ΑΑΔΕ: Με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη μας χρεώνει χιλιάδες ευρώ!

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό αδήλωτων πισίνων, ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή βαριών προστίμων στους παραβάτες.

ΑΑΔΕ: Με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη μας χρεώνει χιλιάδες ευρώ!

Η νέα πρωτοβουλία της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με τη χρήση προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, η ΑΑΔΕ μπορεί πλέον να εντοπίζει αδήλωτες πισίνες, επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα και φόρους στους ιδιοκτήτες τους.

Η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση αεροφωτογραφιών και εξειδικευμένων αλγορίθμων για τον εντοπισμό πισίνων, οι οποίες στη συνέχεια διασταυρώνονται με τα στοιχεία του Κτηματολογίου και τις φορολογικές δηλώσεις.

Η ΑΑΔΕ προχωρά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, με στόχο την απλοποίηση διαδικασιών και την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών. Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στη χώρα​​.

Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας αναμένεται να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ενισχύει την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας.

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβληθεί το 2023, 22.623 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους, ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές «δεξαμενές κολύμβησης» στις κατοικίες τους.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ αναλύει δορυφορικές εικόνες, εντοπίζοντας τα μπλε σημεία που αντιστοιχούν σε πισίνες. Στη συνέχεια, γίνεται διασταύρωση με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου και των φορολογικών αρχών, για να επιβεβαιωθεί αν οι πισίνες έχουν δηλωθεί νόμιμα.

Οικονομικές Συνέπειες

Οι ιδιοκτήτες αδήλωτων πισίνων αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες, όπως φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα πρόστιμα μπορούν να ανατρέξουν έως και δέκα χρόνια πίσω, ενώ τα στοιχεία θα διαβιβαστούν και στις πολεοδομικές αρχές για την επιβολή επιπλέον προστίμων σε περιπτώσεις παράνομης κατασκευής​​​​.

Τα φορολογικά τεκμήρια

Οι πισίνες θεωρούνται τεκμήριο διαβίωσης και επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, ενώ τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται ως εξής:

  • 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνειες μέχρι 60 τ.μ.
  • 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνειες άνω των 60 τ.μ.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται στο 13% της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των πισινών​​.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.