Βόμβα από τις τράπεζες: Πωλούν τα ΑΤΜ – Πώς και πού θα βγάζουμε χρήματα

Την πώληση του δικτύου των ATM (off site μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών), που βρίσκονται εκτός τραπεζικού καταστήματος εξετάζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα.

Βόμβα από τις τράπεζες: Πωλούν τα ΑΤΜ - Πώς και πού θα βγάζουμε χρήματα

Τα συγκεκριμένα ΑΤΜ είναι τοποθετημένα εκτός του τραπεζικού δικτύου, όπως π.χ. σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ., αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία σε όλη την επικράτεια που εξυπηρετούν την τοπική πελατεία.

Εκτός από αυτά που βρίσκονται σε πολυσύχναστα ή και εμπορικού ενδιαφέροντος σημεία ή σε περιοχές αυξημένης τουριστικής κίνησης –ξενοδοχεία, σταθμούς μετρό–, και τα οποία είναι κερδοφόρα, σημαντικός είναι ο αριθμός των off site ΑΤΜ που βρίσκονται για παράδειγμα σε νοσοκομεία, απομακρυσμένα νησιά και περιοχές της χώρας που δεν έχουν ενδιαφέρον για τις τράπεζες καθιστώντας τα ζημιογόνα. Βέβαια, ένα ακανθώδες θέμα προς επίλυση είναι ο μηχανισμός που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της ορθής λειτουργίας τους προκειμένου να εξακολουθήσουν να εξυπηρετούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Ικανοποιητική η πρόσβαση των πολιτών στα ΑΤΜ

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ, ο αριθμός των ATMs στην ελληνική επικράτεια έχει αυξηθεί την τελευταία διετία (6.040 το α΄εξάμηνο του 2021 από 5.925 το α΄ εξάμηνο του 2021).Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η κάλυψή τους στην Ελλάδα ξεπερνά το 87% σε ακτίνα 5 χλμ και το 99% σε ακτίνα 15 χλμ.

Σημειώνεται ότι το Ευρωσύστημα είναι αρμόδιο να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε μετρητά, τα οποία θεωρούνται αναγκαία εναλλακτική πληρωμών που πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι Ευρωπαίοι. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες δεν παρεμβαίνουν στις εμπορικές πολιτικές των τραπεζών – πόσο, μάλλον, εάν τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης περάσουν σε τρίτες τράπεζες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Τί σκέφτονται οι συστημικές τράπεζες για την πώληση των ΑΤΜ

Από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να πωλήσει τα off site σημεία της παρουσίας της, δηλαδή όσα βρίσκονται σε χώρους εκτός του δικτύου καταστημάτων της (π.χ. σε πρατήρια βενζίνης, πολυκαταστήματα κ.λπ.).

Έτσι, η Πειραιώς άρχισε να διαπραγματεύεται με την Printec, έναν όμιλο σαφώς προσανατολισμένο στις τεχνολογίες αυτοματοποίησης συναλλαγών, ο οποίος έναν χρόνο πριν υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με τη Worldline, τον «ανταγωνιστή» της Euronet στον χώρο των εκκαθαριστών, με στόχο να διευρύνουν την παρουσία και τις ψηφιακές τους υπηρεσίες σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

H Eurobank αποφάσισε να διατηρήσει η ίδια και τα off site ΑΤΜ της, ενσωματώνοντας το κόστος στο γενικότερο πλαίσιο των λειτουργικών της εξόδων, και δεν διατηρεί καμία πρόθεση αλλαγής στρατηγικής που να εμπεριέχει τη πιθανότητα πώλησης σε άλλον πάροχο. Να σημειωθεί, δε, ότι η Eurobank συνεργάζεται με τη Worldline, έναν από τους κορυφαίους διεθνώς παίκτες στον χώρο πληρωμών, έχοντας μεταβιβάσει το κομμάτι της εκκαθάρισης των συναλλαγών με κάρτες και διατηρώντας μειοψηφικό ποσοστό.

Στην Αlpha Bank είναι υπό εξέταση διάφορα σενάρια και σκέψεις. Προς το παρόν η τράπεζα δεν φαίνεται να έχει καταλήξει κάπου και παρά τη φημολογία ότι είναι σε συνομιλίες με συγκεκριμένο όμιλο για την πώληση των off site μονάδων της, δεν είναι σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, αλλά μιλάει με διάφορους πιθανούς συνεργάτες , οπότε όλα τα σενάρια μοιάζουν να είναι ανοιχτά. Στο κομμάτι του acquiring υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank πώλησε τη δική της υπηρεσία στον επίσης κορυφαίο όμιλο Nexi, ο οποίος έχει αναλάβει το κομμάτι της εκκαθάρισης.

Όσο για την Εθνική Τράπεζα, παρακολουθεί τις εξελίξεις, επεξεργάζεται τα διάφορα σενάρια, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει κάποια συγκεκριμένης κατεύθυνσης απόφαση σχετικά με το μέλλον των δικών της off site ATM. Εν τω μεταξύ, η Εθνική παραμένει πολύ ενεργή στο θέμα της εκκαθάρισης καρτών, δεδομένου ότι ενώ πούλησε την υπηρεσία του acquiring στην EVO Payments (που μετέπειτα εξαγοράστηκε από την Global Payments), διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 49% στη νέα εταιρία joint venture, την NBG Pay.