Θέσεις εργασίας 2024: Τι συμβαίνει με το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα

Η ενίσχυση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, ειδικά ενόψει της επιταχυνόμενης γήρανσης του πληθυσμού και των προκλήσεων της αγοράς εργασίας.

Θέσεις εργασίας 2024: Τι συμβαίνει με το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα

Η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2023-2024 της Τράπεζας της Ελλάδος, διατυπωμένη από τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα για την αγορά εργασίας αναδεικνύει τη σημασία της υιοθέτησης κατάλληλων πολιτικών για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας και να ενταχθούν οι μη οικονομικά ενεργοί σε αυτήν. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 αλλά και για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης εργατικού δυναμικού από τις επιχειρήσεις.

Κύρια σημεία της έκθεσης για την αγορά εργασίας

Η γήρανση του πληθυσμού

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργός πληθυσμός ηλικίας 15-64 ετών στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί από 6.624 χιλ. άτομα το 2023 σε 4.681 χιλ. άτομα το 2050, δημιουργώντας σοβαρές προκλήσεις για τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό ηλικίας 15-64 ετών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ-27 (69,5% έναντι 75,0% το 2023). Η συμμετοχή των γυναικών μάλιστα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, αγγίζοντας μόλις το 61,8%, έναντι 70,2% στην ΕΕ-27.

Νέοι (15-29 ετών)

Το ποσοστό συμμετοχής των νέων ηλικίας 15-29 ετών στο εργατικό δυναμικό είναι επίσης χαμηλό. Το 44,8% των νέων στην Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο εργατικό δυναμικό, έναντι 56% στην ΕΕ-27. Σημαντικό ποσοστό αυτών των νέων (16%) δεν εργάζεται ούτε συμμετέχει σε εκπαίδευση ή κατάρτιση (NEETs).

Ηλικιωμένοι (65-74 ετών)

Παρά την αύξηση της συμμετοχής των ηλικιωμένων στο εργατικό δυναμικό σε 9,8% το 2023, το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,0%).

Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής ΑμεΑ στο εργατικό δυναμικό στην ΕΕ-27 (23,8% έναντι 55,8%).

Brain Drain και μετανάστευση

Μεταξύ 2008 και 2017, περισσότεροι από 467 χιλιάδες νέοι με υψηλά προσόντα μετανάστευσαν από την Ελλάδα. Η συμμετοχή των ατόμων με ξένη υπηκοότητα στο εργατικό δυναμικό μειώθηκε στο 69,1% το 2023, έναντι 74,4% το 2009.

Η συνταγή για να αυξηθεί το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα

Ενίσχυση υποστηρικτικών δομών για γυναίκες

Η ενίσχυση των δομών προσχολικής αγωγής και φροντίδας είναι κρίσιμη για την υποστήριξη των γυναικών να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά εργασίας.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Η βελτίωση της σύνδεσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με την αγορά εργασίας και η ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης για νέους μπορούν να αυξήσουν τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.

Κίνητρα για ΑμεΑ και άτομα με χαμηλή συμμετοχή

Φοροαπαλλαγές και στοχευμένα προγράμματα για την ένταξη ΑμεΑ και Ρομά στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία για τη διεύρυνση του εργατικού δυναμικού.

Αντιμετώπιση του Brain Drain

Η δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβής, μαζί με φορολογικά κίνητρα, είναι απαραίτητα για τον επαναπατρισμό των νέων που έφυγαν κατά την κρίση.

Προσέλκυση μεταναστών

Η ενσωμάτωση μεταναστών στην αγορά εργασίας, ειδικά σε τομείς με υψηλή ζήτηση, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, είναι κρίσιμη για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Η εφαρμογή αυτών των πολιτικών θα ενισχύσει τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα της Ελλάδας.