«Δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας 2024 δύο μηνών – Η επίσημη ανακοίνωση

Επίσημη ανακοίνωση παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2024.

«Δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας 2024 δύο μηνών - Η επίσημη ανακοίνωση

Τον τελευταίο καιρό υπήρχαν σκέψεις για το αν θα παρθεί ή όχι παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024 με την απόφαση να ελήφθη και να ανακοινώνεται μάλιστα κι επίσημα.

Πιο αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει πως τελικά θα δοθεί παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2024.

Οι οδηγοί σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που προέλυψαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το ποσό αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας 2024 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας 2024 – Η επίσημη ανακοίνωση

Νέο σύστημα υποβολής προστίμων για εκπρόθεσμες πληρωμές τελών.

Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου έδωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται άμεσα και πιθανότατα πριν από τα Χριστούγεννα.

Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, σε μία προσπάθεια να δοθούν ανάσες στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, ενώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προανήγγειλε νέο σύστημα υποβολής προστίμων για εκπρόθεσμες πληρωμές.

Χρονική «ανάσα» δύο μηνών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του 2024, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 ενώ η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Βουνό τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Πόσα χρωστούν οι οφειλέτες

Η δίμηνη παράταση αφορά και όσους σχεδίαζαν να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών. Θα έχουν τώρα περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Όσοι θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR». Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:

  • Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
  • Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
  • Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας γίνεται με ψηφιακό τρόπο μέσω της ΑΑΔΕ , με κωδικούς taxisnet ή και χωρίς με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος.

Η παράταση που θα ανακοινωθεί δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης. Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Για παράδειγμα, εάν ένα όχημα μεταβιβαστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.