Σούπερ μάρκετ σήμερα (6/1): Τι θα κάνουν Σκλαβενίτης, Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλος

Θεοφάνια σήμερα 6 Ιανουαρίου 2024 και τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν κλειστά, εκτός από μία αλυσίδα. Τι είναι ανοιχτό.

Σούπερ μάρκετ σήμερα (6/1): Τι θα κάνουν Σκλαβενίτης, Lidl και ΑΒ Βασιλόπουλος

Κλειστά θα είναι σήμερα τα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα καθώς τα Θεοφάνια είναι αργία για όλους.

Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ σήμερα (06/01/2024)

Σκλαβενίτης

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 τα υποκαταστήματα της αλυσίδας.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος θα παραμείνουν κλειστά.

Lidl

Δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα του σούπερ μάρκετ τα Θεοφάνια, λόγω αργίας.

My Market

Τα καταστήματα του MyMarket θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 .

Μασούτης

Τα καταστήματα του Μασούτη θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Κρητικός

Σήμερα Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 θα μείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα​​​​​ της αλυσίδας.

Σούπερ μάρκετ σήμερα (6/1): Ποιο είναι ανοικτό

Ωστόσο, όπως και τις Κυριακές αλλά και άλλες αργίες, υπάρχουν και εκείνα τα καταστήματα που θα παραμείνουν ανοιχτά.

Για παράδειγμα, μίνι μάρκετ και η γνωστή αλυσίδα OK Market θα μείνουν ανοιχτά το Σάββατο για τις αγορές των καταναλωτών. Επίσης ανοιχτά θα είναι ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και λοιπά παρόμοια μαγαζιά.

Θεοφάνια: Για ποιους εργαζόμενους είναι αργία και πώς αμείβεται

Τα Θεοφάνια είναι η δεύτερη αργία του 2024, μετά την Πρωτοχρονιά. Φέτος πέφτει Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 και όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν θα δουν σημαντική αύξηση στην αμοιβή τους. Όπως η Πρωτοχρονιά 2024, τα Θεοφάνια είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας από τον νόμο για τους εργαζόμενους.

Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης, δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας.

Πώς αμείβεται η εργασία τα Θεοφάνια 2024

  • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν.

Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, όπως τα Θεοφάνια, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους-ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους-ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Κατ’ εξαίρεση, εάν παρασχεθεί εργασία σε επιχειρήσεις, που αργούν  κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και για έκτακτο λόγο λειτουργήσουν, με τις νόμιμες διατυπώσεις, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό δικαιούνται προσαύξηση κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

  • Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα.

Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, οι εργαζόμενοι-ες που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  1. Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  2. Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι-ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό οφείλεται  προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί  του νομίμου ωρομισθίου  τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Τι ισχύει με την εργασία τα Θεοφάνια 2024

Για το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 (Θεοφάνια) ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω για την αμοιβή των εργαζομένων ανάλογα με το εάν η επιχείρηση που εργάζονται δεν λειτουργεί ή λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Επίσης, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους τα ακόλουθα:

  1. Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι-ες, που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και αμείβονται με ημερομίσθιο, εφόσον απασχοληθούν το Σάββατο 6 Ιανουαρίου, θα λάβουν ένα ημερομίσθιο επιπλέον.
  2. Στις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν, οι εργαζόμενοι-ες που εργάζονται με πενθήμερο σύστημα και η εργασία τους που παρέχεται το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024 αποτελεί την 6η ημέρα εργασίας της εβδομάδας -με την επιφύλαξη και των λοιπών ρυθμίσεων της νομοθεσίας – η διάρκειά της απασχόλησής τους δεν μπορεί να υπερβεί τις 8 ώρες και το καταβαλλόμενο, σύμφωνα με τις παραπάνω προσαυξήσεις ημερομίσθιο τους, προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 40%.