ΔΕΗ: Ασχημα μαντάτα – Τι ανακοινώθηκε για ΟΛΟΥΣ

Από τη ΔΕΗ τα νέα δεν είναι καθόλου καλά, καθώς ανακοινώθηκε πως το πράσινο τιμολόγιο θα έχει σημαντική αύξηση.

ΔΕΗ: Ασχημα μαντάτα - Τι ανακοινώθηκε για ΟΛΟΥΣ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε πολύ άσχημα νέα για όλους μας, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα το πράσινο τιμόλογιο, το οποίο είχε ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, αναμένεται να παρουσίασει σημαντική αύξηση.

Πιο αναλυτικά για τον Ιούνιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 11,898 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι ως συνέπεια, απορροφά μεγάλο μέρος του άλματος που σημείωσε η χονδρεμπορική, η οποία αυξήθηκε τον Μάιο κατά 35% σε μηνιαία βάση.

Άσχημα τα νέα από τη ΔΕΗ – Δείτε τι ανακοινώθηκε για όλους

Για τον Ιούνιο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στο πράσινο τιμολόγιό της (Γ1) η χρέωση ημέρας είναι 11,898 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Η εταιρεία παρέχει τον επόμενο μήνα τη μεγαλύτερη έκπτωση (38%) που έχει δώσει έως τώρα.

Ως συνέπεια, απορροφά μεγάλο μέρος του άλματος που σημείωσε η χονδρεμπορική, η οποία αυξήθηκε τον Μάιο κατά 35% σε μηνιαία βάση. Η τιμή του Ιουνίου είναι αυξημένη κατά 12% σε σχέση με τον Μάιο (10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο, η χρέωση είναι 12,642 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση τον Μάιο ήταν 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επίσης, για τους πελάτες της ΔΕΗ που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση νύχτας είναι 9,976 λεπτά ανά kWh, από 7,866 λεπτά ανά kWh τον Μάιο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

Η αύξηση αυτή της τιμής οφείλεται στην αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας τον Μάιο. Τρομακτικές αυξήσεις στα τιμολόγια όλων των εταιρειών, από 8-70%.

Ακριβότερο για την τσέπη των πολιτών θα είναι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι των 10,656 το Μάιο, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Την ίδι ώρα αυξήσεις τιμών ανακοίνωσαν και οι υπόλοιπες εταιρείες, που κυμαίνονται σε τρομακτικά ποσοστά, από 8% έως 70%.

Η αύξηση αυτή της τιμής οφείλεται στην αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας τον Μάιο.

Για κατανάλωση από 500 κιλοβατώρες και πάνω η τιμή διαμορφώνεται στα 12,642 λεπτά από 11,736.

Το νυχτερινό τιμολόγιο διαμορφώθηκε στα 9,976 λεπτά από 7,866.

Ακριβά και στις άλλες εταιρείες

Η Protergia χρεώνει πάγιο τεσσάρων ευρώ και το κόστος ανά κιλοβατώρα φτάνει πλέον τα 16,422 ευρώ (αύξηση 54,9%)

Το τιμολόγιο της Elpedison διαμορφώνεται στα 15,48 λεπτά για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες (αύξηση 55,3%) και από την 101η κιλοβατώρα και πάνω, η χρέωση είναι 17,98 λεπτά (αύξηση 70%).

Για την Ηρων το πάγιο είναι στα 5 ευρώ και η χρέωση στα 16,33 λεπτά (αύξηση 61%).

Το πράσινο τιμολόγιο της NRG, με το πάγιο στα 3,5 ευρώ είναι στα 15,95 λεπτά, αυξημένο κατά 45,5% έναντι του Μαίου (10,96 λεπτά).

Το τιμολόγιο της ΕΛΙΝ διαμορφώνεται στα 14,85 λεπτά (από 9,5 λεπτά ή αύξηση 56%) με το πάγιο στα πέντε ευρώ.

Οι καταναλωτές οφείλουν να παρακολουθούν ποιες εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις ● Σε αρκετές εταιρείες, τα σταθερά τιμολόγια προσφέρουν πλέον χαμηλότερη χρέωση, αλλά εκεί χρειάζεται προσοχή, διότι το μηνιαίο πάγιο είναι πολύ ψηλότερο.

Καυτό καλοκαίρι» με αυξήσεις που πλησιάζουν το 70% στα ειδικά «πράσινα» τιμολόγια «ευχήθηκαν» οι πάροχοι ηλεκτρισμού. Τα νέα τιμολόγια για τον Ιούνιο του 2024 περιλαμβάνουν αυξήσεις μεταξύ 11,6% και 66,84%, μετά την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής, που έκλεισε τον Μάιο αυξημένη κατά 32,63% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Τα νέα δεδομένα «βάζουν φωτιά» στον λαβύρινθο που βιώνουν εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος, προσπαθώντας κάθε μήνα να βρουν ποιο τιμολόγιο τους συμφέρει καλύτερα και να επιδιώξουν αλλαγή προμηθευτή.

Επειτα και από αυτές τις αυξήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια, που προωθήθηκαν έντονα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εν όψει της κατάργησης των επιδοτήσεων τον περασμένο Ιανουάριο, οι καταναλωτές οφείλουν να παρακολουθούν ποιες εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις αλλά και υπό ποιες προϋποθέσεις. Σε αρκετές εταιρείες, τα σταθερά τιμολόγια προσφέρουν πλέον χαμηλότερη χρέωση, αλλά εκεί χρειάζεται προσοχή, διότι το μηνιαίο πάγιο είναι πολύ ψηλότερο. «Θολή» παραμένει η εικόνα με τα κίτρινα «κυμαινόμενα» τιμολόγια, καθώς εκεί οι τελικές τιμές χρέωσης ανακοινώνονται τους επόμενους μήνες.

Η «Εφ.Συν.» διαμόρφωσε έναν συγκριτικό πίνακα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια, χωρίς έκπτωση, υπό προϋποθέσεις, που ισχύουν τον Ιούνιο, έναντι εκείνων που ίσχυαν τον Μάιο. Μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται ότι:

● Οι χρεώσεις που επέβαλαν οι εταιρείες απέχουν υπερβολικά από τη μέση χονδρεμπορική τιμή (ΤΕΑ-Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς) που προέκυψε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τον Μάιο.

Οπως αποφάσισε το ΥΠΕΝ, η χρέωση στα «πράσινα» τιμολόγια προκύπτει από τη μέση ΤΕΑ του προηγούμενου μήνα, αυξημένη κατά ένα ποσοστό, ανάλογα με συγκεκριμένους συντελεστές που θέτει κάθε εταιρεία. Η μέση τιμή χονδρεμπορικής ήταν 7,823 λεπτά και οι εταιρείες χρεώνουν μεταξύ 11,9 και 23,42 λεπτά, δηλαδή έως και τρεις φορές ακριβότερα. Αντίστοιχα, η μέση ΤΕΑ Απριλίου ήταν 5,89 λεπτά, αλλά οι τελικές χρεώσεις λιανικής ξεκινούσαν τον Μάιο από 9,5 λεπτά και έφθαναν έως τα 17,6 λεπτά, δηλαδή και πάλι τριπλάσιες.

● Οι τιμές που παραθέτουμε είναι χωρίς τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι εταιρείες, υπό προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις μπορεί να σχετίζονται με την έγκαιρη εξόφληση, τη συνέπεια, την πάγια εντολή εξόφλησης μέσω τραπέζης και άλλους παράγοντες που οφείλει κάθε καταναλωτής να σταθμίσει προσωπικά.

● Είναι οφθαλμοφανές ότι η εταιρεία που προσφέρει τη χαμηλότερη χρέωση στα «πράσινα» τιμολόγια είναι η ΔΕΗ, αφού επέβαλε τη μικρότερη ποσοστιαία αύξηση, 11,6%. Ενδεχομένως, αυτό προκύπτει από συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία θέλει να λέει ότι οι πάροχοι συγκρατούν τις τιμές και απορροφούν τις αυξήσεις στη χονδρική. Από την άλλη πλευρά, η ΔΕΗ ανακοινώνει συνεχώς αυξήσεις ρεκόρ στα κέρδη της, καθώς είναι ταυτόχρονα παραγωγός ρεύματος και από εκείνους που επωφελούνται πρωτίστως από την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής. Ταυτόχρονα, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική μειώνεται συνεχώς και ίσως να ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτόν θα επωφεληθεί από κάποια ανάκαμψη. Ούτως ή άλλως, έχει περιθώριο κέρδους σχεδόν 50% ανάμεσα στη χονδρεμπορική και τη «φθηνή» λιανική τιμή.

● Μένοντας λίγο ακόμη στη ΔΕΗ, ας δούμε στο κάτω μέρος του πίνακα, όπου παραθέτουμε δύο από τα επαγγελματικά τιμολόγια της εταιρείας. Το Γ21 ανεβαίνει από τα 12,59 στα 14,02 λεπτά (+11,35%) ανά κιλοβατώρα και είναι αυτό με το οποίο χρεώνεται το κοινόχρηστο ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολυκατοικίες. Στο τιμολόγιο αυτό «έπεσαν» αυτόματα οι πολυκατοικίες που είχαν το Γ21 πριν από τα «πράσινα» τιμολόγια. Πολύ μεγάλη αύξηση, 47,83%, καταγράφεται όμως στο τιμολόγιο Οδοφωτισμού της ΔΕΗ, με συνέπεια οι δήμοι που το έχουν επιλέξει να χρεώνονται πλέον με 17,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 11,96 λεπτά τον Μάιο.

● Επιστρέφοντας στα «πράσινα» τιμολόγια, υπάρχουν ακόμη τρεις εταιρείες που αύξησαν τις χρεώσεις κάτω από την αύξηση 32,63% της χονδρεμπορικής τιμής. Η Φυσικό Αέριο ανέβηκε από τα 13,55 στα 17,25 λεπτά, η NRG από τα 16,96 στα 21,6 λεπτά και η Volterra από τα 9,9 στα 12,9 λεπτά. Παρά τις συγκρατημένες αυξήσεις, και οι τρεις είναι ακριβότερες από τη ΔΕΗ που παρέχει έκπτωση χωρίς προϋποθέσεις.

● Ολες οι υπόλοιπες εταιρείες λιανικής επιβάλλουν αυξήσεις πάνω από τον μέσο όρο αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής. Η ΕΛΙΝΟΙΛ, που είχε χαμηλό τιμολόγιο στα 9,5 λεπτά, ανεβαίνει κατά 66,84%, στα 15,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η ELPEDISON φθάνει τα 15,48 λεπτά, με αύξηση 55,26%, και η ΖΕΝΙΘ στα 16,93 λεπτά, με αύξηση 64,85%.

● Σταθερά ακριβότερo το «πράσινο» της Protergia, με χρέωση 23,42 λεπτά (+33,07%), ο ΗΡΩΝ απογειώνεται κατά 52,53%, φθάνοντας τα 18,06 λεπτά (έναντι 11,84 τον Μάιο). Η Volton φθάνει σε χρέωση 16,88 λεπτά (αυξημένη κατά 32,8% σε σχέση με τον Μάιο).

Σημειώνεται ότι η ELPEDISON εφαρμόζει την χρέωση των 15,48 λεπτών για πολύ μικρή κατανάλωση, δηλαδή τις πρώτες 100 κιλοβατώρες ενώ μετά από αυτό το όριο, η χρέωση ανεβαίνει στα 17,98 λεπτά. Επίσης η ΔΕΗ έχει αυξημένη χρέωση 12,64 λεπτά όταν η μηνιαία κατανάλωση ξεπερνά τις 500 κιλοβατώρες.

Ψάχνουν τα σταθερά

Θεωρείται πλέον πιθανό πολλοί καταναλωτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, κάποια από τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν βασική χρέωση κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τέτοιες τιμές προσφέρουν η Protergia και η Elpedison, δείχνοντας σαφώς ότι επιθυμούν να ωθήσουν τους πελάτες τους στα συμβόλαια με κλειδωμένη τιμή. Εκεί, πάντως, χρειάζεται προσοχή για τους όρους του συμβολαίου (διάρκεια, πάγιο κ.λπ.), καθώς μπορεί, μετά τους θερινούς καύσωνες, οι τιμές να υποχωρήσουν και πάλι.

Ενας παράγοντας που, δυστυχώς, δεν μπορεί να συνυπολογιστεί από τους καταναλωτές είναι οι αυξήσεις που θα επιβληθούν με κυβερνητικές αποφάσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών, δηλαδή τα τέλη υπέρ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Οπως πρόσφατα έγραψε η «Εφ.Συν.», για τα τέλη ΑΔΜΗΕ ζητείται αύξηση 22,4% στη χρέωση νοικοκυριών (χαμηλή τάση). Ο ΑΔΜΗΕ ζητά επίσης χρέωση 4 ευρώ ανά μήνα και ισχύ 1 KVA για τα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή – χρέωση που μπορεί να ακυρώσει πλήρως τα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια, όταν αυτά ανακοινωθούν.

Ταυτόχρονα, αυξήσεις απειλούνται στις χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ, για να καλυφθεί το κόστος της καταμέτρησης κατανάλωσης ανά μήνα αντί για τετράμηνο. Για τα τέλη υπέρ ΕΤΜΕΑΡ, ζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση 40%, λόγω των ελλειμμάτων που εμφανίζει ο λογαριασμός ΕΛΑΠΕ, στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα αυτά, ενώ ελλείμματα εμφανίζει και ο λογαριασμός των ΥΚΩ. Τα αποθεματικά των λογαριασμών αυτών εξαντλήθηκαν, για να δοθούν μεγάλες επιδοτήσεις προεκλογικά το 2023.