Τούρτα – κέικ με λευκό γλάσο και σοκολάτα

Αν ψάχνεις ένα γλυκό που να συνδυάζει την απαλή υφή, την αρωματική γεύση της βανίλιας και την ακαταμάχητη ένταση της σοκολάτας, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα! Ένα κέικ που λιώνει στο στόμα, καλυμμένο με λευκό γλάσο και διακοσμημένο με σοκολατένιες πινελιές – ιδανικό για κάθε περίσταση!

Τούρτα - κέικ με λευκό γλάσο και σοκολάτα

Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα αφράτο, αρωματικό κέικ βανίλιας με απολαυστικό λευκό γλάσο και διακριτικές πινελιές σοκολάτας σε στυλ τούρτας. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για ένα απογευματινό καφεδάκι, ένα γιορτινό τραπέζι ή απλώς για να γλυκάνετε τη μέρα σας. Η αντίθεση ανάμεσα στη βελούδινη γεύση της βανίλιας και την πλούσια σοκολάτα το κάνει ακαταμάχητο!

Τούρτα – κέικ με λευκό γλάσο και σοκολάτα- Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 15 λεπτά
  • Ψήσιμο: 45-50 λεπτά
  • Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Για το κέικ:

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 ml γάλα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το λευκό γλάσο:

  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος

Για τη διακόσμηση:

  • 50 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
  • Τριμμένη σοκολάτα ή κακάο (προαιρετικά)

Εκτέλεση του κέικ

Ετοιμάζουμε το μείγμα του κέικ:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι αν το βυθίσουμε στο κέικ.

Λευκό γλάσο:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος χωρίς να βράσει και προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση:
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το περιχύνουμε με το λευκό γλάσο. Προσθέτουμε γραμμές από λιωμένη σοκολάτα για αντίθεση και, αν θέλουμε, διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα.

Μυστικά για το τέλειο ψήσιμο 

Για να πετύχεις ένα αφράτο, ζουμερό και σωστά ψημένο κέικ, υπάρχουν μερικά βασικά μυστικά που θα κάνουν τη διαφορά:

 Η σημασία της θερμοκρασίας

  • Πάντα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (ή 160°C στον αέρα) πριν βάλουμε το κέικ. Έτσι, η ζύμη ψήνεται ομοιόμορφα από την αρχή.
  • Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, το εξωτερικό θα καεί, ενώ το εσωτερικό θα μείνει άψητο. Αντίθετα, αν είναι πολύ χαμηλή, το κέικ δεν θα φουσκώσει σωστά.

Ομοιόμορφο ψήσιμο

  • Χρησιμοποίησε αντικολλητική φόρμα ή άλειψε τη φόρμα με βούτυρο και αλεύρι για να ξεφορμάρεις εύκολα το κέικ.
  • Τοποθέτησε το κέικ στη μεσαία σχάρα του φούρνου για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Πώς να ξέρεις πότε είναι έτοιμο

  • Τεστ με το μαχαίρι ή το ξυλάκι: Βύθισε ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Αν έχει υγρή ζύμη, χρειάζεται λίγη ώρα ακόμα.
  • Ελαφριά πίεση: Αν πιέσεις ελαφρώς την επιφάνεια και επανέρχεται, σημαίνει ότι έχει ψηθεί σωστά.

 Μην ανοίγεις τον φούρνο νωρίς!

  • Ποτέ μην ανοίγεις τον φούρνο τα πρώτα 30 λεπτά ψησίματος! Ο κρύος αέρας μπορεί να κάνει το κέικ να καθίσει και να χάσει τον όγκο του.

 Τέλειο ξεφορμάρισμα του κέικ

  • Άφησε το κέικ να κρυώσει για 10-15 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά ξεφόρμαρέ το πάνω σε σχάρα για να μη μαλακώσει λόγω των υδρατμών.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, το κέικ σου θα είναι πάντα αφράτο, σωστά ψημένο και έτοιμο να απογειώσει τη γεύση σου!

Tips για τέλειο αποτέλεσμα

  • Για πιο αφράτο κέικ, χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  • Αν θέλετε πιο έντονη γεύση σοκολάτας, μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια λευκής σοκολάτας στο μείγμα πριν το ψήσιμο.
  •  Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή ένα πιρούνι για να δημιουργήσετε όμορφα μοτίβα με τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο γλάσο.