Άσχημα νέα για όλους – Τελειώνουν τα έκτακτα επιδόματα μέσω pass

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα που έρχονται από την Ευρώπη αφού φαίνεται πως μπαίνει τέλος στα επιδόματα μέσω pass.

Άσχημα νέα για όλους - Τελειώνουν τα έκτακτα επιδόματα μέσω pass

Προσωρινά ήταν και πάνε τα έκτακτα επιδόματα από την κυβέρνηση…

Όπως θα θυμάστε, τα προηγούμενα χρόνια είχαν μοιραστεί αρκετά επιδόματα στους πολίτες μέσω Pass.

Χαρακτηριστικά υπήρχε το Fuel Pass, το Power Pass, το Dentist Pass και αρκετά ακόμη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν μετά από απόφαση της Ευρώπης.

Το μόνο που φαίνεται πως θα μείνει είναι το Youth Pass που έχει γίνει… μόνιμο!

Γιατί κόβονται τα έκτακτα επιδόματα μέσω Pass

Μετά από πιέσεις της Ευρώπης, μπαίνει τέλος στις παροχές που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, ξοδεύοντας τα φορολογικά υπερέσοδα του προϋπολογισμού.

Ο λόγος είναι ότι η ΕΕ πιέζει για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αυτή η νέα πολιτική σχετίζεται με την ανάγκη ταχύτερης μείωσης του χρέους και τιθάσευσης των δαπανών που μετά την πανδημία έχουν ξεφύγει. Και η πολιτική αυτή υποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

Οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες είναι το νέο κριτήριο με βάση το οποίο θα καταρτίζονται τα τετραετή δημοσιονομικά – διαρθρωτικά προγράμματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προβλέπει το νέο Σύμφωνο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2025.

Οι αποφάσεις περνάνε μέσω… Κομισιόν

Η Κομισιόν θα καθορίσει, μετά τις ανοιξιάτικες προβλέψεις του Μαΐου και με βάση αυτές, τα επιτρεπτά ανώτατα όρια αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών των κρατών-μελών για το διάστημα 2025-2028. Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα διαμορφώσουν αναλόγως τα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά τους προγράμματα.

Στη βάση αυτή ορίστηκε η 20ή Σεπτεμβρίου 2024 ως ημερομηνία υποβολής των προγραμμάτων, αν και εκτιμάται ότι θα υπάρξει σχετική ευελιξία.

Ο στόχος των προγραμμάτων είναι να ακολουθεί καθοδική πορεία το χρέος. Στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα, με χρέος πάνω από 90% του ΑΕΠ, πρέπει να εξασφαλίζεται μείωση τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τον χρόνο, ενώ για χώρες με χρέος 60%-90% η απαιτούμενη μείωση είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η μείωση πρέπει να επιτυγχάνεται κατά μέσον όρο, επομένως, αν μια χρονιά υπάρξει υστέρηση, την επόμενη πρέπει να διορθωθεί.