Ξεκίνησαν οι ποινές! Βαριά πρόστιμα για πληρωμές με μετρητά άνω των 500 ευρώ

Έρχονται βαριά πρόστιμα για πληρωμές με μετρημά άνω των 500 ευρώ.

Ξεκίνησαν οι ποινές! Βαριά πρόστιμα για πληρωμές με μετρητά άνω των 500 ευρώ

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τα μέτρα που παίρνει όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τη φοροδιαφυγή και γι’ αυτό το λόγο έρχονται βαριά πρόστιμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά όσοι επιχειρηματίες αλλά και επαγγελματίες από εδώ και στο εξής δεχθούν σε συναλλαγή τους να πάρουν μετρητά άνω των 500 ευρώ, τότε θα τους επιβληθεί τσουχτερό πρόστιμο.

Ουσιαστικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφάσισε να τιμωρεί αυτούς τους ανθρώπους με διπλάσιο ποσό από τη συναλλαγή σε μια προσπάθεια που γίνεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Έρχονται βαριά πρόστιμα – Δείτε τις λεπτομέρειες

Πρόστιμο διπλάσιο της συναλλαγής θα επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δέχονται μετρητά πάνω από 500 ευρώ.

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Από τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου οι επιχειρήσεις που θα εντοπίζονται να έχουν δεχθεί πληρωμές άνω των 500 ευρώ με μετρητά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου διπλάσιου της συναλλαγής. Αν δηλαδή επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεχθούν από πελάτη 2.000 ευρώ μετρητά, θα χάνουν 4.000 ευρώ.

Η αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής κρίθηκε αναγκαία, διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ δεν απέτρεπε πολλούς από το να προτιμούν να πληρωθούν με μετρητά.

Παράλληλα, από τους πρώτους μήνες του νέου έτους στη θέση των μετρητών θα μπουν «POS παντού». Σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «χτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα.

Η υπουργική απόφαση για την επέκταση των POS σχεδόν σε όλη τη λιανική αγορά αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες και θα ορίζει ότι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπως: ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, γυμναστήρια, πάρκινγκ θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν σε 49 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:

  • Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.
  • Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52 από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
  • Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
  • Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.