Αυξημένες συντάξεις και επιδόματα: Ωρα πληρωμής – Δείτε τις ημερομηνίες

Αυξημένες θα είναι οι συντάξεις και τα επιδόματα.

Αυξημένες συντάξεις και επιδόματα: Ωρα πληρωμής - Δείτε τις ημερομηνίες

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν οι συντάξεις και τα επίδοματα σε όλους τους συνταξιούχους που το δικαιούνται σε μια διαδικασία που αποτελεί μεγάλη ανάσα για εκείνους.

Οι πληρωμές των συντάξεων, του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς βρίσκονται μέσα στα τρία στάδια της οικονομικής ανάσας που θα πάρουν οι συνταξιούχοι τις προσεχείς ημέρες.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης, ενημέρωσε πως οι πληρωμές αναμένεται ότι θα γίνουν από τις 18 έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Αυξημένες συντάξεις και επιδόματα – Δείτε τις λεπτομέρειες

Η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων που έρχεται, δίνει ανάσες στους συνταξιούχους.

Οι πληρωμές των συντάξεων, του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, αποτελούν τρεις από τις οικονομικές ανάσες που θα πάρουν οι συνταξιούχοι τις προσεχείς ημέρες. Οι πληρωμές τους θα γίνουν από τις 18 έως τις 21 Δεκεμβρίου, όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ Ηλίας Τσούνης.

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Τσούνης είπε ότι μέχρι σήμερα είναι σε διαβούλευση και από αύριο θα περάσει στις επιτροπές της Βουλής. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί και περιέχει πολλές ευνοϊκές διατάξεις. Μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση μιας αδικίας όσον αφορά τα επιδόματα μητρότητας.

«Οι μη μισθωτές μητέρες έπαιρναν, για παράδειγμα, για τέσσερις μήνες το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, αλλά δεν έπαιρναν όταν γεννούσαν το επίδομα μητρότητας. Αυτό αλλάζει με τον νέο ασφαλιστικό και πλέον οι νέες μητέρες μη μισθωτές θα παίρνουν 780 ευρώ για 9 μήνες αφού γεννήσουν, χωρίς να χάνουν το επίδομα λοχείας και κυοφορίας όσο είναι έγκυοι, δηλαδή τα 600 ευρώ», είπε ο κ. Τσούνης.

Διαφορετικές παροχές ανά Ταμείο όσον αφορά συντάξεις και επιδόματα

Στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση θα γίνεται ομογενοποίηση των παροχών για τους ασφαλισμένους. Υπάρχουν ειδικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο Εργασίας όπου δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Οι παροχές αφορούν επιδόματα μητρότητας, επιδόματα αναπηρίας, έξοδα κηδείας και άλλες αντίστοιχες παροχές σε χρήμα.

Υπάρχει το εξής φαινόμενο στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενοποιήθηκε, αλλά υπάρχουν διαφορετικές παροχές ανά τέως Ταμείο, δηλαδή άλλα έξοδα κηδείας παίρνει η οικογένεια του εκλιπόντος που ήταν ασφαλισμένος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή στον ΕΔΟΕΑΠ ή στο ΙΚΑ ή σε κάποιο άλλο Ταμείο.

Είναι μια αδικία κυρίως προς τους αγρότες, προς τον ΟΓΑ και προς τους μισθωτούς και θα υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας αυτής, θα είναι πιο αντικειμενικά τα κριτήρια. Αυτή είναι η λογική, και επάνω σε αυτό εργάζονται ομάδες εργασίας. Μιλάμε όμως για το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει το καλοκαίρι του 2024.

«Η μεγαλύτερη αδικία είναι οι μισθοί και οι συντάξεις που παίρνουμε σε αυτή τη χώρα», είπε η Σταυρούλα Χριστοφιλέα. «Αυτό που συζητάμε δηλαδή, ένας συνταξιούχος να χρειάζεται να δουλέψει ενώ έχει ολοκληρώσει τον εργασιακό του βίο, γιατί δεν τα καταφέρνει να ζήσει. Νομίζω ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες αδικίες», πρόσθεσε.

«Να απαντήσω σε αυτό που λέτε. Καταρχάς υπάρχει το εξής, δεν είναι υποχρεωτική εργασία για τους συνταξιούχους, είναι πάντα προαιρετική.

Αλλά καταργείται άλλη μια αδικία, η περικοπή 30% του πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Άρα πλέον οι συνταξιούχοι θα παίρνουν τη σύνταξή τους ολόκληρη και βεβαίως θα μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με αντικατάσταση του 30% με ένα πόρο 10% επί της μισθωτής εργασίας», είπε ο κ. Τσούνης.