Τιμολόγια ρεύματος: Το πορτοκαλί και ο μετρητής που δίνει «φθηνό» ρεύμα

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος, τα τέσσερα χρώματα και η επιλογή που έρχεται από 1/1/2024. Τι συμβαίνει με το πορτοκαλί χρώμα.

Τιμολόγια ρεύματος: Το πορτοκαλί και ο μετρητής που δίνει «φθηνό» ρεύμα

Σε αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς για το τιμολόγιο ρεύματος βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των παρόχων υπόκεινται σε αλλαγές, με τα τιμολόγια να διακρίνονται σε κίτρινο, πράσινο, μπλε και πορτοκαλί.

Το κάθε τιμολόγιο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ο καταναλωτής θα κληθεί να λύσει τον «γρίφο» για το ποιο πραγματικά τον συμφέρει, διαβάζοντας και αναλύοντας την περιγραφή του καθενός.

Μέχρι και οι ειδικοί του κλάδου της ενέργειας δεν έχουν απάντηση για το πιο χρώμα είναι το πιο συμφέρον για την τσέπη του καταναλωτή, με τους περισσότερους να προσανατολίζονται μεταξύ του κίτρινου και πράσινου τιμολογίου. Στο «παιχνίδι» έχει μπει και το μπλε τιμολόγιο, το οποίο και προβλέπει σταθερή τιμή χρέωσης για συγκεκριμένη περίοδο σύμβασης, καθώς υπάρχουν νοικοκυριά με μικρή κατανάλωση ρεύματος.

Το μοναδικό χρώμα, το οποίο δεν έχει απασχολήσει είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος, το δυναμικό. Πρόκειται για ένα σχετικά «άγνωστο» χρώμα, για το οποίο δεν έχει γίνει και τόσο ντόρος. Λογικό, μεν, καθώς περιλαμβάνει συγκριτικά με τα υπόλοιπα λιγοστούς καταναλωτές.

Τι είναι το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος

Το πορτοκαλί αφορά μία μικρή μερίδα καταναλωτών ρεύματος και πρόκειται για ένα δυναμικό τιμολόγιο. Συγκεκριμένα, αφορά στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές χρέωσης, ακόμα και μέσα στην ημέρα, με βάση τις τιμές της αγοράς.

Ωστόσο, περιλαμβάνει μία πολύ βασική προϋπόθεση για να το επιλέξει κάποιος. Αυτή είναι η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου «έξυπνου» μετρητή στην παροχή των καταναλωτών, την οποία δεν διαθέτουν η πλειοψηφία των σπιτιών.

Παράδειγμα:

Για παράδειγμα τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού οπότε κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και η χρηματιστηριακή τιμή πέφτει (ή συχνά μηδενίζεται), θα ισχύουν αντίστοιχα χαμηλότερες τιμές καταναλωτή ενώ τις ώρες αιχμής (π.χ. τα απογεύματα όταν εκλείπει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών) οι χρεώσεις θα είναι ακριβότερες.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να εξοικονομούν χρήματα μεταφέροντας την κατανάλωση κατά τις ώρες χαμηλής χρέωσης και αποφεύγοντας τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες αιχμής.

Αναφορικά με τους μετρητές στη χώρα υπολογίζονται μερικοί χιλιάδες, με την πρόβλεψη είναι να αυξηθούν σε 500.000 και θα προστίθενται μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030.

Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν έξυπνο μετρητή έως το 2030 ενώ ως το τέλος του 2024 εκτιμάται ότι πάνω από τη μισή ενέργεια (55%) που διακινείται στο δίκτυο θα καταγράφεται με έξυπνους μετρητές (τηλεμέτρηση).

Μπλε, κίτρινο και πράσινο τιμολόγιο ρεύματος

Το μπλε σταθερό

Το μπλε σταθερό τιμολόγιο ταιριάζει περισσότερο σε προφίλ νοικοκυριών που έχουν χαμηλές καταναλώσεις ή για εξοχικές κατοικίες ή άτομα που δεν θέλουν να ανησυχούν κάθε μήνα για την τιμή της ενέργειας.

Έτσι, επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο, ο καταναλωτής μπορεί να προϋπολογίσει το ετήσιο κόστος ενέργειας και να μη χρειάζεται να ψάχνει να βρει το φθηνότερο στην αγορά κάθε μήνα ή να κινδυνεύει από μυστικές χρεώσεις που μπορεί να έχουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το γεγονός δε ότι η χρέωση που προσφέρει για ένα χρόνο η ΔΕΗ στα 17,5 λεπτά είναι πολύ κοντά στο πράσινο τιμολόγιο, που για τον Ιανουάριο προσφέρεται στα 15,9 λεπτά, το καθιστά μια δυνατή επιλογή. Σημειώνεται ότι η εταιρία μείωσε κατά 10,5 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας του μπλε τιμολογίου, που μέχρι τις 3/12 προσφερόταν στην αγορά στα 28 και 29,5 λεπτά, αντίστοιχα.

Στη νέα επιλογή υπάρχει μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ. Παρέχεται μέσω δύο προγραμμάτων (myHomeEnter και αντίστοιχα myHome OnLine) με ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές χρέωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να ισχύει η έκπτωση 2% που προσφέρει η ΔΕΗ με πάγια εντολή (για το myHomeEnter).

Σχετικά με τη χρέωση νύχτας, για το MyHome Enter είναι στα 16,9 λεπτά η κιλοβατώρα και για το MyHomeOnline στα 16,6 λεπτά. Δηλαδή η κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα 14-15 λεπτά του νέου πράσινου τιμολογίου Γ1 της ΔEΗ.

Σύγκριση τιμών με το πράσινο

Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου -που στηρίζει ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης και όπως είπε έχει ήδη επιλέξει- είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ παρόχων και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των παρόχων. Την 1η ημέρα κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε παρόχου και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τι πληρώνει στον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, την τιμή χρέωσης του μήνα και, το κυριότερο, τι τιμές προσφέρουν όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι.

Γενικώς, τα πράσινα τιμολόγια ταιριάζουν σε μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις νοικοκυριών και ταυτόχρονα σε καταναλωτές που έχουν τη διάθεση και το χρόνο να ψάξουν την ενεργειακή αγορά για φθηνότερες χρεώσεις, όσο για τη δεξιότητα ανεύρεσης του φθηνότερου πάροχου, δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, αφού με ένα κλικ στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ θα μπορεί ο καταναλωτής να διακρίνει κατευθείαν τη φθηνότερη προσφερόμενη χρέωση kWh μεταξύ των παρόχων ρεύματος.

Τα κίτρινα με τις διεθνείς τιμές ενέργειας

Τα κίτρινα τιμολόγια ταιριάζουν και αυτά σε μέσες και υψηλές καταναλώσεις, αλλά σε καταναλωτές που παρακολουθούν τη χρηματιστηριακή αγορά του ρεύματος, τις διεθνείς τιμές ενέργειας, αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο για μια πιθανή εκτόξευση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος και είναι έτοιμοι, εάν απαιτηθεί, να εγκαταλείψουν τον συγκεκριμένο τύπο τιμολογίου ανά πάσα στιγμή, για να μετακινηθούν σε άλλο χρωματιστό τιμολόγιο ή ακόμα και στον ίδιο τύπο τιμολογίου, αλλά σε άλλο πάροχο, που θα απορροφήσει μέρος της αύξησης της χονδρικής, προκειμένου να κρατήσει τον πελάτη.

Πάντως, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για όσους δεν θα έχουν επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1η Ιανουαρίου, θα μπορούν με μία απλή δήλωση στον πάροχό τους έως 31/01/2024 να παραμείνουν στο προηγούμενο τιμολόγιο.

Ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Πότε όμως δεν συμφέρει ένα σταθερό τιμολόγιο; Στην περίπτωση που παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 17,5 λεπτά (που έχει δώσει η ΔΕΗ), οπότε και η επιλογή ενός κυμαινόμενου τιμολογίου αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου, ωστόσο, ανάλογα το πότε ο καταναλωτής θα επιλέξει να το «σπάσει», θα πληρώσει και το αντίστοιχο τίμημα. Πιο συγκεκριμένα, το τέλος πρόωρης αποχώρησης ανέρχεται στα 100 ευρώ, αν γίνει από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του τιμολογίου μέχρι και το πρώτο τρίμηνο. Στα 65 ευρώ από τον τέταρτο μήνα έως τον έκτο και στα 30 ευρώ από τον έβδομο έως και τον ένατο μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.