Το απόλυτο… θρίλερ με την Alpha Bank – Τι ετοιμάζει η τράπεζα

Ένα νέο πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης από την Alpha Bank ανακοινώθηκε, με τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση να διακρίνονται.

Το απόλυτο... θρίλερ με την Alpha Bank - Τι ετοιμάζει η τράπεζα

Η Alpha Bank προετοιμάζει ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της, με στόχο τη μείωση του προσωπικού της κατά τουλάχιστον 200 άτομα και την αντίστοιχη περιορισμό των μισθολογικών δαπανών της.

Θα το ανακοινώσει πιθανότατα στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά την υλοποίηση ανάλογου προγράμματος, με το οποίο είχαν αποχωρήσει περίπου 500 εργαζόμενοι, σύμφωνα με το sofokleousin.gr.

Κορυφαία στελέχη της τράπεζας που γνωρίζουν τον σχεδιασμό, διαβεβαιώνουν ότι τα κίνητρα αποχώρησης θα είναι άκρως δελεαστικά για εργαζόμενους στους οποίους απευθύνεται το νέο πρόγραμμα. Το “πακέτο” θα περιλαμβάνει χρηματική αποζημίωση έως 180.000-200.000 ευρώ και πρόσθετες παροχές (ασφαλιστικές καλύψεις, έξτρα μπόνους κλπ).

Προβλέπεται ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς εργαζομένων και ότι τελικά θα αποχωρήσουν πάνω από 200.

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα της Alpha Bank

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους των οποίων οι θέσεις εργασίας επηρεάζονται από τον μετασχηματισμό των επιχειρησιακών μονάδων της τράπεζας, από τη συρρίκνωση του δικτύου και από την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των καταστημάτων της.

Επισημαίνεται ότι η Alpha έχει υιοθετήσει το μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών στα υποκαταστήματα με ραντεβού – όπως η Eurobank και η Εθνική – και τα ταμεία στα γκισέ λειτουργούν μόνον 3 ώρες ημερησίως. Το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με το e-banking και την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των τραπεζικών εργασιών έχουν καταστήσει “πλεονάζοντες” πολλούς εργαζόμενους.

Με τη μείωση προσωπικού, πέραν της περιστολής των μισθολογικών δαπανών η τράπεζα θα επιτύχει ορθολογικότερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση των εσωτερικών λειτουργιών της.

Alpha Bank: Διανομή bonus έως 1.200 ευρώ στο προσωπικό

Παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που έχουν ετήσιες μικτές αποδοχές έως 30.000 ευρώ και έχουν πετύχει τους στόχους τους, ως αναγνώριση της συμβολής τους στα θετικά αποτελέσματα του Ομίλου, ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η έκτακτη ενίσχυση είναι πλέον του πλαισίου μεταβλητών αποδοχών (bonus επίτευξης στόχων) που χορηγεί η Τράπεζα στο Προσωπικό της.

Επίσης, κατά 22% αυξήθηκαν τα ποσά που έχουν διανεμηθεί ως bonus στο προσωπικό, κατά 43% προς τους εργαζόμενους του Δικτύου, ενώ ένας στους τρεις εργαζομένους είδε τις αποδοχές του να αυξάνονται εντός του 2023, πέραν των προβλέψεων της Συλλογικής Σύμβασης.

Ο Β. Ψάλτης σημείωσε πως το δυναμικό της Τράπεζας ενισχύθηκε με περισσότερες από 800 νέες προσλήψεις, με έμφαση στο δίκτυο Καταστημάτων, τις ομάδες εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, την πληροφορική και τις ψηφιακές υπηρεσίες, Επίσης τόνισε πως υπήρξε λεπτομερής καταγραφή των ρόλων προκειμένου να απεικονίζουν τη σημερινή αξία και συμβολή κάθε εργαζόμενου ενώ δημιουργήθηκε ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο σταδιοδρομίας που δίνει τη δυνατότητα κινητικότητας εντός του οργανισμού και ανέλιξης, ανεξαρτήτως της θέσης διοικητικής ευθύνης ή όχι. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι συνεχίζεται με συνέπεια η προσπάθεια στήριξης των ανθρώπων της Τράπεζας, με διπλασιασμό των ωρών εκπαίδευσης σε ετήσια βάση και με σταθερή ενίσχυση των εκπαιδευτικών ακαδημιών. Ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως ιδρύθηκε νέο ομαδικό αποταμιευτικό πρόγραμμα με ελάχιστες εισφορές της Τράπεζας, αποσυνδεδεμένες από τη συνεισφορά του εργαζόμενου, στο επίπεδο του 2%, εξασφαλίζοντας μία επιπρόσθετη αποταμιευτική παροχή.

Ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank επεσήμανε: «Κύρια επιλογή μας αποτέλεσε η διαμόρφωση μίας νέας συνολικής πολιτικής αμοιβών και παροχών και η ισχυρή σύνδεση της ανταμοιβής με την απόδοση, ως θεμέλιο για τον λειτουργικό μας εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη των Ανθρώπων μας. Την τελευταία τριετία τα ποσά που έχουν διανεμηθεί ως μεταβλητές αποδοχές προς το Προσωπικό μας στις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο έχουν αυξηθεί κατά 22% ενώ, ειδικά για τα Καταστήματα, το σχετικό ποσό έχει αυξηθεί κατά 43%. Επιπλέον αυτών, προχωρούμε σταθερά στη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων, πέραν των προβλεπόμενων στις συλλογικές συμβάσεις, προς εκείνους τους συναδέλφους μας που με την απόδοσή τους συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην επίτευξη των επιχειρησιακών μας στόχων».