Τρεις μεγάλες πληρωμές σε λίγες μέρες: Στα ΑΤΜ αυξήσεις, επιδόματα και αναδρομικά

Έρχονται μέσα στις επόμενες ημέρες στον αριθμό συνολικά τρεις μεγάλες πληρωμές που αφορούν αυξήσεις, επιδόματα αλλά και αναδρομικά.

Τρεις μεγάλες πληρωμές σε λίγες μέρες: Στα ΑΤΜ αυξήσεις, επιδόματα και αναδρομικά

Έρχονται μέσα στις επόμενες ημέρες στον αριθμό συνολικά τρεις μεγάλες πληρωμές που αφορούν τις αυξήσεις, τα επιδόματα αλλά και τα αναδρομικά.

Από εκεί και πέρα σε 1.200.000 δικαιούχους υπολογίζονται οι ωφελημένοι που θα δουν αυξημένο το εισόδημά τους από αναδρομικά, από την επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

Επιπλέον από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε 12.000 δημόσιους υπαλλήλους και τραπεζικούς, τα αναδρομικά στο επίδομα γέννησης, αλλά και τις αυξήσεις στον κατώτατο και τα επιδόματα ανεργίας, Πάσχα και άλλα που συνδέονται με την αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Έρχονται τρεις μεγάλες πληρωμές τις επόμενες ημέρες – Δείτε αναλυτικά

Σε 1.200.000 δικαιούχους υπολογίζονται οι ωφελημένοι που θα δουν αυξημένο το εισόδημά τους από αναδρομικά, από την επέκταση του επιδόματος μητρότητας (ανοίγει η πλατφόρμα την Τετάρτη), από τον επανυπολογισμό συντάξεων σε 12.000 δημόσιους υπαλλήλους και τραπεζικούς, τα αναδρομικά στο επίδομα γέννησης, αλλά και τις αυξήσεις στον κατώτατο και τα επιδόματα ανεργίας, Πάσχα και άλλα που συνδέονται με την αύξηση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Αναλυτικά θα πληρωθούν:

1. Επίδομα Μητρότητας: 100.000 γυναίκες επαγγελματίες και αγρότες που θα αναμένεται να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα dypa.gov.gr, που θα ανοίξει την Τετάρτη, προκειμένου να λάβουν το αυξημένο επίδομα γέννησης, το οποίο επεκτάθηκε στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες στις αγρότισσες και σε μισθωτές που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν η χορήγησή του, από 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Το επίδομα μητρότητας καταβάλλεται για 9 μήνες μετά τη λοχεία, με τον όρο ότι η μητέρα απέχει από την εργασία της αν είναι μισθωτή ή δεν χρωστά εισφορές αν είναι αυτοαπασχολούμενη, και είναι ίσο με τον εκάστοτε βασικό μισθό, ο οποίος από 1/4/2024 ανέρχεται στα 830 ευρώ τον μήνα μεικτά.

Το επίδομα αναμένεται να πληρωθεί μαζί με τα αναδρομικά έως το τέλος Μαΐου. Παράλληλα, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, που με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη θα λαμβάνουν και αυτές για εννέα μήνες και το επίδομα μητρότητας, από το οποίο πριν αποκλείονταν. Υπενθυμίζεται πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες για να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας.

2. Επίδομα Γέννησης: Το επίδομα και τα αναδρομικά θα πληρωθούν στις 30 Απριλίου. Αφορά 100.000 γυναίκες που απέκτησαν παιδί από το 2023, με ποσά από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ. Το βασικό ποσό από 2.000 ευρώ, που ήταν αύξηση του επιδόματος γέννας, που ψήφισε η κυβέρνηση, διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων ως εξής: Για το 1ο τέκνο αύξηση 400 ευρώ, για το 2ο αύξηση 700 ευρώ, για το 3ο αύξηση 1.000 ευρώ και για το 4ο τέκνο και άνω αύξηση 1.500 ευρώ.

3. Δώρο Πάσχα: Αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ στα 830 ευρώ, στα 415 ευρώ.

4. Επίδομα σε ανέργους και δώρο: Η καταβολή του Δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ θα πραγματοποιηθεί από 22-26 Απριλίου. Για τους ανέργους το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται:

  • με 1 μήνα τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και
  • με 2 μήνες τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας,
  • αύξηση κατώτατου μισθού-επιδομάτων. Να σημειωθεί ότι το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ από τα 479 ευρώ ανεβαίνει στα 510 ευρώ.

5. Αναδρομικά από επανυπολογισμό σε 12.000: Τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ, καθώς και 10.000 τραπεζοϋπαλλήλων. Και σε αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 16.500 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 50.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών που εκκαθαρίζει αυτήν την περίοδο ο ΕΦΚΑ προέρχονται από 15 Ταμεία, με πρώτους να λαμβάνουν αναδρομικά 2.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ και στο τέλος Απριλίου με τις συντάξεις τους και άλλους 12.000 πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους. Τον Μάιο θα ακολουθήσει η μεγάλη «φουρνιά» σε συνταξιούχους του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης, τα αναδρομικά αφορούν και μέρος της παράλληλης ασφάλισης για γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους με σύνταξη από Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών, αλλά και δημόσίιους υπαλλήλους με παράλληλη απασχόληση και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, λόγω ύπαρξης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).