Ξαφνικό λουκέτο σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Ελλάδα – Σοκ στην αγορά

Μεγάλο σοκ επικρατεί στην αγορά μετά την απόφαση ενός μεγάλου ξενοδοχείου να βάλει ξαφνικό λουκέτο στην Ελλάδα.

Ξαφνικό λουκέτο σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Ελλάδα - Σοκ στην αγορά

Μεγάλο σοκ επικρατεί στην αγορά το τελευταίο διάστημα, καθώς ένα μεγάλο ξενοδοχείο πήρε την απόφαση να βάλει ξαφνικό λουκέτο σε ότι διατηρεί στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα μαύρη μέρα για το επιχειρείν στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς από το επόμενο διάστημα και μετά θα υπάρχει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο.

Τέλος, να αναφέρουμε το ξενοδοχείο αντιμετώπιζε τελευταία οικονομικά προβλήματα.Είχε πρωτολειτουργήσει το 2003, αρχικά ως μέλος της διεθνούς αλυσίδας Kempinski, και το διαχειρίζεται η οικογένεια Καλιακάτσου.

Ξαφνικό λουκέτο σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Ελλάδα – Μεγάλο σοκ στην αγορά

Ανέστειλε την λειτουργία του

Σε αιφνίδια αναστολή της λειτουργίας του προχώρησε το Σάββατο 30 Μαρτίου το 5άστερο ξενοδοχείο Nikopolis της Θεσσαλονίκης, γράφοντας ένα ακόμα επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ του ξενοδόχου Χρήστου Καλιακάτσου και του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη. Η διοίκηση της μονάδας ανακοίνωσε ότι δε δέχεται νέες κρατήσεις και ακυρώνονται οι υπάρχουσες, η ιστοσελίδα της είναι πλέον ανενεργή ενώ αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με την αποζημίωση των πελατών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ξενοδοχείου έχει ως εξής:

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι αιφνιδίως η επιχείρηση μας αναστέλλει τη λειτουργία της. Ως εκ τούτου, από 30/03 δεν θα έχετε τη δυνατότητα να διανυκτερεύσετε στο κατάλυμά μας, ούτε και να σας παρέχουμε κάποια από τις υπηρεσίες μας», αναφέρεται στην επιστολή της διοίκησης του ξενοδοχείου προς τους συνεργάτες, τους επισκέπτες και τους προμηθευτές του προσθέτοντας «Σχετικά με το ύψος του ποσού που έχετε καταβάλει για την κράτησή σας, θα σας ενημερώσουμε σχετικά από 01/04. Να είστε βέβαιοι πως θα εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί οποιαδήποτε ζημία σας».

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου είχαν πραγματοποιήσει απεργία στις 22 αλλά και στις 26-27 Μαρτίου, ζητώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους και πλέον αναμένουν με αγωνία την ενημέρωση από την πλευρά της εργοδοσίας.

Το δάνειο, ο κορονοϊός και η πιθανή συμφωνία

Μαύρη μέρα για το επιχειρείν στην πόλη μας καθώς από σήμερα θα έχει ένα λιγότερο πεντάστερο ξενοδοχείο.

Συγκεκριμένα αναστέλλει την λειτουργία του από σήμερα το ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έστειλε η επιχείρηση οι πελάτες που έχουν κάνει μελλοντικές κρατήσεις, θα ενημερωθούν από τις 1/4 για τα χρήματα που έχουν καταβάλει για τις κρατήσεις τους. «Να είστε βέβαιοι πως θα εξασφαλίσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποκατασταθεί οποιαδήποτε ζημία σας», αναφέρεται στο μήνυμα που έλαβαν οι πελάτες, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα Omorfa Taxidia.

Το ξενοδοχείο αντιμετώπιζε τελευταία οικονομικά προβλήματα.Είχε πρωτολειτουργήσει το 2003, αρχικά ως μέλος της διεθνούς αλυσίδας Kempinski, και το διαχειρίζεται η οικογένεια Καλιακάτσου.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται όταν Έλληνας επιχειρηματίας Τέλης Μυστακίδης αγόρασε από την Attica Βank ληξιπρόθεσμο δάνειο της εταιρείας έναντι τιμήματος 8,5 εκατ. ευρώ.

Καθώς το πεντάστερο ξενοδοχείο, λειτουργούσε υπό τη μορφή του sales & lease back, ο νέος ιδιοκτήτης κατήγγειλε τη σύμβαση μίσθωσης. Όμως η πλευρά Καλιακάτσου μετά από δικαστήριο πέτυχε τη συνέχιση της χρήσης του ξενοδοχείου μέχρι το 2030, όταν και θα εκδικαζόταν η ανακοπή. Δεν κατάφερε να πετύχει ωστόσο την αναστολή εκτέλεσης της κατάσχεσης του εξοπλισμού του ξενοδοχείου. Έτσι πριν λίγο καιρό έγινε κατάσχεση κινητού εξοπλισμού την ώρα που το ξενοδοχείο ήταν εν λειτουργία.

Παράλληλα πρόσφατα οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου προχώρησαν σε δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση για καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα Omorfa Taxidia “η πλευρά Μυστακίδη σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανακαίνιση του ξενοδοχείου, είτε για να το πουλήσει, είτε να δώσει τη διαχείριση του σε τρίτο, είτε να το λειτουργήσει η ίδια”.

Το δάνειο, ο κορονοϊός και η πιθανή συμφωνία

Η κόντρα μεταξύ του ξενοδόχου Χρήστου Καλιακάτσου και του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Εταιρεία του κ. Μυστακίδη έχει αγοράσει από την τράπεζα Αττικής, έναντι συνολικού τιμήματος 8,5 εκατ. ευρώ, το ακίνητο (μαζί με το δάνειο) στο οποίο μισθωτής είναι ο Χρήστος Καλιακάτσος, προηγούμενος ιδιοκτήτης του Nikopolis. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο, ο επιχειρηματίας ζήτησε από τον ξενοδόχο περίπου 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να του επιστραφεί η επιχείρηση. Το ξενοδοχείο λειτουργούσε υπό τη μορφή του sales & lease back από τον κ. Καλιακάτσο, όμως, ο νέος ιδιοκτήτης κατήγγειλε τη μίσθωση, καθώς κατά τη διάρκεια του κορονοϊού ο ξενοδόχος αδυνατούσε να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Να σημειωθεί ότι το κράτος δεν έδωσε οικονομική ενίσχυση σε όσα ξενοδοχεία λειτουργούσαν υπό αυτό το καθεστώς.

Το θέμα ανέλαβαν να λύσουν τα δικαστήρια, με τον κ. Καλιακάτσο να πετυχαίνει αναστολή της χρήσης του ξενοδοχείου από τον κ. Μυστακίδη μέχρι το 2030, οπότε και θα εκδικαστεί η ανακοπή (μέχρι τότε, δηλαδή, η διαχείριση του ξενοδοχείου παραμένει στον κ. Καλιακάτσο).

Ωστόσο δεν πέτυχε την αναστολή εκτέλεσης της κατάσχεσης του εξοπλισμού του ξενοδοχείου έναντι οφειλών του, ως μισθωτή, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Έτσι ο κ. Μυστακίδης προχώρησε στις αρχές Νοεμβρίου σε κατάσχεση κινητού εξοπλισμού του ξενοδοχείου (έπιπλα, καρέκλες, τραπέζια κ.ά.).

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η εν λόγω κόντρα έχει μάλλον καταλήξει σε συμφωνία μεταξύ των δύο, με τον ξενοδόχο να οδηγεί την εταιρεία του σε πτώχευση προκειμένου να απαλλαχθεί του δανείου και τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία να αποκτά το ακίνητο, αξίας τουλάχιστον 16 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση για το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του.

Το 5άστερο ξενοδοχείο Nikopolis, με 99 δωμάτια, βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και 3 χλμ. από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε μια έκταση 25 στρεμμάτων. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2022 υπό το brand Kempinski, στοχεύοντας στους business ταξιδιώτες της Θεσσαλονίκης.