Ξαφνική αύξηση στο ελαιόλαδο – Τι συνέβη που θα ανεβάσει τη τιμή

Νέα αύξηση αναμένεται να πάρει το ελαιόλαδο στη χώρα μας όπως και σε αρκετές ακόμη. Ποιος ο λόγος πίσω από αυτή.

Ξαφνική αύξηση στο ελαιόλαδο - Τι συνέβη που θα ανεβάσει τη τιμή

Σε νέα ύψη αναμένεται να δούμε σύντομα το ελαιόλαδο σύμφωνα με τους ειδικούς.

Δεν λένε να σταματήσουν οι αυξήσεις σε ένα από τα πιο βασικά αγαθά κάθε νοικοκυριού.

Τι συνέβη που επηρεάζει την τιμή του και πρόκειται να φέρει αυξήσεις το επόμενο διάστημα;

Ο λόγος πίσω από την αύξηση στο ελαιόλαδο

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο (η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές), σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Συγκεκριμένα, η Ισπανία η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, παράγει συνήθως σε κάθε συγκομιδή 1,3 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους ελαιολάδου, ενώ για την περσινή περίοδο απέδωσε μόλις 666.000 μετρικούς τόνους, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, μειωμένη από τα 8 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

Στους επόμενους μήνες οι αυξήσεις

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων του ελαιολάδου πιθανότητα θα παρατείνει την επισφάλεια στην αγορά και θα οδηγήσει σε ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες.

Προφανώς και όλα τα παραπάνω αφορούν και την Ελλάδα που θα δει τις τιμές να πιάνουν νέα ύψη.

«Η τάση είναι πτωτική αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η σεζόν περνάει και απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την περίοδο συγκομιδής, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα. Οι τιμές πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν. Και όταν αγοράζουν έναντι μειωμένων όγκων, τότε οι τιμές θα εκτοξευθούν» αναφέρει ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec.

Η άνοδος – ρεκόρ στις τιμές του ελαιολάδου οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στο think tank Green Aliance Έλενα Μπέντε.