Τράπεζες: Κλείνουν για 4 μέρες – Κίνδυνος να μην πληρωθείτε

Οι τράπεζες κλείνουν για τέσσερις μέρες και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος να μην πληρωθείτε.

Τράπεζες: Κλείνουν για 4 μέρες - Κίνδυνος να μην πληρωθείτε

Οι τράπεζες κλείνουν για τέσσερις μέρες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος να μην πληρωθείτε. Μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες εντός του κειμένου.

Πιο συγκεκριμένα μεγάλη προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές τους συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ουσιαστικά ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες με τις τράπεζες να έχουν ήδη αποστείλει ειδοποίηση προς τους πελάτες τους ενημερώνοντας ότι λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών.

Τέλος, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Κλείνουν οι τράπεζες για τέσσερις μέρες – Μάθετε τις λεπτομέρειες

Τράπεζες: Από Παρασκευή 29 Μαρτίου μέχρι Δευτέρα 1 Απριλίου παραλύει το τραπεζικό σύστημα.

Προσοχή χρειάζεται να επιδείξουν οι καταναλωτές σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Ιδιαίτερη σημασία χρειάζεται για όσους έχουν οφειλές, δόσεις και καταληκτικές ημερομηνίες.

Ήδη τράπεζες έχουν αποστείλει ειδοποίηση προς τους πελάτες τους ενημερώνοντας ότι «λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη».

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Τι θα γίνει με τις μισθοδοσίες

Οι ίδιες αναφορές σημειώνουν πως για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απρίλιου.

Μετά το συστηματικό “ντοπάρισμα” που υπέστησαν τις τελευταίες εβδομάδες ενόψει του placement της Τρ. Πειραιώς, οι τραπεζικές μετοχές “ξεφούσκωσαν” σήμερα, παρασύροντας σε πτώση ολόκληρη την αγορά. Πριν ακόμη σβήσουν οι εντυπώσεις από την ιδιαίτερα επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια άλλαξαν αιφνιδίως στάση και έσπευσαν να κλειδώσουν κέρδη, προκαλώντας…. “καταστροφή”. Στο -2,86% βυθίστηκε ο τραπεζικός δείκτης, πάνω από 500 εκατ. ευρώ οι συνολικές απώλειες σε κεφαλαιοποίηση.

Η σημερινή εικόνα της αγοράς προκαλεί ανησυχίες και σοβαρή επιδείνωση του ψυχολογικού κλίματος, καθώς δημιουργεί την εντύπωση ότι οι ισχυροί της αγοράς βρίσκονταν ήδη “με το όπλο παρά πόδα”, περιμένοντας να ολοκληρωθεί με επιτυχία το placement για να “ξιφουλκήσουν”. Ενεργώντας εν αγαστή συμπνοία φρόντισαν να μη χαλάσει το κλίμα και μετά… “όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε”

Αίσθηση και ερωτηματικά προκαλούν ο πρωτοφανής όγκος συναλλαγών και ο τεράστιος τζίρος των 255,4 εκατ. ευρώ, στον οποίο προστίθενται 1,08 δισ. από μεταβιβάσεις πακέτων. Κατά μεγάλος μέρος οι τζίροι αυτοί αντιστοιχούν σε μεταβιβάσεις πακέτων του placement της Πειραιώς. Ομως και χωρίς αυτούς τα ποσό είναι εντυπωσιακά: Μόνον στις τρεις συστημικές τράπεζες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για το ΧΑ θα φανεί τις επόμενες μέρες. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εμφανίζονταν προβληματισμένοι, πιθανολογώντας ότι η αγορά μπορεί να μπει σε φάση αργής διόρθωσης-διολίσθησης, με αυξανόμενη μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες. Οπως επισημαίνουν, μιά μικρή διόρθωση ήταν ούτως ή άλλως αναμενόμενη και θα αποτελούσε ενδεχομένως θετική εξέλιξη, καθώς θα απέτρεπε υπερθέρμανση της αγοράς και θα έδινε δυνατότητες εισόδου φρέσκου χρήματος.

Σημαντική παράμετρο θα αποτελέσουν και οι εξελίξεις στις μεγάλες διεθνείς αγορές, όπου όπου το ενδιαφέρον μονοπωλούν τα θέματα των επιτοκίων και τα γεωπολιτικά με Ουκρανία, Γάζα-Ερυθρά Θάλασσα κλπ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ το βαρόμετρο ήταν αρχικά η Πειραιώς και οι άλλες τραπεζικές μετοχές. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με οριακά κέρδη από κεκτημένη ταχύτητα και οι δείκτες μπήκαν γρήγορα σε τροχιά επιταχυνόμενης διολίσθησης.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από τις 1.437,3 (+0,30%) μέχρι τις 1.420,03 μονάδες (-0,91%) . Τερμάτισε στις 1.425,44 ονάδες, υποχωρώντας κατά 0,53%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,66% κλείνοντας στις 3.451,95 μονάδες. Στο -0,62% ο FT40Μ των mid 5caps,

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,16% μέχρι -3,07% και έκλεισε με απώλειες 2,86%.Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική -3,7%, Alpha -3,6%, Eurobank -2,1%, Πειραιώς -1,5%, Attica Bank -1,3%,Optima -0,6%, Τρ. Ελλάδος -0,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Τιτάν +3,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,8%, ΟΠΑΠ +2%, Aegean +1,1%, OTE +1%, ΔΕΗ +0,8%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ΕλβαλΧαλκόρ και Βιοχάλκο -1,9%, Autohellas -1,8%, Quest -1,5%, Σαράντης -1,4%.