Ζουμερό ψητό κοτόπουλο με μπύρα

Το κουτάκι μπίρας κάνει τη μαγεία, ενώ το μείγμα μπαχαρικών με ρίγανη και θυμάρι φέρνει άρωμα ελληνικού καλοκαιριού στο ψητό κοτόπουλο.

Ζουμερό ψητό κοτόπουλο με μπύρα

Το κοτόπουλο με μπύρα είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές και νόστιμες συνταγές ψητού που μπορείς να ετοιμάσεις, είτε για κυριακάτικο τραπέζι είτε για barbecue με φίλους. Συνδυάζοντας αυτή τη μέθοδο με μεσογειακά βότανα και μυρωδικά, δίνουμε μια διαφορετική νότα στο κοτόπουλο και μια γεύση που ευφραίνει τον ουρανίσκο.

Χρόνος παρασκευής

  • Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30 λεπτά
  •  Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 50 λεπτά

Ζουμερό ψητό κοτόπουλο με μπύρα- Υλικά (για 4-6 άτομα)

Για το κοτόπουλο:

Για το μείγμα μεσογειακών μπαχαρικών:

  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή

  • 1 κ.γ. θυμάρι

  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο

  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο

  • 1 αγγουράκι, σε λεπτές φέτες

  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες

  • 1/2 γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανση φούρνου:
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.

  2. Ετοιμασία μείγματος μπαχαρικών:
    Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά των μπαχαρικών μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

  3. Ετοιμασία κοτόπουλου:
    Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τρίβουμε καλά με τα χέρια. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μείγμα των μπαχαρικών, κάνοντας ένα καλό μασάζ.

  4. Τοποθέτηση στο κουτάκι μπίρας:
    Ανοίγουμε το κουτάκι της μπίρας και αδειάζουμε περίπου το 1/3. Τοποθετούμε προσεκτικά το κοτόπουλο κάθετα πάνω στο κουτάκι της μπύρας αφού το τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο ώστε να στέκεται σταθερά. Το βάζουμε σε ταψί ή σχάρα που να το κρατά όρθιο.

  5. Ψήσιμο:
    Ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου, μέχρι το κοτόπουλο να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να είναι καλά ψημένο. Ελέγχουμε με μαχαίρι ότι οι χυμοί  βγαίνουν διαυγείς.

  6. Φινίρισμα:
    Μπορούμε να το αλείψουμε με λίγη επιπλέον μουστάρδα και μέλι για γυαλάδα και να το βάλουμε ξανά για 10 λεπτά στο φούρνο.

  7. Σερβίρισμα:
    Αφαιρούμε προσεκτικά το κουτάκι μπίρας. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με αγγουράκι, κόκκινο κρεμμύδι, φύλλα δυόσμου και λίγο γιαούρτι στο πλάι.

Tips:

  • Για πιο πικάντικο αποτέλεσμα, πρόσθεσε έξτρα μπούκοβο ή λίγο τριμμένο πιπέρι τσίλι.

  • Μπορείς να ψήσεις το κοτόπουλο και σε κάρβουνα με καπάκι για ακόμα πιο καπνιστή γεύση.

  • Χρησιμοποίησε βάση για κοτόπουλο για μεγαλύτερη σταθερότητα κατά το ψήσιμο.

  • Αν θες τραγανή πέτσα, άφησε το κοτόπουλο ακάλυπτο στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το ψήσεις.