Βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα-βήμα η εκτύπωση με Taxisnet εδώ

Φέτος η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: Βήμα-βήμα η εκτύπωση με Taxisnet εδώ

Το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου θα έρθει η λυπητερή  για τον νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μετά το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των νέων φορολογικών δηλώσεων. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι είχαν προθεσμία έως τις 8 Μαρτίου 2024 για διορθώσεις στο Ε9 πριν η ΑΑΔΕ προχωρήσει στην έκδοση του εκκαθαριστικού.

Τα ποσά των οφειλών ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Απριλίου του τρέχοντος έτους είτε σε 11 μηνιαίες δόσεις, από τον Απρίλιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025.

Υπάρχουν όμως και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα δουν, φέτος, μεταβολές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που θα αναγράφουν το εκκαθαριστικό τους.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα είναι κυρίως:

1. Εκείνοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές κλπ είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας κ.λπ.

2. Όσοι θα χάσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών.

3. Όσοι θα κερδίσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής είτε λόγω αύξησης των εισοδηματικών ορίων μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ πάνω από τα επίπεδα των ετησίων οικογενειακών εισοδημάτων τους

4. Όσοι είχαν την 1η – 1 – 2024 κατοικίες, οι οποίες ήταν ασφαλισμένες από κινδύνους πυρκαγιάς, σεισμού και πλημμύρας για χρονικά διαστήματα τουλάχιστον τριών και μέχρι 12 μηνών εντός του 2023.

Εκτύπωση ΕΝΦΙΑ 2024 βήμα-βήμα

Οι φορολογούμενοι θα βρουν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων στην ψηφιακή πύλη myAADE της Α.Α.Δ.Ε. κάνοντας είσοδο με τους κωδικούς Taxisnet και ακολουθώντας την παρακάτω διαδρομή:

«Εφαρμογές» – «Δημοφιλείς Εφαρμογές» – «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Κατόπιν θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 όπου επιλέγοντας το έτος 2024 εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Συγκεκριμένα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE
  • Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  • Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»
  • Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή
  • Επιλέγετε το έτος 2024  και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
  • Με την ίδια διαδικασία μπορείτε να κάνετε και έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ στο τρέχον έτος ή σε προηγούμενα.