Βόμβα! Τέλος το νυχτερινό ρεύμα – Αλλάζουν οι ώρες και οι χρεώσεις

Μεγάλη βόμβα ήρθε κι έσκασε για όλους μας, καθώς αλλάζουν τόσο οι ώρες όσο και οι χρεώσεις όσον αφορά το νυχτερινό ρεύμα.

Βόμβα! Τέλος το νυχτερινό ρεύμα - Αλλάζουν οι ώρες και οι χρεώσεις

Αναφορικά με το νυχτερινό ρεύμα αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να έχουμε μια απρόσμενη εξέλιξη, την οποία κανείς δεν περίμενε, καθώς θα αλλάξουν οι ώρες και οι χρεώσεις του.

Πιο αναλυτικά αλλαγές στο νυχτερινό ωράριο του ηλεκτρικού ρεύματος, ετοιμάζει η η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να να περιλαμβάνει τις μεσημβρινές ώρες έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν  να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν οι μεσημβρινές ώρες θα ενταχθούν στο υφιστάμενο βραδινό ωράριο.

Έρχονται αλλαγές όσον αφορά το νυχτερινό ρεύμα – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Πώς θα δείτε αν έχετε νυχτερινό ρεύμα σπίτι σας.

Αλλαγές στο νυχτερινό ωράριο του ηλεκτρικού ρεύματος, ετοιμάζει η η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να να περιλαμβάνει τις μεσημβρινές ώρες έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν  να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Ωστόσο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν οι μεσημβρινές ώρες θα ενταχθούν στο υφιστάμενο βραδινό ωράριο, ή αν θα αφαιρεθούν πλήρως οι ισχύουσες νυχτερινές ώρες μειωμένων χρεώσεων. Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πω  είναι να εξαλειφθεί η βραδινή ζώνη.

H αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του “μεσημβρινού τιμολογίου”. Επι δεκαετίες, τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να… αλλάξουν τα ρολόγια τους χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.

Νυχτερινό τιμολόγιο: Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο έχει χειμερινό ωράριο το οποίο ισχύει από την 1η Νοεμβρίου έως τις 30 Απριλίου και το θερινό ωράριο το οποίο διαρκεί από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Επίσης επισημαίνεται πως για τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα, οι μειωμένες χρεώσεις  στο χειμερινό ωράριο ισχύουν  από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 3μμ  έως τις 5μμ. Ενώ η ζώνη των μειωμένων χρεώσεων για το θερινό ωράριο  είναι ενιαία και εκτείνεται από τις 11μμ έως τις 7π.μ.

Σημειώνεται δε πως οι καταναλωτές που έχουν συμβατό μετρητή (διπλής εγγραφής) μπορούν να αποκτήσουν νυχτερινό τιμολόγιο.

Για να αλλάξει όμως το ωράριο των μειωμένων χρεώσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπεινα παρέμβει στο σύνολο των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής (περίπου 250), προκειμένου να τροποποιηθούν οι χρόνοι στους οποίους αποστέλλεται ο ηλεκτρικός παλμός που ενεργοποιεί – απενεργοποιεί εναλλάξ την «ωριαία» και τη «νυχτερινή» μέτρηση. Μάλιστα το συνεργείο του Διαχειριστή θα πρέπει να παρέμβει επί τόπου στην πλειονότητα των υποσταθμών, αν και σε ορισμένους σταθμούς οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από απόσταση.

Πώς θα δείτε αν έχετε νυχτερινό ρεύμα σπίτι σας

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος αν έχει ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα είναι ελέγχοντας τον μετρητή της παροχής. Για να «τρέχει» το νυχτερινό ρεύμα θα πρέπει ο μετρητής να είναι διπλής εγγραφής, δηλαδή να υπάρχουν δυο κοντέρ. Το ένα θα φέρει την ένδειξη Κ και το άλλο την ένδειξη Μ. Αν ο δείκτης με την ένδειξη Μ (νυχτερινό τιμολόγιο) προχωρά, τότε σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένο το νυχτερινό ρεύμα.
Ο δεύτερος τρόπος επιβεβαίωσης ενεργοποίησης του νυχτερινού ρεύματος είναι μια… ματιά στον λογαριασμό του ρεύματος. Για παράδειγμα, σε λογαριασμό της ΔΕΗ οι συνδέσεις που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο είναι αυτές που φέρουν τον τίτλο «Γ1Ν Οικιακό Τιμολόγιο». Και στους «εναλλακτικούς» παρόχους όμως, υπάρχει αυτό το «Ν» δίπλα από τα προγράμματα που προσφέρουν νυχτερινό ρεύμα. Επιπλέον, στους λογαριασμούς προγραμμάτων με νυχτερινό ρεύμα -στην πίσω πλευρά- θα πρέπει να εμφανίζεται αναλυτικά η χρέωση νύχτας και οι κιλοβατώρες.

Η τρίτη μέθοδος είναι ο έλεγχος του πίνακα εγκατάστασης του σπιτιού, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ένα ενδεικτικό λαμπάκι, το οποίο ανάβει κατά τις ώρες ισχύος του νυχτερινού τιμολογίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για να διαπιστώνουν αν έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία του νυχτερινού ρεύματος, το οποίο προσφέρει χαμηλότερες χρεώσεις.
Τρόπος υποβολής αιτήσεων

Όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για το νυχτερινό ρεύμα μπορούν να το πραγματοποιήσουν είτε μέσω της εφαρμογής εξυπηρέτησης από το ΔΕΔΔΗΕ, είτε καλώντας στο 800 400 4000. Ωστόσο, να σημειωθεί πως για να ενεργοποιηθεί η χρονοχρέωση για το νυχτερινό ρεύμα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα χρηματικό ποσό.

Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να γνωρίζουν πως ο λογαριασμός ρεύματος πρέπει να εκδίδεται στο όνομα τους. Επίσης, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του ΔΕΔΔΗΕ, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει διαφορετική χρέωση για την κατανάλωση της για τις ημερήσιες ζώνες, και διαφορετική, για τις νυχτερινές ζώνες, η χρέωση για τις οποίες θα είναι μειωμένη.

Επίσης, διευκρινίζεται πως οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζουν το ποσό για τα τιμολόγια χρέωσης της ζώνης κανονικής χρέωσης και της μειωμένης ζώνης.