Τρομερή κίνηση από τη ΔΕΗ – Τι έκανε μετά από 10 χρόνια

Η ΔΕΗ απόφασισε να προχωρήσει σε μια πολύ σημαντική κίνηση, την οποία έχει επαναλάβει στο παρελθόν και συγκεκριμένα πριν από 10 χρόνια.

Τρομερή κίνηση από τη ΔΕΗ - Τι έκανε μετά από 10 χρόνια

Η ΔΕΗ προχώρησε σε μια πολύ σημαντική απόφαση, την οποία μάλιστα αναμένεται εντός του ερχόμενου διαστήματος να υλοποιήσει, καθώς θα κάνει διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Πιο αναλυτικά την αύξηση του μερίσματος και την αναβάθμιση του στόχου για EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στους μετόχους.

Από εκεί και πέρα όπως είπε, για το 2024 η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει δυναμικά με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, η οποία επέτρεψε να αναβαθμίσει το στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σπουδαία κίνηση από την ΔΕΗ – Δείτε αναλυτικά τι έκανε

Την αύξηση του μερίσματος και την αναβάθμιση του στόχου για EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στους μετόχους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση.

Οπως είπε, για το 2024 η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει δυναμικά με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, η οποία επέτρεψε να αναβαθμίσει το στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, παρά τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επαναφορά

Παράλληλα, ως αποτέλεσμα του μεγάλου μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019 η ΔΕΗ, προχωρά στην επαναφορά της διανομής μερίσματος μετά από 10 χρόνια – πρόταση η οποία πήρε το πράσινο φως της Γ.Σ.- για μέρισμα €0,25/μετοχή. «Ξεκινάμε με μία διανομή του 35% των καθαρών κερδών και στόχος μας είναι το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 55% μέχρι το 2026», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.

Κέρδη

H λειτουργική κερδοφορία το 2023 κατέγραψε σημαντική αύξηση, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της διανομής και της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία από 25.10.2023. Σε επίπεδο pro forma, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και για τους 12 μήνες του 2023, το επαναλαμβανόμενο EBITDA διαμορφώθηκε σε €1,5 δισ.

Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε €2,6 δισ., συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς στη Ρουμανία, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται στις επενδύσεις ΑΠΕ και (δικτύων) διανομής.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανήλθε σε 4,6 GW στο τέλος του 2023, έχοντας σήμερα έργα συνολικής ισχύος 2,8 GW σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή, ισχύς που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Εμπορία

Στη δραστηριότητα της εμπορίας, οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου αυξήθηκαν κατά 15% το 2023, σε pro forma επίπεδο, λόγω της εξαγοράς στη Ρουμανία που συνέβαλε στην επέκταση της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ από 5,6 εκατ. πελάτες το 2022 σε 8,5 εκατ. το 2023.

Οσον αφορά τη λιανική αγορά, το μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 56,5% από 62,4% το 2022, κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες Υψηλής Τάσης.

Στην παραγωγή, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ ανήλθε σε 10,7 GW με σημαντική αύξηση στις ΑΠΕ. Πάνω από το 50% της εγκατεστημένης ισχύος είναι ευέλικτη παραγωγή, προερχόμενη από υδροηλεκτρικές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου, γεγονός που προσδίδει μεγάλη αξία στο χαρτοφυλάκιό της.

Η μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας συνεχίστηκε με τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος των λιγνιτικών μονάδων κατά 0,9 GW που υπεραντισταθμίστηκε από την αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ κατά 1,1 GW, με αποτέλεσμα την μείωση των άμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 34% σε σχέση με το 2022.

Κομβική χρονιά το 2023

«Το 2023 ήταν μία κομβική χρονιά για την εταιρία, αφού κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα, πρόοδο στο πλάνο διείσδυσης των ΑΠΕ, πέτυχε μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και προχώρησε την επέκταση στη Ρουμανία», όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας για την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εξελίσσεται σε κορυφαία δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στην εξαγορά της αλυσίδας «Κωτσόβολος», «κίνηση που επιταχύνει το μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε ολοκληρωμένο πάροχο με επίκεντρο τον πελάτη». Αναφορικά με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε συνεργασία με την RWE ισχύος 940 MW, την Intrakat έως 2,7 GW, αλλά και με τη Metlen για έργα 2 GW σε 4 χώρες.