Τόσα χρόνια η ίδια (πικρή) ιστορία

Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συμβαίνει στους δρόμους. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Τόσα χρόνια η ίδια (πικρή) ιστορία

Για μια ακόμα χρονιά, βαρύς είναι ο φόρος αίματος στην άσφαλτο, με 518 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα το πρώτο δεκάμηνο του 2023.

Παρότι οι καμπάνιες προειδοποίησης αναφέρονται συχνά στο πόσο επικίνδυνα είναι η υπερβολική ταχύτητα, η κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η αφαίρεση πάνω από το κινητό, οι παραβάσεις που αφορούν στην οδηγική συμπεριφορά δεν λένε να σταματήσουν κι έτσι πληρώνουμε με πολλές χαμένες ζωές νέων (κυρίως) ανθρώπων την απροσεξία στους δρόμους.

Το φοβερό είναι πως οι στατιστικές δείχνουν ότι δεν είναι οι μεταμεσονύχτιες ώρες (όπως οι περισσότεροι νομίζουμε) οι πιο επικίνδυνες για να βγεις έξω με το Ι.Χ.

Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται μέρα-μεσημέρι! Τότε που χαλαρώνεις γιατί νιώθεις ότι έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Τότε που συχνά δεν κουνιέται τίποτα από την κίνηση.

Τότε που βιάζεσαι κι εκνευρίζεσαι, μα πάντα ένας άλλος βιάζεται περισσότερο από σένα κι ας μην το περιμένεις. Ε, εκείνες τις ώρες γίνονται τα περισσότερα λάθη.

Η καταγραφή των ερευνών δημιουργεί απελπισία. Πάνω από 14.000 παραβάσεις οδήγησης καταγράφηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ. Γύρω στις 7.000 οι παραβάσεις από χρήση τηλεφώνου.

Αυτοί είναι οι συνήθεις τρόποι να αποσπαστεί η προσοχή ενός οδηγού και να κάνει λάθος που θα οδηγήσει σε τροχαίο. Φυσικά υπάρχουν πάντα οι οδηγοί που κάνουν συστημικά παραβιάσεις.

Οι ίδιοι άνθρωποι που δε φοράνε κράνος ή ζώνη, αυτοί που δε χρησιμοποιούν παιδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αμαξιού τους, είναι ενδεχομένως οι ίδιοι που θα “φάνε” ένα κόκκινο φανάρι, επειδή βιάζονται και “ξέρουν” ή θα οδηγούν με δικά τους όρια ταχύτητας επειδή είναι καλύτεροι από όλους τους υπόλοιπους και δε χάνουν ποτέ τον έλεγχο. Τόσα χρόνια η ίδια ιστορία, μυαλό δεν βάζουμε…