Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τι δεσμεύει η Εφορία για χρέος 30 ευρώ

Σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων σε βάρος 561.727 περίπου οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών της Αττικής, καθώς και τα δικαστικά τμήματα όλων των ΔΟΥ της χώρας.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Τι δεσμεύει η Εφορία για χρέος 30 ευρώ

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ), στα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας, υπάρχουν εγγεγραμμένα χιλιάδες παλαιά βάρη κατά ακινήτων, τα οποία αφορούν περιόδους πριν την ύπαρξη των πληροφοριακών συστημάτων ΤΑΧIS και ΤΑΧΙSnet  τα οποία δεν έχουν περαστεί ηλεκτρονικά.

Δεσμεύει μερίδια ακινήτων με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται και η αξιοποίησή τους

Αφορούν χρέη ακόμη και από τη δεκαετία του 1960 για ποσά της τάξης των 30 ευρώ όπου με τις προσαυξήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 90 ευρώ. Να σημειωθεί πως για  την επίλυση του ζητήματος αυτού, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις ΔΟΥ επισημαίνουν ότι απαιτείται νομοθέτηση οριζόντιας άρσης των συγκεκριμένων βαρών.

Πώς δεσμεύει και αποδεσμεύει ακίνητα η Εφορία

Η Εφορία εξακολουθεί να δεσμεύει ακίνητα για οφειλές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ενώ προβλέπει και τη διαδικασία αποδέσμευσης του ακινήτου, όπως περιγράφεται στο Εγχειρίδιο Διαδικασιών, που κοινοποίησε τον Δεκέμβριο η ΑΑΔΕ στις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες.

Εάν έχει εγγραφεί υποθήκη επί ακινήτου ή ακινήτων οφειλέτη του Δημοσίου και οφείλεται το σύνολο ή μέρος της οφειλής για την οποία εγγράφηκε, δύναται ο οφειλέτης να υποβάλει αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία της Εφορίας για εξάλειψη ή περιορισμό αυτής, με συγκεκριμένη πρόταση αυτού όπως η καταβολή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού, η δέσμευση ή εγγραφή υποθήκης επί άλλου περιουσιακού στοιχείου του ιδίου ή τρίτου, άλλο τρόπο διασφάλισης της οφειλής ή για άλλο λόγο.

Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ, για τη διαδικασία αποδέσμευσης του ακινήτου, ο εισηγητής του αρμόδιου για την είσπραξη Τμήματος  της Δ.Ο.Υ. ή του Ελεγκτικού Κέντρου, συγκροτεί φάκελο ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Την αίτηση του οφειλέτη με τα συνυποβαλλόμενα στην αίτηση δικαιολογητικά,
  • Τον πίνακα χρεών του οφειλέτη (ατομικών/συνυποχρέωσης/ συνυπευθυνότητας).
  • Την περίληψη εγγραφείσας υποθήκης της οποίας ζητείται η εξάλειψη/περιορισμός, κάθε άλλη πράξη (κατάσχεση, υποθήκη) που έχει επιβληθεί σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του ιδίου ή τρίτων προς διασφάλιση της οφειλής και κάθε άλλο κατά περίπτωση πρόσφορο στοιχείο προς διαμόρφωση άποψης επί του αιτήματος.

Στη συνέχεια, εξετάζει και αξιολογεί την αίτηση του οφειλέτη, τους λόγους για τους οποίους ζητείται η εξάλειψη της εγγραφείσας από το Δημόσιο υποθήκης επί ακινήτου ιδιοκτησίας του (π.χ. μεταβίβαση του ακινήτου), τυχόν υποβληθείσα πρόταση καταβολής ποσού ή διασφάλισης των οφειλών του Δημοσίου καθώς και τα στοιχεία που προκύπτουν από τα απαραιτήτως συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά /στοιχεία, όπως:

  • την εμπορική και αντικειμενική αξία των δεσμευμένων και των τυχόν προτεινόμενων προς δέσμευση ακινήτων, βάρη αυτών,
  • το συνολικό ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο (ατομικών και συνυποχρέωσης/ συνυπευθυνότητας),
  • τα ληφθέντα αναγκαστικά και λοιπά μέτρα προς διασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου, τυχόν επικείμενη βεβαίωση οφειλών,
  • τη φορολογική του συμπεριφορά ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών υου υποχρεώσεων, κλπ.. Στη συνέχεια συντάσσει ενημερωτικό σημείωμα με εισηγητική έκθεση περί αποδοχής ή μη της αίτησης κατά περίπτωση.

Το ενημερωτικό σημείωμα θα πρέπει να περιέχει πλήρες ιστορικό της εξεταζόμενης υπόθεσης στο οποίο ειδικότερα πρέπει να αναφέρονται:

  • το συνολικό ύψος των χρεών του οφειλέτη (ατομικών και συνυποχρέωσης/συνυπευθυνότητας) από κάθε αιτία,
  • τα ληφθέντα σε βάρος του αναγκαστικά και λοιπά μέτρα προς διασφάλιση της οφειλής,
  • τυχόν μέτρα που έχουν κοινοποιηθεί από τρίτους σε βάρος του αιτούντος και η εξέλιξη/τύχη αυτών,
  • πληροφορίες για τον οφειλέτη/ για την ατομική του επιχείρηση/ νομικό πρόσωπο στο οποίο είναι μέλος κατά περίπτωση, μέχρι ποιό χρόνο έχει ελεχθεί, για τυχόν επικείμενη βεβαίωση σε βάρος του νέων οφειλών (π.χ. απο έλεγχο, απο φόρο κληρονομίας, ή οποιαδήποτε άλλη αιτία) και το ύψος της,
  • πληροφορίες για το εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης Α.Φ.Ε. ή βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων, στ) πληροφορίες αναφορικά με τυχόν υπαγωγή των οφειλών σε πρόγραμμα ρύθμισης και τήρησης ή μη των όρων της,
  • αιτιολογημένη άποψη/γνώμη Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ./ Τμήμα Ειδικών Καθεστώτων ΦΠΑ στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου της Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού /K.E.ME.ΕΠ – Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π /ΕΜΕΙΣ/ΚΕΒΕΙΣ/Κ.Ε.ΟΦ. περί της αποδοχής ή του αιτήματος.

Ο εισηγητής προβαίνει σε έλεγχο και αξιολόγηση των στοιχείων του φακέλου και λαμβάνοντας υπόψη τη φορολογική εικόνα του οφειλέτη, το ύψος των οφειλών και των ληφθέντων μέτρων από τη Φορολογική Διοίκηση προς διασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου, την εισήγηση του Προϊσταμένου Δ.Ο.Υ. ,κλπ. εγκρίνει την αποδέσμευση.

Τι μπορεί να κατασχέσει η Εφορία

Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ, αλλά συνήθως εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 50 ευρώ.

Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ. Επίσης:

  • Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούςσυντάξειςενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.
  • Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτουσκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.

Κατασχέσεις χρημάτων

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:

  • Μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
  • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.