Βρεφικό γάλα: Οργισμένοι οι γονείς – Τί συνέβη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι πολίτες στην Ελλάδα πληρώνουν ως και 213% ακριβότερα σε σχέση με τη Σουηδία το βρεφικό γάλα. Τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά διότι δείχνουν πως η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα της γέννησής του μοιάζει με πολυτέλεια.

Βρεφικό γάλα: Οργισμένοι οι γονείς - Τί συνέβη στην Ελλάδα

Πανάκριβα πληρώνουν οι ελληνικές οικογένειες το βρεφικό γάλα, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα αποτελέσματα της έρευνας για το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εντυπωσιακά ενώ προκαλούνται σοβαρά ερωτηματικά για τον έλεγχο στα ράφια και τα περιθώρια κέρδους.

Τα στοιχεία από την μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που αντιλαμβάνεται κάθε σπίτι με βρέφη η ότι σε αρκετές περιπτώσεις το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα κοστίζει έως και τρεις φορές περισσότερο από τα άλλα κράτη μέλη.

Με βάση τις τιμές του Νοεμβρίου στην Ελλάδα, κάποιος μπορεί να βρει το βρεφικό γάλα από 32 έως και 213% ακριβότερο σε σύγκριση με την φθηνότερη τιμή που μπορεί να βρει κανείς αν έχει τα στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για παράδειγμα, στη χώρα το βρεφικό γάλα μπορεί να το βρει κάποιος από 2,53 έως και 3,55 ευρώ τα 100 γραμμάρια.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εστίασε στις κατηγορίες βρεφικού γάλακτος 0 έως 6 μηνών και 6 έως 12 μηνών στην βασική σειρά (εξαιρείται δηλαδή η φόρμουλα με extra χαρακτηριστικά όπως βιταμίνες κ.α.), χάριν της αναγκαιότητας κατανάλωσης σε αυτές τις ηλικίες, στις περιπτώσεις όπου επιλέγεται το γάλα σε σκόνη έναντι του μητρικού θηλασμού.

Τα αποτελέσματα της τιμοληψίας δείχνουν την Ελλάδα να είναι η χώρα με τις πιο υψηλές τιμές (συμπ. του ΦΠΑ) στα εξεταζόμενα είδη φόρμουλας στην ΕΕ. Στο Frisolac 0-6 και Frisomel 6-12 οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 32% έως 53% υψηλότερα σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Λετονία. Στην Ελλάδα, η χαμηλότερη τιμή για το Frisolac 0-6 εντοπίζεται σε φαρμακείο με ηλεκτρονικό κατάστημα ενώ περίπου η ίδια τιμή εντοπίζεται σε σουπερμάρκετ της Λιθουανίας.

Η έρευνα για το Almiron 0-6 (Danone- Nutricia) έδειξε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι από 144% έως 171% πάνω από τη χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στο Βέλγιο. Το Almiron 6-12 (Danone- Nutricia) στην Ελλάδα πωλείται από 78% έως 136% υψηλότερα από την χαμηλότερη τιμή για το προϊόν που εντοπίζεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Τα γάλατα Milupa 0-6 και 6-12 (Danone – Nutricia) στην Ελλάδα αποκλίνουν από 102%-114% από την Αυστρία που αποτελεί και τη μοναδική χώρα που εντοπίζεται η ετικέτα.

Το βρεφικό γάλα ΝΑΝ 0-6 (Nestlé), στην Ελλάδα, αποκλίνει από 167% έως 213% από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται σε Φινλανδία και Σουηδία. Κατ’ αντιστοιχία, η τιμή για το ΝΑΝ 6-12 (Nestlé) στην Ελλάδα είναι από 146% έως 197% πιο υψηλή από την χαμηλότερη τιμή που εντοπίζεται στη Γαλλία.

Σκρέκας: Από 30% έως 213% ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα – Έρχονται έλεγχοι στην αγορά

Η τιμή του βρεφικού γάλακτος είναι από 30% έως 213% ακριβότερη στην ελληνική αγορά, επιβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προσέγγιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ ήδη σε κάποιες μάρκες η μείωση είναι ορατή.

«Πριν από μερικά χρόνια το βρεφικό γάλα το βρίσκαμε μόνο στα φαρμακεία. Στη συνέχεια μπήκε στα σούπερ μάρκετ καθώς είχε παρατηρηθεί από τότε ότι το αγοράζαμε πιο ακριβά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάποιες μάρκες το βρεφικό γάλα έχει αρχίσει και προσεγγίζει τη μέση τιμή της Ευρώπης, αλλά και εμείς θα προχωρήσουμε σε ελέγχους σε ό, τι αφορά το μεικτό κέρδος για να δούμε αν κάποια εταιρεία επιχειρεί να αισχροκερδήσει και να δούμε αν υπάρχουν δομικές στρεβλώσεις στην αγορά» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Σκρέκας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια κατά της ακρίβειας συνεχίζεται μέχρι την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι έλεγχοι όσο και τα μέτρα τόνωσης ανταγωνισμού εντείνονται», ενώ επεσήμανε ότι «μπορεί να μην φαίνεται στην τσέπη ακόμα αλλά η δέσμη μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση φέρνει σταδιακά αποτελέσματα . Η σταθεροποίηση τιμών μειωμένων κατά 5% έχει κλειδώσει σε 1.300 προϊόντα και θα ισχύει για 6 μήνες».

Η ανασκόπηση τιμών σε σχέση με άλλες χώρες, ενδεικτικά έδειξε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων βρίσκεται στο 25% στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο διετίας στη Βουλγαρία είναι στο 35%, στη Ρουμανία στο 29% και στην Ισπανία στο 27% , πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας ενδεικτικά, όπως είπε, τρεις χώρες που μοιάζουν με την Ελλάδα.

«Πολυπαραγοντικές οι αιτίες που οδηγούν στην ακρίβεια»

«Η αύξηση του κόστους χρήματος, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων, είναι ένας παράγοντας. Η αύξηση του μισθολογικού κόστους γιατί οι μισθοί αυξάνονται και στην Ελλάδα και γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό συντελεί στο να έχουμε ακρίβεια» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε:

«Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τους πολέμους ήταν από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας. Επίσης, τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και οι τεράστιες καταστροφές σε αγροτικές παραγωγές, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο, στα εσπεριδοειδή, στα πορτοκάλια, έχουν εκτινάξει τις τιμές βασικών προϊόντων για τη διατροφή, ιδίως για τη μεσογειακή διατροφή».

«Ως κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να δούμε τις τιμές των προϊόντων να σταθεροποιούνται και αν είναι δυνατόν να αρχίσουν και να μειώνονται κιόλας», πρόσθεσε.

Η διασφάλιση των μισθών θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη, είπε ο κ. Σκρέκας υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2019 δεν υπήρξε καμία αύξηση σε μισθούς και συντάξεις.