Δίπλωμα οδήγησης: Πρόστιμο 200 ευρώ και 128 ευρώ για ανανέωση

Το δίπλωμα οδήγησης που διαθέτουν όλοι οι οδηγοί και τους δίνει τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα και νόμιμα με το όχημά τους στους δρόμους δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής με αποτέλεσμα να έχει και ημερομηνία λήξης. Όλοι οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως το δίπλωμα οδήγησής τους κάποια στιγμή θα λήξει, αναγράφεται […]

Δίπλωμα οδήγησης: Πρόστιμο 200 ευρώ και 128 ευρώ για ανανέωση

Το δίπλωμα οδήγησης που διαθέτουν όλοι οι οδηγοί και τους δίνει τη δυνατότητα να κινούνται ελεύθερα και νόμιμα με το όχημά τους στους δρόμους δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής με αποτέλεσμα να έχει και ημερομηνία λήξης.

Όλοι οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως το δίπλωμα οδήγησής τους κάποια στιγμή θα λήξει, αναγράφεται πάνω, και γι’ αυτό το λόγο οφείλουν να προχωρήσουν πριν συμβεί αυτό στην ανανέωσή του.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας οποιοδήποτε οδηγός αγνοήσει ή δε γνωρίζει ότι έπαψε να ισχύει το δίπλωμα οδήγησής του και συνεχίσει να οδηγεί, τότε θα πρέπει να πληρώσει ένα τσουχτερό πρόστιμο βάσει νόμου.

Πιο αναλυτικά όσοι οδηγοί δεν προχωρήσουν στην ανανέωση του διπλώματός τους και συνεχίσουν να οδηγούν αψηφώντας τους κανόνες, τότε σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις Αρχές, τότε θα έχουν και τις συνέπειες του νόμου.

Το δίπλωμα οδήγησης δεν ισχύει για πάντα – Χρειάζεται ανανέωση

Άπαντες πρέπει να γνωρίζουν ότι η άδεια οδήγησης δεν ισχύει εφ’ όρου ζωής και επομένως πρέπει να την ανανεώνουν ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Όσοι κάθονται πίσω από το τιμόνι αυτοκινήτου πρέπει να είναι κάτοχοι διπλώματος οδήγησης, το οποίο αποτελεί το μοναδικό πιστοποιητικό που διασφαλίζει ότι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μην υπονομεύουν την οδική ασφάλεια.

Το δίπλωμα οδήγησης, ωστόσο, δεν διαρκεί για πάντα, μιας και σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να ανανεώνεται ανα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Κάθε πότε πρέπει να ανανεώνεται η νέα κάρτα που αφορά το δίπλωμα οδήγησης

Ειδικότερα, οι νέου τύπου (πλαστικοποιημένες κάρτες) ερασιτεχνικές άδειες οδήγησης (ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια από την ημερομηνία έκδοσής τους, ενώ τα παλιά διπλώματα (τρίπτυχα έγγραφα), πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033.

Λεπτομέρειες για τα επαγγελματικά διπλώματα οδήγησης

Αναφορικά με τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε), η ανανέωση πρέπει να γίνεται ανά πενταετία.

Υπάρχει, βέβαια, μια κατηγορία οδηγών που λόγω ηλικίας πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμά τους ακόμα συχνότερα. Πρόκειται για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, με την ανανέωση των διπλωμάτων τους να είναι υποχρεωτική ανά τριετία, τόσο για ερασιτεχνικές όσο και επαγγελματικές άδειες οδήγησης (ανεξαρτήτως από τον τύπου διπλώματος -πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο).

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Τι προβλέπει ο νόμος όταν το δίπλωμα οδήγησης λήγει μετά τη συμπλήρωση των 80 ετών

Μετά τη συμπλήρωσης της ηλικίας των 80 ετών, η άδεια οδήγησης πρέπει να ανανεώνεται ανά διετία, ενώ εκτός από την εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, απαιτείται και ιατρικός έλεγχος από ωτορινολαρυγγολόγο & νευρολόγο ή ψυχίατρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφόσον διαπιστωθεί σε τροχονομικό έλεγχο ότι ο οδηγός φέρει ληγμένο δίπλωμα, τότε επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Το κόστος ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντικατάσταση του διπλώματος οδήγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα κοστοβόρα διαδικασία, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Η οικονομική επιβάρυνση του οδηγού περιλαμβάνει:

  • e-παράβολο των 18 ευρώ για την είσπραξη παγίου τέλους χαρτοσήμου και εισφορών υπέρ τρίτων
  • e-παράβολο των 60 ευρώ για την ανανέωση
  • e-παράβολο των 30 ευρώ για την εκτύπωση
  • Ο συνολικός «λογαριασμός» λοιπόν ανέρχεται σε 108 ευρώ και σε αυτόν προστίθενται οι αμοιβές των γιατρών, δηλαδή του παθολόγου και του οφθαλμίατρου, με την ελάχιστη αμοιβή τους να ανέρχεται σε 20 ευρώ (10 ευρώ ο καθένας). Επομένως, το κόστος ανέρχεται στα 128 ευρώ και αυξάνεται περαιτέρω εφόσον έχει συμπληρωθεί το 80ό έτος της ηλικίας, μιας και απαιτείται εξέταση και από άλλες ειδικότητες γιατρών.

Πέρα από τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, η Κομισιόν προτείνει οι άνω των 70 ετών οδηγοί, να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης.

Υποχρεωμένοι να περνούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησής τους φαίνεται πως θα είναι οι ηλικιωμένοι οδηγοί σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εφόσον «περάσει» η πρόταση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου του 2023.

Η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει τον αριθμό τροχαίων ατυχημάτων στα εδάφη της, και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους να υποβάλλονται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ανά πενταετία (ή και λιγότερo), προκειμένου να ανανεώσουν την άδεια οδήγησής τους.

Πέρα από τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, η Κομισιόν προτείνει οι ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών) οδηγοί να λαμβάνουν μέρος και σε μαθήματα οδήγησης προκειμένου να φρεσκάρουν τόσο τις γνώσεις όσο και τις δεξιότητές τους.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, μετά τη συμπλήρωση των 65 ετών, η ανανέωση της άδειας οδήγησης γίνεται ανά τριετία για όλους, είτε μιλάμε για ερασιτεχνικές (κατηγοριών AM,A1,A2,A,B,B1 και BE), είτε για επαγγελματικές άδειες οδήγησης, ανεξαρτήτως του τύπου διπλώματος (πλαστικοποιημένη κάρτα/τρίπτυχο έγγραφο). Επίσης, μετά το 65o έτος της ηλικίας, οι οδηγοί πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Επιπροσθέτως, ο οδηγός που συμπληρώνει το 80ο έτος της ηλικίας του πρέπει να ανανεώνει την άδεια οδήγησης ανά δύο χρόνια, ενώ απαιτείται εξέταση από ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Τόσο το ροζ δίπλωμα οδήγησης όσο και το νεότερο δίπλωμα τύπου κάρτας έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και θα πρέπει να γνωρίζουμε πότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε υποχρεωτικά αλλιώς έρχεται πρόστιμο.
Το παλιό χάρτινο ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού.

Το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης έχει χρονική διάρκεια 15 ετών για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ. Μετά τα 15 χρόνια θα πρέπει να γίνεται συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε) εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά πενταετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα τρία (3) έτη, από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς για τη χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, κατά περίπτωση.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα δύο (2) έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Ειδικότερα, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η απόκτηση διπλώματος έχει γίνει δυσκολότερη αλλά και ελαφρώς ακριβότερη καθώς έχουν αυξηθεί τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα θεωρίας.

Ανανέωση άδειας οδήγησης

Μπορείτε να ζητήσετε μέσα από το gov.gr την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης σας, όταν έχει ήδη λήξει ή θα λήξει τους επόμενους δύο μήνες.

Θα χρειαστεί:

να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας
να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο
να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)
ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:

A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση
επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή
η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών

Β. Ολοκλήρωση αίτησης

θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή
στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο.

Γ. Παραλαβή νέας άδειας

επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης
την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.
Σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.