Το πιο υγιεινό κόκκινο κρέας με πλήρη πρωτεΐνη και ελάχιστα λιπαρά

Τα τελευταία χρόνια, όσοι φροντίζουν τη διατροφή τους και επιδιώκουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν ανακαλύψει ένα «κρυμμένο διατροφικό διαμάντι»: το βουβαλίσιο κρέας.

Το πιο υγιεινό κόκκινο κρέας με πλήρη πρωτεΐνη και ελάχιστα λιπαρά

Παρότι κατατάσσεται στα κόκκινα κρέατα, διαφέρει εντυπωσιακά από τα συνηθισμένα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη και τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερίνη.

### Ιδανική επιλογή για όσους αποφεύγουν τη χοληστερίνη

Το βουβαλίσιο κρέας προσφέρει έναν ιδανικό συνδυασμό για όσους προσέχουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους. Είναι πιο άπαχο ακόμη και από το κοτόπουλο, ενώ περιέχει σημαντικά λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες συγκριτικά με το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι έχει σχεδόν τις μισές θερμίδες από το βοδινό και λιγότερη χοληστερίνη.

### Σύγκριση θερμίδων και πρωτεϊνών ανά 100 γραμμάρια

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή, 100 γραμμάρια βουβαλίσιου κρέατος μπορούν να προσφέρουν εξαιρετική θρεπτική αξία:
– Κιλότο με κόκκαλο: 113 θερμίδες, 2 γρ. λίπους, 21 γρ. πρωτεΐνης
– Νουά: 116 θερμίδες, 2 γρ. λίπους, 22 γρ. πρωτεΐνης
– Φιλέτο χωρίς κόκκαλο: 122 θερμίδες, 2 γρ. λίπους, 23 γρ. πρωτεΐνης

Αντίθετα, τα επεξεργασμένα αλλαντικά βουβαλίσιου περιέχουν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα λίπους και υψηλότερη θερμιδική αξία. Γι’ αυτό και όσοι επιλέγουν το φυσικό κομμάτι του κρέατος κάνουν μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή.

### Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και γεύση που εντυπωσιάζει

Εκτός από την πρωτεΐνη, το βουβαλίσιο είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, ξεπερνώντας ακόμα και το μοσχάρι. Είναι γευστικό, με μεστή υφή και μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τα πιο γνωστά είδη κόκκινου κρέατος, ακόμα και σε κλασικές συνταγές όπως κοκκινιστό με πατάτες ή ζυμαρικά.

### Μια παραδοσιακή συνταγή που ξεχωρίζει

Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια συνταγή που αναδεικνύει το βουβαλίσιο κρέας, το ραγού με παπαρδέλες είναι ιδανικό. Ακολουθεί η συνταγή:

Υλικά:
– 1 κιλό βουβάλι Κερκίνης (σπάλα ή ελιά)
– 4 κ.σ. ελαιόλαδο
– 1 μεγάλο κρεμμύδι
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 2 καρότα
– 2 κλωνάρια σέλερι
– 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
– 1 φλ. κόκκινο κρασί
– 2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
– 3 φλ. ζωμός λαχανικών
– 4 φύλλα δάφνης
– 2 κλωνάρια θυμάρι
– 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
– 1 κ.γ. ανθός αλατιού
– 1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι
– 400 γρ. παπαρδέλες

Για το σερβίρισμα: τριμμένο αρσενικό

Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, υφή και υψηλή διατροφική αξία.