Το κόκκινο ή το λευκό κρασί είναι πιο υγιεινό;

Είναι το κόκκινο κρασί πραγματικά η πιο υγιεινή επιλογή ή απλώς ένας μύθος που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια; Νέα μετα-ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπράουν ανατρέπει τη διαδεδομένη πεποίθηση για τα υποτιθέμενα αντικαρκινικά οφέλη του κόκκινου κρασιού και φωτίζει απρόσμενους κινδύνους του λευκού κρασιού.

Το κόκκινο ή το λευκό κρασί είναι πιο υγιεινό;

Η διαδεδομένη αντίληψη ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή συγκριτικά με το λευκό τίθεται υπό αμφισβήτηση από μια νέα μετα-ανάλυση ερευνητών του Πανεπιστημίου Μπράουν. Αν και παλαιότερες μελέτες υποδείκνυαν ότι η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού θα μπορούσε να προσφέρει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, η έρευνα δεν βρήκε ισχυρές αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή τη θεωρία. Αντίθετα, προέκυψαν στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση λευκού κρασιού με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, ειδικά στις γυναίκες. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του κρασιού στην υγεία και καταρρίπτουν το μύθο ότι το κόκκινο κρασί αποτελεί «ασφαλή» επιλογή.

Απομυθοποίηση του «υγιεινού» κόκκινου κρασιού

Παρά το γεγονός ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά ανήκουν στην κατηγορία των καρκινογόνων παραγόντων, το κόκκινο κρασί θεωρείται εδώ και δεκαετίες ως η «καλύτερη» επιλογή. Η αντίληψη αυτή οφείλεται στη ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που περιέχεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και έχει συσχετιστεί με καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, πόσο βάσιμα είναι αυτά τα δεδομένα;

Μια νέα μετα-ανάλυση, η πρώτη στο είδος της, που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, έρχεται να ρίξει φως στο ζήτημα. Οι επιστήμονες εξέτασαν 42 μελέτες παρατήρησης με περισσότερους από 96.000 συμμετέχοντες, αναλύοντας τη σχέση της κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρασιού με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κόκκινο κρασί προστατεύει

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέρριψαν την πεποίθηση ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική διαφορά στον συνολικό κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των καταναλωτών κόκκινου και λευκού κρασιού.

Λευκό κρασί: Σύνδεση με καρκίνο του δέρματος και ευαισθησία στις Γγυναίκες

Αν και η μελέτη δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού γενικά, προέκυψε ένα ανησυχητικό εύρημα: η κατανάλωση λευκού κρασιού φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος κατά 22% σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί.

Μάλιστα, η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν λευκό κρασί εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σχέση με τους άνδρες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί πλήρως.

Η νέα μετα-ανάλυση ανατρέπει το αφήγημα του «υγιεινού» κόκκινου κρασιού και υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες, ειδικά όσον αφορά την κατανάλωση λευκού κρασιού και τον κίνδυνο καρκίνου, ιδίως στις γυναίκες.

Αν και το κρασί σε μέτριες ποσότητες μπορεί να αποτελεί απόλαυση, τα ευρήματα της έρευνας μάς υπενθυμίζουν ότι το αλκοόλ, ανεξαρτήτως τύπου, ενέχει κινδύνους για την υγεία.