Ξεχάστε όσα ξέρατε για το ταμείο ανεργίας – Τι αλλάζει

Μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να εισαχθεί μέσα στο καλοκαίρι, που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο καταβολής του επιδόματος ανεργίας στην Ελλάδα.

Ξεχάστε όσα ξέρατε για το ταμείο ανεργίας - Τι αλλάζει

Σύμφωνα με τα όσα προτείνει το Υπουργείο Εργασίας υπό την ηγεσία της Δόμνας Μιχαηλίδου, οι αλλαγές αυτές έχουν σκοπό την προώθηση της ανταπόδοσης και της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας. Αντί να συνδέεται αποκλειστικά με τον κατώτατο μισθό, πλέον θα συναρτάται από τον εργασιακό βίο του δικαιούχου. Συγκεκριμένα, το επίδομα θα κυμαίνεται από το 55% έως το 70% του μέσου πραγματικού μισθού του εργαζομένου πριν την ανεργία του. Αυτή η αλλαγή στον υπολογισμό του ποσού αναμένεται να παράσχει μεγαλύτερη ανταπόδοση στους ανέργους που είχαν υψηλότερα εισοδήματα πριν χάσουν τη δουλειά τους.

Επιπλέον, η διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας θα εξαρτάται πλέον από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου, με την προοπτική να φτάνει έως και τους 24 μήνες. Επιπλέον, θα επιβληθεί υποχρέωση συμμετοχής των επιδοτουμένων ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης, με σκοπό την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης αλλαγές στα κριτήρια επαναλαμβανόμενης λήψης επιδόματος ανεργίας από τους εποχικά εργαζόμενους, καθώς και τη συνδυασμένη χορήγηση επιδόματος ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης.

Το προτεινόμενο σχέδιο φαίνεται να δίνει έμφαση στην ανταμοιβή της εργασιακής συνεισφοράς και στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και στην απόκτηση δεξιοτήτων που θα τους επιτρέψουν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λήψης και ύψους του επιδόματος ανεργίας, καθώς και στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για αυτό.

Ορισμένα από τα βασικά σημεία που περιέχονται στο σχέδιο είναι τα εξής:

Αλλαγές στα κριτήρια των ελάχιστων ημερών απασχόλησης: Οι εποχικά εργαζόμενοι θα χρειάζεται να πληρούν αλλαγμένα κριτήρια απασχόλησης για να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Συνδυασμός επιδόματος ανεργίας με κατάρτιση: Το επίδομα ανεργίας θα συνδυάζεται με προγράμματα κατάρτισης, με στόχο την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Κλιμάκωση του επιδόματος ανεργίας: Το ύψος του επιδόματος θα καθορίζεται ανάλογα με τα έτη εργασίας και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Οι ποσοστώσεις του μισθού θα διαρκούν από τρεις έως πέντε μήνες.

Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στην ενίσχυση της εργατικής αγοράς και την ενθάρρυνση της απασχόλησης, παρέχοντας ένα πλαίσιο που προωθεί την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Επίδομα ανεργίας: 509 ευρώ μηνιαίως

Σήμερα όλοι ανεξαιρέτως άνεργοι που παίρνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ, λαμβάνουν το ίδιο ποσό των 509 ευρώ είτε πλήρωσαν εισφορές υπέρ ανεργίας για 35 χρόνια, είτε για 1 χρόνο. Για παράδειγμα εργαζόμενος για 35 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, με μέσο όρο αποδοχών 3.000 ευρώ, έχει πληρώσει κατά μέσο όρο 45.000 ευρώ σε εισφορές ανεργίας (δικές του και του εργοδότη). Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος με μισθό 780 ευρώ που συμπληρώνει 2 χρόνια εργασίας έχει καταβάλλει περίπου 700 ευρώ εισφορές υπέρ ανεργίας. Με το καθεστώς επιδότησης που ισχύει σήμερα και οι δυο εργαζόμενοι αν μείνουν άνεργοι θα πάρουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με 509 ευρώ μηνιαίως.