Τράπεζες: Όλοι… πάνε στη Eurobank – Τι ανακοίνωσε

Όσον αφορά το κεφάλαιο με τις τράπεζες αξίζει να αναφέρουμε ότι η Eurobank προχώρησε σε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση.

Τράπεζες: Όλοι... πάνε στη Eurobank - Τι ανακοίνωσε

Οι τράπεζες προσπαθούν με τις αποφάσεις που παίρνουν να προσελκύουν τον κόσμο να γίνεται πελάτης τους και φυσικά μεταξύ τους έχουν ανταγωνισμό με την Eurobank να φαίνεται πως τον… διαλύει μια και μόνο ανακοίνωσή της.

Πιο αναλυτικά στη μείωση προμηθειών σε βασικές συναλλαγές των πελατών τους, προχωρούν οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ στην κατεύθυνση αυτή, η Eurobank, ανακοίνωσε σήμερα χαμηλότερες χρεώσεις.

Από εκεί και πέρα υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ένωση Τραπεζών δήλωσε ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία.

Τελειώνει τον ανταγωνισμό η Eurobank – Δείτε τι ανακοίνωσε

Στη μείωση προμηθειών σε βασικές συναλλαγές των πελατών τους, προχωρούν οι τράπεζες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ στην κατεύθυνση αυτή, η Eurobank, ανακοίνωσε σήμερα χαμηλότερες χρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην Ένωση Τραπεζών δήλωσε ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία.

Κάλεσε, τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.

Ακολούθησε συνάντηση του υπουργού με τους τραπεζίτες στις 8 Ιουλίου, που δεν ανακοινώθηκε. Σήμερα, ωστόσο η Eurobank ανακοίνωσε τη μείωση των προμηθειών και αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα και άλλη τράπεζα.

«Βροχή» τα παράπονα των συναλλασσομένων για τις υπέρογκες προμήθειες των ελληνικών τραπεζών και «πλημμύρα» οι καταγγελίες από τους επαγγελματίες για τις αναγκαστικές χρεώσεις, όμως παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, ακόμα και μετά από ένα γύρο μειώσεων στα τιμολόγιά τους, οι προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες αυξήθηκαν!

Οι ελληνικές τράπεζες είναι «φθηνές» στις μεγάλες συναλλαγές και «ακριβές» στις μικρές, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των συναλλασσομένων να μένει με το παράπονο ότι πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα, πολλές φορές αναγκαστικά, καθώς δεν υπάρχει ρεαλιστική δωρεάν εναλλακτική.

Ο περισσότερος κόσμος, που πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς του (ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, φόρους, εισφορές κ.λπ.) δεν έχει πολλές -καλύτερες- επιλογές και οι τράπεζες θα πάρουν την προμήθειά τους από κάθε συναλλαγή.

Μεταφορές

Χειρότερα γίνονται τα πράγματα όταν θέλεις να κάνεις μία απλή μεταφορά ποσού. Παράδειγμα τιμολογίου συστημικής τράπεζας, οι χρεώσεις αρχίζουν από 4 ευρώ στο πρώτο κλιμάκιο, για να λάβεις έμβασμα από 15,01 ευρώ έως και 12.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν και τα 4 ευρώ είναι μόλις το 0,03% της συναλλαγής με τις 12.500 ευρώ, είναι το 26,65% της συναλλαγής των 15,01 ευρώ! Το να πληρώνεις «καπέλο» 26,65% για να λάβεις 15 ευρώ από λογαριασμό σε λογαριασμό είναι ένα από τα εξωφρενικά παραδείγματα που προκαλούν την οργή των πελατών.

Αν δε πας στο κατάστημα για να στείλεις εσύ το έμβασμα, τότε το κόστος ανεβαίνει στα 12 ευρώ. Αν θέλεις να στείλεις σε κάποιον 15,01 ευρώ και το κόστος της συναλλαγής είναι 12 ευρώ, τότε υπάρχει πρόβλημα… Προφανώς, το θέμα είναι πιο σύνθετο από ένα παράδειγμα, όμως επιστρέφουμε στο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές στα μεγάλα και ακριβές στα μικρά. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν για να σπρώξουν τους συναλλασσόμενους σε ηλεκτρονικές, φθηνότερες υπηρεσίες και μεγαλύτερες συναλλαγές, αλλά ο τρόπος που έχουν επιλέξει φέρνει μεγάλο κόστος για τους συναλλασσόμενους και υψηλά κέρδη προμηθειών για εκείνες.

Εναλλακτικές όπως το σύστημα IRIS, που προσφέρει δωρεάν μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ ανάμεσα σε φυσικά πρόσωπα, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάντα. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά ακόμα και μετά την περσινή κινητικότητα, όπου κυβέρνηση και πελάτες των τραπεζών ζητούσαν μείωση των προμηθειών, ακόμα και μετά το πρόστιμο-συμβιβασμό ύψους 41,7 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα συνολικά ποσά προμηθειών που πληρώνουν οι συναλλασσόμενοι στις τράπεζες αυξήθηκαν!

Οι μειώσεις

Υπενθυμίζεται ότι, μέσα στο έτος, οι τράπεζες αποφάσισαν να μειώσουν τις χρεώσεις τους σε συγκεκριμένες συναλλαγές που είχαν προκαλέσει την οργή των πελατών τους. Αυτό έγινε σε αρκετές χρεώσεις, αλλά οι πιο σημαντικές ίσως ήταν αυτές που βλέπουμε στα ΑΤΜ.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι τράπεζες υποχρεώθηκαν από την Πρωτοχρονιά να ρίξουν τις χρεώσεις DAF -είναι η χρέωση για κάθε ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ που γίνεται με χρήση καρτών άλλης τράπεζας. Από υψηλότερη τιμή 3 ευρώ, τώρα το άνω άκρο των χρεώσεων έπεσε στα 2 ευρώ και είναι της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τη φθηνότερη τιμή έχει η Attica Bank, που από 2 ευρώ πέρσι, φέτος έχει μειωθεί στο 1,5 ευρώ ανά συναλλαγή. Αυτές είναι οι χρεώσεις για τη χρήση του ΑΤΜ. Παράλληλα υπάρχουν και μικρότερες χρεώσεις από την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα για τη χρήση της σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Παράδειγμα, η Alpha Bank θα σε χρεώσει 0,75 ευρώ αν χρησιμοποιήσεις την κάρτα της σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας και 0,18 ευρώ για μία απλή ερώτηση υπολοίπου. Αν χρησιμοποίησες ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς θα χρεωθείς και από εκείνη 2 ευρώ. Σύνολο για μία απλή ανάληψη 2,75 ευρώ ή 2,93 ευρώ, αν είδες και το υπόλοιπό σου… Παρά το θετικό της απόφασης, οι τιμές δεν θα μείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για πάντα. Θα πρέπει να μείνουν σταθερές για 3 χρόνια (2027), ωστόσο θα υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για 2 επιπλέον χρόνια. Εάν δεν συμμορφωθούν οι υπόχρεοι τότε θα τους επιβάλλεται νέο πρόστιμο.