιών θερμότητας, παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις όπως είναι η τοποθέτηση μόνωσης, η αλλαγή κουφωμάτων κ.λπ.

Πήρε παράταση για δύο μήνες

Παράλληλα, να τονιστεί πως παρατάθηκε για δύο μήνες και συγκεκριμένα έως τον Ιούνιο, η προθεσμία για την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι θα έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες, συνολικά, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής τους για την ολοκλήρωση έργων, από 12 μήνες που προβλεπόταν αρχικά.

Διευκρινίζεται, πως παρά την παράταση της περιόδου υλοποίησης, η τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται στις 30 Ιουνίου 2025. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί και το τελικό όριο για την επιλεξιμότητα των υποβαλλόμενων δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος.
Στόχος της δίμηνης παράτασης αποτελεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.