Τι ισχύει για τη Μεγάλη Πέμπτη; Είναι ημιαργία ή όχι

Αρκετά ερωτήματα υπάρχουν για τις αργίες το Πάσχα και συγκεκριμένα για τη Μεγάλη Πέμπτη. Τι ισχύει.

Τι ισχύει για τη Μεγάλη Πέμπτη; Είναι ημιαργία ή όχι

Το Πάσχα έφτασε και μπαίνει η Μεγάλη Εβδομάδα με αρκετούς εργαζομένους να… ψάχνονται.

Τι ισχύει για τη Μεγάλη Πέμπτη σχετικά με το αν είναι ημιαργία ή όχι; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Όλη η αλήθεια για τη Μεγάλη Πέμπτη

Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι, δεν είναι αργία ούτε ημιαργία.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι κανονικά εργάσιμη ημέρα και για τον Δημόσιο τομέα και φυσικά για τον Ιδιωτικό.

Μάλιστα ισχύει και το εορταστικό ωράριο, όποτε τα μαγαζιά είναι ανοιχτά συνεχόμενα 09:00 με 21:00, όπως και τα σούπερ μάρκετ.

Ποιες μέρες είναι αργίες

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα που ανοίγουν στη 13:00. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη μέρα, σύμφωνα με τον νόμο (άρθ. 4 ΒΔ 748/1966), απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι την παραπάνω ώρα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηριστεί αργία ή ημιαργία από διάταξη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4/5/2024) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, από τον κανονισμό εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5/5/2024) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6/5/2024) είναι από τον νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις.

Την Τρίτη (7/5/2024) είναι αργία καθώς έχει μεταφερθεί η Πρωτομαγιά η οποία φέτος πέφτει Μεγάλη Τετάρτη.