Ξεχάστε την αύξηση στον κατώτατο μισθό – «Ακυρώθηκε» στην πράξη

Προφανώς και ισχύει η αύξηση στα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Ξεχάστε την αύξηση στον κατώτατο μισθό - «Ακυρώθηκε» στην πράξη

Εδώ και λίγες μέρες η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε και επισήμως από την κυβέρνηση ότι θα πάει στα 830 ευρώ μεικτά.

Η αύξηση όμως που θα γίνει από 1η Απριλίου, δεν αντικατοπτρίζει την απόλυτη πραγματικότητα.

Γιατί πρακτικά… ακυρώνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ας τα πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή…

Όπως προκύπτει, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά σημαίνει πως όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο θα έχουν σε ετήσια βάση όφελος 560 ευρώ.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό φέρνει ένα βήμα πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας, ήτοι το διάστημα 2025, 2026 και 2027 θα πρέπει αθροιστικά να δοθεί αύξηση 120 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% από την 1η Απριλίου 2024 θα οδηγήσει σε μηναία αύξηση πέριξ των 50 ευρώ μεικτά, ήτοι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο θα δουν μηνιαία αύξηση κατά περίπου 40 ευρώ καθαρά. Έτσι, από τα 666,85 ευρώ που είναι σήμερα ο καθαρός τους μισθός, αυτός θα ανέλθει από την 1η Απριλίου στα 705,96 ευρώ.

Έτσι “καίγεται” ο μεγαλύτερος κατώτατος μισθός

Με τον ετήσιο πραγματικό πληθωρισμό των τροφίμων να τρέχει το 2023 με 6,6% η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνεται ενώ η χώρα μας βρίσκεται δεύτερη από το τέλος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2023) σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε την Τρίτη (26/03) η Eurostat η χώρα μας βρίσκεται δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Όλο αυτό το διάστημα ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πολλαπλάσιος του γενικού δείκτη και στο δίμηνο του 2024

Η Ελλάδα ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία που από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες και η Ελλάδα ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.