Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Θα σας θυμίζουμε ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία σας»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε παρέμβασή της για τα θέματα του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 20024.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Θα σας θυμίζουμε ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία σας»

«Το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησίας σας. Εμείς θα είμαστε εδώ για να σας το θυμίζουμε ότι το Περιβάλλον είναι δημόσια περιουσία» ανέφερε η πρόεδρός της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σε παρέμβασή της σχετικά με τα θέματα Περιβάλλον και την Ενέργεια κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού του 20024

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη που είχε προηγηθεί του καταλόγισε ότι εκπροσωπώντας την χώρα μας στην Διεθνή Διάσκεψη που πήγε μαζί με τον Πρωθυπουργό δεν είχατε καμία στρατηγική διεκδίκηση για την χώρα έναντι των άλλων κρατών. Αναρωτήθηκε εάν η αναφορά που έκανε ο κ . Σκυλακάκης ότι στην Διάσκεψη ” αποδείξαμε ότι υπερ- αποδίδουμε στους Κλιματικούς στόχους» εάν αυτό δείχνει πως «η Ελλάδα πήγε στην Διάσκεψη αυτή απολογούμενη και για να κάνετε τον καλό μαθητή!» και πρόσθεσε πως «δεν είναι αυτός ο στόχος των διεθνών διασκέψεων που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επέκρινε την ομιλία του κ. Σκυλακάκη λέγοντας πως «μιλήσατε επί τόση ώρα, αλλά δεν άκουσα κάτι που να αφορά το Περιβάλλον», αλλά «το μόνο που διαρκώς άκουγα ήταν για λεφτά, κονδύλια και συμβάσεις», χωρίς καμία απάντηση σε όσα σας ανέφεραν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αξιοπιστία, δεν είναι δική σας άμυνα αυτό και δεν σας απαλλάσσει για την δική σας αναξιοπιστία».

Η Πλεύση Ελευθερίας, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου «είναι το κόμμα και κίνημα που γνήσια και πραγματικά ενδιαφέρεται για το Περιβάλλον». Υποστήριξε πως «διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για το Περιβάλλον και έρχεστε μετά τις φωτιές του καλοκαιριού που κάηκε 1.800.000 στρέμματα δάσους και μας λέτε ότι η μεγάλη σας πρόοδο είναι οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ και ανεμογεννητριών μέσα στα καμένα δάση» Η κυρία Κωνσταντοπούλου μάλιστα καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι προωθεί τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα δάση «σε συμπαιγνία με δικαστικούς παράγοντες». Επισήμανε πως «αντισυμβαλλόμενοι σε εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών είναι η Siemens, που είναι η εταιρεία των βαγονιών της τραγωδίας των Τεμπών για να μιλάμε ξεκάθαρα», ενώ παράλληλα έκανε αναφορές και στην υπόθεση του σκανδάλου της Siemens και πως υπήρξαν οι απαλλαγές των εμπλεκομένων.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ζήτησε από τον κ. Σκυλακάκη να αναφέρει «πως θα προστατεύσει τα 70 εκατ στρέμματα δάσους της χώρας μας. Υιοθετείτε την άποψη του Πρωθυπουργού ότι εμείς είμαστε από άλλον πλανήτη που σας ζητάμε να προστατεύσετε όλα τα δάση μας; Υιοθετείτε την άποψη που λέει ας καούν όλα και εμείς μετά θα εγκαταστήσουμε ΑΠΕ;»

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως «εμείς μαζί με τους πολίτες και τα Κινήματα μαχόμαστε για το περιβάλλον, την πρόσβαση στο νερό ως δημόσιο αγαθό, για ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς καρκινογόνες δραστηριότητες όπως είναι οι ΧΥΤΑ που εάν και απαγορευμένοι εξακολούθησαν να λειτουργούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε και από τη ΝΔ»

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική για το περιβάλλον ότι «ενδίδει εντελώς στα συμφέροντα και στις οικονομικές συμπαιγνίες και ότι προβαίνετε σε επιμέρους εξυπηρετήσεις, όπως στις Σπέτσες που ετοιμάζεστε να αδειοδοτήσετε υπέρ μιας θηριώδους οικοδομής, εφοπλιστικών συμφερόντων μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Παναγίας της Αρμάτας, αλλά και στο Πάπιγκο πάλι για κατασκευή εφοπλιστικών συμφερόντων».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι στην πρόσφατη συνεδρίασης της KOP «προήδρευσε πρόσωπο με πρόδηλη σύγκρουση συμφερόντων, αφού ταυτόχρονα είναι μέλος του ΔΣ μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Πρόκειται είπε για ένα μεγάλο σκάνδαλο και ως ελληνική αντιπροσωπεία δεν το θέσατε».

Απάντηση Υπουργού

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης της απάντησε πως «είναι προφανές ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις διεθνείς διασκέψεις, εσείς έχετε μια λογική που αποδοκιμάστηκε και στην πράξη την εποχή που είσαστε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και του τρόπου που διεκδικήσατε και αυτό τελικά μας οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο και πόσο την πληρώσαμε».

Ο υπουργός είπε πως «όταν η χώρα υπεραποδίδει στους στόχους γίνεσαι πιο αποτελεσματικός όταν συζητάς» και αποσαφήνισε πως «στην Διάσκεψη για το Κλίμα, οι χώρες της Δύσης και η Ελλάδα δεν καλείται να διεκδικήσει, αλλά καλείται να πληρώσει να πληρώσει στην ΚΟP για τις χώρες του Νότου και αυτό προφανώς δεν το έχετε καταλάβει».

Ο κ. Σκυλακάκης χαρακτήρισε αντιφατικό από τη μια να εμφανίζεται η Πλεύση Ελευθερίας ως διαπρύσιος κήρυκας υπέρ της προστασίας του Περιβάλλοντος από την Κλιματική Κρίση και ταυτόχρονα να υπονομεύει τις ΑΠΕ στην χώρα λέγοντας πράγματα παντελώς ανακριβή». Ο υπουργός, ξεκαθάρισε πως «οι τοποθετήσεις ανεμογεννητριών έχει ανασταλεί σε καμένες περιοχές μέχρι να υπάρξουν μελέτες βασισμένες στην επιστήμη και όχι στον ακραίο λαϊκισμό» Ο κ. Σκυλακάκης, ανέφερε ότι είναι υποχρεωτικό να μιλάμε με αριθμούς και αναρωτήθηκε «εάν η επένδυση στα δάση δεν είναι περιβαλλοντικό θέμα; Τα 70 εκατ. στρέμματα δάσους και δασικής έκτασής μαζί δεν είναι περιβάλλον και όταν μιλάμε με αριθμούς για την προστασία και την επένδυση των δασών είναι επιλήψιμο; Δεν το καταλαβαίνω».

Σχετικά με τις καταγγελίες της κυρίας Κωνσταντοπούλου για εξυπηρετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων, ο κ. Σκυλακάκης της είπε πως «δεν θα σας απαντήσω. Εάν θέλετε να κάνετε την οποιαδήποτε καταγγελία αλλά θα πρέπει να μας πείτε συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορά σε κάποια πραγματική διοικητική ή άλλη πράξη και όχι με δίκη προθέσεων και μάλιστα αρμοδιότητας άλλων θεσμών»

Αντιπαράθεση και με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Λαμπρούλη

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε έντονη αντιπαράθεση με τον προεδρεύοντα Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη καταλογίζοντάς του μεροληπτική εναντίον της συμπεριφορά και μεταχείριση. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ζήτησε να τις δοθεί ο λόγος και ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος την ρώτησε εάν θα κάνει κάποια παρέμβαση ή θα κάνει χρήση του χρόνου για ομιλία που έχει. Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε «η Πλεύση Ελευθερίας μπορεί να έχει μικρή αριθμητικά κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά επειδή και το ΚΚΕ έχει περάσει περιόδους με μικρή βουλευτική Ομάδα, μην μας συμπεριφέρεστε με τέτοιο τρόπο».

Η αντιπαράθεση με τον κ. Λαμπρούλη συνεχίστηκε όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε επί προσωπικού τον λόγο για να απαντήσει στον υπουργό και αναφερόμενος στους βουλευτές της ΝΔ που διαμαρτυρήθηκαν τους είπε «έχετε δίκιο που διαμαρτύρεστε όλοι ενδεχομένως, αλλά η κυρία Κωνσταντοπούλου ζητάει τον λόγο επί προσωπικού, ας ακούσουμε για ένα λεπτό το προσωπικό, άλλωστε έχει δικαίωμα για δύο παρεμβάσεις κατά την σημερινή συνεδρίαση». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε στον κ. Λαμπρούλη πως «ζήτησα τον λόγο επί προσωπικού, γιατί μου λέτε περί δευτερολογίας και δεν καταλαβαίνω γιατί το διαπραγματεύεστε με τους βουλευτές της ΝΔ».

Ο προεδρεύων της απάντησε «ακούστε, περιοριστείτε σε αυτό που θέλετε να πείτε […] και μην κάνετε κρίσεις για τον προεδρεύοντα ή τον οποιοδοίποτε άλλον. Σας παρακαλώ πολύ και η υπομονή έχει και τα όριά της […] “Μαζευτείτε” σας το λέω λαϊκά…. Περιοριστείτε στην πολιτική αντιπαράθεση, στις θέσεις σας, στην αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση, αλλά μην τα βάζετε συνεχώς με το προεδρείο και το εάν σας χειρίζεται καλά ή όχι».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τον ρώτησε εάν «ως βουλευτής του ΚΚΕ μου λέτε μαζευτείτε σας το λέω λαϊκά; Λυπάμαι πάρα πολύ…» για να την αντιτείνει «να που τελικά ο στόχος σας ήταν να σπιλώσετε το ΚΚΕ και όχι ο Αντιπρόεδρος Λαμπρούλης. Λυπάμαι πάρα πολύ κυρία Κωνσταντοπούλου. Συνεχίστε αυτό που θέλετε να πείτε, εγώ δεν θα σας απαντήσω, συνεχίστε αυτή την στάση σας και θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου «αναρωτήθηκε σε ποιον άλλον αρχηγό κόμματος έχει συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο και πως το επιτρέπετε στον εαυτό σας» και συμπλήρωσε ότι «είναι η μόνη γυναίκα πολιτικός αρχηγός και δεν μπορεί να επιδεικνύετε τέτοια συμπεριφορά».