Θα πούμε το λάδι… λαδάκι – Νέα εκτίναξη της τιμής του

Δεν λέει να σταματήσει η άνοδος στην τιμή του λαδιού, με τα νέα να μην είναι ευχάριστα για τους καταναλωτές.

Θα πούμε το λάδι... λαδάκι - Νέα εκτίναξη της τιμής του

Άσχημα τα νέα σχετικά με το λάδι στη χώρα μας…

Η τιμή του αυξάνεται διαρκώς, κάνοντας ένα από τα βασικά αγαθά, προϊόν πολυτελείας!

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας Γιώργος Κόκκινος, αναφέρθηκε στην τιμή του ελαιόλαδου που εξακολουθεί να παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ και έκανε την εκτίμησή του για την επόμενη χρονιά.

Δεν πήγε καλά η παραγωγή – Το “ταβάνι” της τιμής

«Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες στο ελαιόλαδο. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο είναι ότι επειδή επηρεάζεται από την κλιματική κρίση επηρεάζεται και η παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκινος.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Κόκκινος συμπλήρωσε ότι και φέτος μάλλον τα πράγματα δεν θα πάνε και πολύ καλά με τη παραγωγή.

«Κι εμείς είχαμε χαμηλή παραγωγή και η Ιταλία είχε χαμηλή παραγωγή και η χρονιά που θα ακολουθήσει δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Δεν νομίζω οι τιμές να είναι πιο πάνω, γιατί από εκεί και πέρα κλονίζεται όλο το σύστημα. Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει ένα ταβάνι. Οι τιμές είναι από 8,70 ευρώ έως 9 ευρώ -για το εξαιρετικά παρθένο», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» Μεσσηνίας.

Όσον αφορά στα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο Γιώργος Κόκκινος απάντησε με την παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται».

Ανέβηκε το 2024 και άλλο η τιμή στο λάδι

Ανεβαίνει και άλλο η τιμή στο λάδι, το οποίο έχει καταστεί σε είδος πολυτελείας, με τους καταναλωτές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα μπουκάλι λάδι, καθώς η εποχή της αγοράς «με τον τενεκέ» έχει πλέον παρέλθει.

Αναλυτικότερα, η κλιματική αλλαγή που έχει οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή, η «βουτιά» λόγω ξηρασίας της πρώτης χώρας παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιόλαδου, της Ισπανίας, η αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που έχουν εκτινάξει την τιμή του «πράσινου χρυσού» στα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικού ρεπορτάζ του MEGA, η πορεία της τιμής του ελαιόλαδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ως εξής:

  • Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο
  • Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο
  • Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο
  • Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο
  • Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο

Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρατηρείται δηλαδή αύξηση 212% στην τιμή του ελαιόλαδου μέσα σε μόλις 14 μήνες.