Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ 2024: Νωρίτερα η πληρωμή στους ανέργους

Το φετινό Δώρο Πάσχα αναμένεται να ανέλθει στα 406 ευρώ για όσους έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ 2024: Νωρίτερα η πληρωμή στους ανέργους

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται έως την Μ. Τετάρτη (1η Μαΐου) και αφορά στην περίοδο εργασίας από 1η Ιανουαρίου έως 30η Απριλίου.

Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή του Δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Dnews η καταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 22-26 Απριλίου, ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Να σημειωθεί πως η προπληρωμή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΔΥΠΑ: Πόσο είναι το Δώρο Πάσχα για τους ανέργους

Το Δώρο Πάσχα για τους ανέργους ισούται με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας. Χορηγείται ολόκληρο όταν οι επιδοτούμενοι έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται:

  • με 1 μήνα τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και
  • με 2 μήνες τακτικής επιδότησης ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Οι δικαιούχοι του δώρου Πάσχα της ΔΥΠΑ

Τακτικό επίδομα ανεργίας λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και έχουν ασφαλιστεί στον κλάδο ανεργίας, με χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.

Το επίδομα ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της εγγραφής, αρκεί αυτή να γίνει εντός 60 ημερών από την καταγγελία. Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνo ή διετία).

Η αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας υποβάλλεται, αφού έχει εκδοθεί Δελτίο Ανεργίας, είτε στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου είτε στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 της τελευταίας απασχόλησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι αν δεν συμπληρωθεί πλήρης μήνας επιδότησης δεν καταβάλλεται δώρο Πάσχα.

Δώρο Πάσχα: Τί ισχύει για τον υπολογισμό του

  • Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ): το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου.
  • Όσοι από τους παραπάνω μισθωτούς δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιούνται αναλογίας Δώρου Πάσχα, το οποίο υπολογίζεται σε ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο (ανάλογα με τον συμφωνημένο τρόπο αμοιβής) για κάθε οκτώ (8) ημέρες διαρκείας της εργασιακής σχέσης. Για χρονικό διάστημα μικρότερο του 8ημέρου, αντίστοιχα καταβάλλεται ανάλογο κλάσμα.
  • Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διάρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.
  • Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
  • Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους
  • Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 19040/1981, καθώς και με βάση τη λοιπή σχετική νομοθεσία και νομολογία, παρατίθεται πίνακας με ενδεικτικές περιπτώσεις ο χρόνος των οποίων αφαιρείται ή δεν αφαιρείται από το χρόνο εργασιακής σχέσης προκειμένου να υπολογιστεί το Δώρο Πάσχα.