Τέλος τα μετρητά: Αυτό είναι το νέο όριο – Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Με νέα διάταξη που ψηφίστηκε από την 1η Ιανουαρίου στη Βουλή ορίστηκε πρόστιμο για πληρωμές 500 ευρώ και άνω οι οποίες θα έχουν πραγματοποιηθεί με μετρητά.

Τέλος τα μετρητά: Αυτό είναι το νέο όριο - Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Το δε πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του ποσού, που πληρώθηκε με μετρητά για τη συναλλαγή. Εν ολίγοις, η πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλείται αποκλειστικά με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Η αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το πρόστιμο των 100 ευρώ είναι κατανοητό ότι δεν απέτρεπε πολλούς από το να προτιμούν να πληρωθούν με μετρητά.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός αγαθού το οποίο κοστίζει 800 ευρώ, αν γίνει με μετρητά, τότε ο παραβάτης θα κληθεί να πληρώσει ως πρόστιμο το διπλάσιο της τιμής του, δηλαδή 1.600 ευρώ.

Η πώληση αγαθών σε ιδιώτες εξοφλούνται αποκλειστικά με χρήση κάρτας για ποσά άνω των 500 ευρώ, χωρίς να επιτρέπεται η εξόφληση με μετρητά, αναφέρει χαρακτηριστικά η εν λόγω διάταξη.

Παράλληλα, από τους πρώτους μήνες του νέου έτους μπήκαν, όπως γνωρίζουμε POS. Κατά συνέπεια σε κάθε πληρωμή με κάρτα, θα «χτυπάει» αυτομάτως απόδειξη στην ταμειακή του καταστήματος, αλλά και «καμπανάκι» στην ΑΑΔΕ τι και πώς πληρώθηκε με κάρτα.

Η υπουργική απόφαση για την επέκταση των POS ορίζει ότι χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπως: ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, γυμναστήρια, πάρκινγκ θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν σε 49 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:

Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52 από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.

Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.

Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.