«Βόμβα» από τη ΔΕΗ: Η τιμή που ανακοίνωσε στο πράσινο τιμολόγιο

Η ΔΕΗ έκανε τη μεγάλη έκπληξη στα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου 2024. Ανακοίνωσε μείωσε στο πράσινο, στα 10,8 σεντς ανά κιλοβατώρα.

«Βόμβα» από τη ΔΕΗ: Η τιμή που ανακοίνωσε στο πράσινο τιμολόγιο

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε η εταιρεία, το πράσινο τιμολόγιο Γ1/Ν1 της ΔΕΗ για τον Μάρτιο μειώθηκε στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με τα 12,8 λεπτά του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, οι νέες χρεώσεις είναι:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, 10,827 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Από 500 κιλοβατώρες και πάνω, 11,907 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Νυχτερινό τιμολόγιο: 8,037 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το αντίστοιχο τιμολόγιο ήταν 13,635 σεντς. Συνεπώς, η μείωση σωρευτικά κατά το πρώτο δίμηνο του έτους υπερβαίνει το 20%.

Οι μειώσεις οφείλονται κυρίως στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου που αντανακλάται στις τιμές στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Αναμένεται από το σύνολο των προμηθευτών η ανακοίνωση των τιμολογίων του Μαρτίου τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής.

ΔΕΗ: Καμία συζήτηση ή συμφωνία για εξαγορά της Nova

Στη διάψευση δημοσιευμάτων περί συμφωνίας για την εξαγορά της Nova προχώρησε η ΔΕΗ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι «δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία».

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
«Η ΔΕΗ Α.Ε. (“ΔΕΗ”), σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Nova», ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι δεν έχει εισέλθει σε καμία σχετική συζήτηση ή συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας (Ultra-Fast Broadband). Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της».

Κίνδυνος μπλακ άουτ: Έκτακτο σχέδιο ΔΕΗ για διακοπές ρεύματος – Οι περιοχές

Σε νέες παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος στα νησιά. Το σχέδιο για την αποφυγή μπλακ άουτ καλείται να εφαρμόσει η ΔΕΗ μαζί με τον ΔΕΔΔΗΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Το ενδεχόμενο σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών (δεν ηλεκτροδοτούνται από το ηπειρωτικό σύστημα και διαθέτουν αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα διανομής ρεύματος) εντοπίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του τουρισμού.

Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 46 αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Για τη διασφάλιση του απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού των της διασύνδεση Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), κατά τη μεταβατική περίοδο από 1ης Μαρτίου 2024 έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσής της, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα σε παραγωγό που, κατά την 1η Μαρτίου 2024, έχει υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής από συμβατικά καύσιμα στα Μ.Δ.Ν., για όση ισχύ καθορίσει η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ως αναγκαία, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το δυναμικό που εγκαθίσταται στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού παραγωγής, είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατεύσει και να ενισχύσει την επάρκεια, αποφεύγοντας πιθανά μπλακ άουτ. Ουσιαστικά, θα παρέχεται η δυνατότητα στους κατόχους άδειας ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και την Κρήτη -δηλαδή στη ΔΕΗ- να λειτουργούν υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα, ή να μεταφέρουν νέες.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα σε παραγωγό που, κατά την 1η Μαρτίου 2024, έχει υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής από συμβατικά μέσα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, για όση ισχύ καθορίσει η ΡΑΑΕΥ ως αναγκαία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες πρόσθετου δυναμικού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, το δυναμικό που εγκαθίσταται στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποτελεί είτε επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού παραγωγής είτε νέο δυναμικό παραγωγής με συμβατικές μονάδες.