Τέλος το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης – Πότε καταργείται οριστικά

Σταματάει να ισχύει το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης στη χώρα μας. Μέχρι πότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε.

Τέλος το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης - Πότε καταργείται οριστικά

Αρκετό χρόνο θα έχουν όσοι διατηρούν ακόμη χάρτινο δίπλωμα οδήγησης να το αντικαταστήσουν με νέου τύπου.

Ειδικότερα, μετά το 2033 θα πρέπει όλοι να έχουν το καινούργιο αφού το παλιό θα αποσυρθεί οριστικά.

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχετε κάνει την αλλαγή μέχρι τότε δεν θα έχετε δίπλωμα στην κατοχή σας.

Η διαδικασία αντικατάστασης είναι σχετικά απλή και μπορείτε να το κάνετε μέσω του gov.gr…

Ποια ημερομηνία λήγει το δίπλωμα οδήγησης

Όπως προκύπτει, το χάρτινο δίπλωμα θα πάψει να βρίσκεται σε ισχύ από τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Μετά την πάροδο αυτής της ημερομηνίας θα πρέπει να αντικατασταθεί υποχρεωτικά. Φυσικά, ο χρόνος λήξης είναι αρκετά μεγάλος, καθώς αγγίζει τα 9 χρόνια, ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία οδηγοί πρέπει να γνωρίζουν, πως μπορεί να λήξει νωρίτερα και ειδικότερα μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους.

Γιατί γίνεται αυτή η αλλαγή

Το κλασικό ροζ έγγραφο έχει ισχύ μόνο στην Ελλάδα. Οπότε, αν θες να ταξιδέψεις σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης με το αυτοκίνητό σου ή να νοικιάσεις εκεί όχημα, δεν μπορείς να το πράξεις, καθώς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ δεν το δέχονται.

Αντίθετα, το πλαστικό δίπλωμα τύπου κάρτας αναγράφει όλα τα στοιχεία του κατόχου με λατινικούς χαρακτήρες και ενσωματώνει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που ζητεί η νομοθεσία ώστε να προφυλάσσεται από πιθανή πλαστογραφία.

Πως μπορείτε να βγάλετε το νέο δίπλωμα

Για να αντικαταστήσεις το παλιό δίπλωμα με το καινούριο, μπορείς να το πράξεις μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας gov.gr. Βέβαια, για όσους που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα, υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας οδήγησης σε ΚΕΠ ή στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

Αφού εισέλθεις στο gov.gr, στη ενότητα Υπηρεσίες/Άδειες Οδήγησης και συνδεθείς μέσω TaxisNet επιλέγεις το πεδίο Αντικατάσταση Άδειας Οδήγησης. Εκεί, δίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των απαιτούμενων βημάτων για την ολοκλήρωση της επιλεγμένης ψηφιακής διαδικασίας.

Στη συνέχεια επιλέγεις Έναρξη Διαδικασίας και το σύστημα σε κατευθύνει βήμα προς βήμα. Αφού συμπληρώσεις την Υπεύθυνη Δήλωση και κάνεις Αποδοχή, σου ζητάει να προσθέσεις μια φωτογραφία σας με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς και την υπογραφή σου.

Πόσο κοστίζει το νέο δίπλωμα

Το επόμενο βήμα είναι να εκδώσεις το παράβολο ηλεκτρονικά και να επιλέξεις τον τρόπο παραλαβής του νέου διπλώματος. Κατά το τέλος της διαδικασίας, θα σου ζητηθεί να κάνεις μια σύνοψη των βημάτων που πραγματοποίησες ώστε να ελέγξεις ξανά ότι όλα είναι σωστά.

Το παράβολο το πληρώνεις ηλεκτρονικά και το κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ. Στα στοιχεία που αποστέλλονται φαίνονται ο κωδικός πληρωμής, το ΑΦΜ, ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου, η διεύθυνσης κατοικίας, το ΙΒΑΝ της τράπεζας, η κατηγορία παραβόλου και φυσικά το ονοματεπώνυμό σου.