Ξεχάστε τα σπίτια στην Αττική – Τιμές «φωτιά» για αγορά και ενοικίαση

Πολύ δύσκολα γίνονται τα πράγματα για όσους ενοικιάζουν ή θέλουν να αγοράσουν σπίτι στην Αττική.

Ξεχάστε τα σπίτια στην Αττική - Τιμές «φωτιά» για αγορά και ενοικίαση

Μια… περιουσία χρειάζεται να δώσει κάποιος για να βρει σπίτι στην Αττική αυτή την περίοδο.

Είτε θέλει να νοικιάσει, είτε θέλει να αγοράσει μιας και οι τιμές έχουν φτάσει σε νέα ύψη.

Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος-Δεκέμβριος)…

Πόση είναι η αύξηση στις τιμές στα σπίτια

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτει μεσοσταθμική αύξηση ζητούμενων τιμών ανά τ.μ. κατά 11% και κατά 7% ανά τ.μ. για ενοικίαση.

Που υπήρχε η μεγαλύτερη αύξηση. Καταγράφηκαν αυξημένες τιμές στην Αθήνα, ενώ Πειραιάς αλλά και τα προάστιά του εμφάνισαν αύξηση 20% μέσα σε έναν χρόνο.

Πιο αναλυτικά, η μέση τιμή πώλησης μιας κατοικίας στα προάστια του Πειραιά κατέγραψε το τελευταίο τρίμηνο αύξηση 25,6% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022, ενώ στο κέντρο του Πειραιά η αύξηση φτάνει το 23,2%.

Φυσικά, κάτι τέτοιο μπορεί να αποδοθεί και στους σταθμούς που επεκτείνονται και πλέον φτάνουν μέχρι και εκείνες τις περιοχές.

Αυξητική τάση συνεχίζει να έχει και η Αθήνα, με τις τιμές πώλησης να έχουν αύξηση 14,8%, ενώ στο 8,4% είναι στα βόρεια προάστια και 11,5% στα νότια προάστια.

Στα ανατολικά προάστια της Αττικής, η αύξηση είναι στο 11,1% ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν οι τιμές στα δυτικά προάστια κατά 18,7%.

Αύξηση υπάρχει και στις τιμές ενοικίασης κατοικιών. Αρκετές είναι οι περιοχές να βρίσκονται πάνω από τα 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στα νότια προάστια της Αθήνας καταγράφεται αύξηση των τιμών κατά 10,5% (δηλαδή στα 12 ευρώ ανά τ.μ.), ενώ στα βόρεια προάστια η αύξηση φτάνει το 7,7%. Το κέντρο της Αθήνας παραμένει ακριβό, με την αύξηση να ανέρχεται σε 10,6%.

Πότε προχωράμε σε αγορά σπιτιού

Δεν συζητάς τη λύση της αγοράς αν δεν διαθέτεις τουλάχιστον το 30-35% της αξίας του ακινήτου σε “ζεστό χρήμα”. Πρώτον διότι οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν πλέον όσους δεν βάζουν και δικό τους κεφάλαιο στην επένδυση και δεύτερον διότι τα έξοδα μεταβίβασης πρέπει να πληρωθούν κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Δεν προχωράς σε αγορά ακινήτου αν δεν έχεις εξασφαλίσει ότι μπορείς να δανειοδοτηθείς από την τράπεζα. Αυτό κρίνεται με βάση το συνολικό προφίλ του καθενός: διαχείριση προηγούμενων χρεών, ύψος εισοδήματος, δαπάνες που επιβαρύνουν τον καθένα κλπ. Όλοι οι υποψήφιοι δανειολήπτες αξιολογούνται πριν εγκριθεί η εκταμίευση του δανείου.

Οι αντοχές του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι αυτές που καθορίζουν τελικώς και την απόφαση. Η μηνιαία δαπάνη είτε για το ενοίκιο είτε για την δόση του δανείου, δεν μπορεί να ξεπερνά το 30-40% του μηνιαίου εισοδήματος καθώς συν τω χρόνω θα προκύψουν προβλήματα στην κάλυψη άλλων βασικών αναγκών. Έτσι, οι επιλογές, θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό τον “κανόνα”.