Νέο επίδομα τροφίμων – Θα δοθεί τελικά Market Pass 3;

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να δοθεί τελικά Market Pass 3 και να έχουμε ουσιαστικά νέο επίδομα τροφίμων σε συγκεκριμένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι οικονομικά ήταν και παραμένουν να είναι ευάλωτοι. Η ελληνική οικονομία εδώ κι αρκετά χρόνια δοκιμάζεται συνεχώς κι έχει περάσει από πολλά στάδια και κρίσεις με τους Έλληνες πολίτες να […]

Νέο επίδομα τροφίμων - Θα δοθεί τελικά Market Pass 3;

Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να δοθεί τελικά Market Pass 3 και να έχουμε ουσιαστικά νέο επίδομα τροφίμων σε συγκεκριμένες ομάδες Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι οικονομικά ήταν και παραμένουν να είναι ευάλωτοι.

Η ελληνική οικονομία εδώ κι αρκετά χρόνια δοκιμάζεται συνεχώς κι έχει περάσει από πολλά στάδια και κρίσεις με τους Έλληνες πολίτες να έχουν επηρεαστεί απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο.

Έτσι, λοιπόν, η ίδια η κυβέρνηση δε γίνεται να μείνει αδιάφορη γύρω απ’ όλα αυτά τα θέματα που ταλανίζουν τους ίδιους της, τους πολίτες και γι’ αυτό το λόγο ψάχνει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, προκειμένου να κάνει καλύτερη τη ζωή όλων μας.

Πιο αναλυτικά το ενδεχόμενο να δοθεί τελικά μετά το τέλος του έτους Market Pass 3 σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες είναι ανοιχτό, καθώς η ακρίβεια θα συνεχίσει να υπάρχει και δεν πρόκεται στο κοντινό μέλλον να πάψει να υφίσταται.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης του Market Pass 3

Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του Market Pass και μετά το τέλος του έτους λόγω ακρίβειας άφησε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για το «καυτό» θέμα της επέκτασης του Market Pass 3

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του Market Pass ελέω των εξελίξεων με τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και ενός πιθανού νέου κύματος ακρίβειας απάντησε ότι «Δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί μια εντύπωση ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει αβασάνιστα όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν θα ήταν επίσης σωστό να δημιουργηθεί και ένα κλίμα πανικού.

Η ελληνική οικονομία έχει αντέξει αλλεπάλληλες κρίσεις και ειδικά φέτος, το 2023 η οικονομία υπεραποδίδει. Έχει πάει θετικότερα από τις προβλέψεις, παρά το ότι ήταν μια εκλογική χρονιά και παρά το ότι είχαμε αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές. (..) Πρέπει να κρατήσουμε ένα σωστό ζύγι.

Αυτή την ώρα είμαστε στον Οκτώβριο, έχουμε ακόμα περίπου δυόμιση μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πρέπει πάντοτε να κρατάμε λεφτά στην άκρη, για να το πω απλά, για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις αν τυχόν τις έχουμε μπροστά μας».

Ο προϋπολογισμός έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα και στόχος είναι είναι σε κάθε περίπτωση η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει μια δυσμενής εικόνα για την ελληνική οικονομία.

«Και όπως είπε ο πρωθυπουργός είμαστε εδώ συνδυάζοντας οικονομική σοβαρότητα με κοινωνική ευαισθησία, να ξύσουμε και τον πάτο του βαρελιού και να δώσουμε ό,τι περισσεύει. Αλλά, τι θα περισσεύει, θα το ξέρουμε στο τέλος της χρονιάς» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Η σταθερά καλή πορεία του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με την καθαρή υπέρβαση εσόδων να φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ αλλά και οι διαδοχικές αυξήσεις στα τρόφιμα και γενικότερα στο κόστος ζωής φέρνουν πιο κοντά ένα νέο πακέτο στήριξης για τους οικονομικά ευάλωτους στο φινάλε του 2023.
Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΓΛΚ, τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν μια «μικτή» υπέρβαση 3,15 δισ. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 (470 εκατ. ευρώ), οι τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2022 (360 εκατ. ευρώ), οι οποίες αποπληρώθηκαν έως το τέλος Φεβρουαρίου, και η αύξηση στις επιστροφές φόρων ύψους 561 εκατ. ευρώ, καταλήγουμε στο ότι η καθαρή υπέρβαση των εσόδων φτάνει τα 1,76 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών, η Ελλάδα έχει καταθέσει δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Ο πρώτος, ύψους 700 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο για την κάλυψη προεκλογικών εξαγγελιών και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη μέρους των ζημιών από την καταιγίδα «Daniel». Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επίσημα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, από 0,7% του ΑΕΠ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026 του περασμένου Απριλίου.

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός θα καλύψει επιπλέον δαπάνες ύψους 850 εκατ. ευρώ (το καθαρό δημοσιονομικό κόστος του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήταν 150 εκατ. ευρώ) και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο σε απόλυτους αριθμούς κατά 890 εκατ. ευρώ.

Με την επιφύλαξη εξελίξεων λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας μέχρι και το τέλος του χρόνου και του πακέτου στήριξης ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει για το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση, η υπέρβαση αυτή των 1,76 δισ. ευρώ μπορεί, μέσω της αναγωγής της στην οικονομική δραστηριότητα, να δώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη έως και 0,5% του ΑΕΠ.

Το βάρος στο νέο πακέτο των μέτρων στήριξης θα πέσει στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας περισσότερο για τους οικονομικά ευάλωτους. Τούτο, με την επιφύλαξη των εξελίξεων που θα έχουμε στη Μέση Ανατολή και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν στις τιμές της ενέργειας. Μέχρι σήμερα η αβεβαιότητα έχει αυξήσει την τιμή πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, από 80 δολάρια το τέλος Αυγούστου, και το φυσικό αέριο στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 39 ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.

Πλησιάζει η επόμενη πληρωμή για το market pass, ποιοι δικαιούχοι θα… πάνε ταμείο. Οι σκέψεις της κυβέρνησης για την γενική επέκταση του αλλά και τα μόνιμα μέτρα φοροελάφρυνσης.
Οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν πληρωθεί το market pass εδώ και 15 περίπου ημέρες, αλλά πολλοί είναι αυτοί που πρέπει να περιμένουν ακόμα.

Η επόμενη πληρωμή του market pass θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου. Θα πληρωθούν το επίδομα οι πολίτες της Θεσσαλίας, του Έβρου, της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας, περιοχές που κηρύχτηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Επιπλέον στις 5 Νοεμβρίου θα πληρωθούν όσοι έκαναν νέα αίτηση και δεν έχουν πληρωθεί στις καταβολές του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ενημέρωση στο vouchers.gov.gr: «Όσες αυτεπάγγελτα υποβληθείσες αιτήσεις ήδη δικαιούχων παραμείνουν σε κατάσταση «ΣΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟ» μετά την παρέλευση της 25ης Σεπτεμβρίου 2023, θα πρέπει να υποβληθούν οριστικά από τον δικαιούχο το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023, ώστε να προωθηθούν για πληρωμή έως τις 5 Νοεμβρίου 2023».

Στο τραπέζι νέο market pass;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών είχε πει ότι σκέφτεται για έξτρα μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων πολιτών. Συγκεκριμένα είχε τονίσει ότι «θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν απόθεμα».

Είναι πολύ πιθανό, να δοθεί είτε επιταγή ακρίβειας -σε έξτρα δικαιούχους-, είτε να επεκταθεί για όλους το market pass με μια διπλή πληρωμή κοντά στα Χριστούγεννα.

Ακόμα βέβαια είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε τέτοια μετρά στήριξης, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να δουν το τελικό πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θέλει να «φύγει» από τα πρόσκαιρα επιδόματα και να ανακοινώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις.