Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι θα συμβεί από 1η Ιουνίου

Δείτε τι θα συμβεί από την 1η Ιουνίου και αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ανακοίνωσε έκτακτη ενημέρωση.

Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι θα συμβεί από 1η Ιουνίου

Η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται μέχρι το τέλος Ιουνιού να λάβει άδεια λειτουργίας η Snappi και επίσημα θα γίνει η πρώτη ελληνική neobank σ’ αυτόν τον τομέα.

Από εκεί και πέρα ,έχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος την άδεια λειτουργίας στη Snappi, την πρώτη neobank από την Τράπεζα Πειραιώς και την ελληνική εταιρεία fintech, με έδρα τα Ιωάννινα, Natech.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, το 2024 θα είναι «έτος Snappi», καθώς η πρώτη ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα θα μπει δυναμικά στην αγορά των digital πληρωμών και υπηρεσιών.

Έκτακτη ενημέρωση από την Τράπεζα Πειραιώς – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος την άδεια λειτουργίας στη Snappi, την πρώτη neobank από την Τράπεζα Πειραιώς και την ελληνική εταιρεία fintech, με έδρα τα Ιωάννινα, Natech.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, το 2024 θα είναι «έτος Snappi», καθώς η πρώτη ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα στην Ελλάδα θα μπει δυναμικά στην αγορά των digital πληρωμών και υπηρεσιών, στοχεύοντας μέχρι το 2026 σε περίπου 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους στο «embedded finance», δηλαδή στη διάθεση χρηματοοικονομικών προϊόντων από μια μη χρηματοοικονομική πλατφόρμα.

Όπως είχε αναφέρει η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023, από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, η Snappi θα παρέχει πλήρες φάσμα υπηρεσιών πληρωμών και μικροχρηματοδοτήσεις. Για το 2030, το όραμα της Snappi είναι η επέκταση στο εξωτερικό, οι συνεργασίες στο Banking-as-a-Service (μοντέλο με το οποίο μη τραπεζικές επιχειρήσεις ενσωματώνουν απευθείας στα προϊόντα τους υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής που παρέχονται από αδειοδοτημένες τράπεζες μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών) σε διάφορες χώρες, καθώς και η δημιουργία πλήρους γκάμας προϊόντων που θα απευθύνονται και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εύπορους πελάτες.

Στους αναλυτές είχε αναφερθεί ότι το λειτουργικό κόστος της Snappi θα διαμορφωθεί το 2024 στα 15 εκατ. ευρώ, το 2025 σε 20 εκατ. ευρώ και το 2026 σε 30 εκατ. ευρώ. Όσο για τα έσοδα που αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς από τη Snappi την τριετία 2024-2026 υπολογίζονται σε 55 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2024 η Τράπεζα Πειραιώς, η ίδια έχει φτάσει ήδη να διεκπεραιώνει το 99% των συναλλαγών ψηφιακά (από 85% το 2021), έχει ανεβάσει δυόμιση φορές τις ψηφιακές της πωλήσεις μέσα σε τρία χρόνια (2020-23) και έχει αυξήσει κατά 35% τους ενεργούς χρήστες του e-banking στο ίδιο διάστημα. Τώρα, η Τράπεζα χτίζει τη νέα γενιά υπηρεσιών που θα της δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, εστιάζοντας στα Advanced analytics και την GenAI, στη βελτίωση του ψηφιακού «ταξιδιού» του πελάτη, στις τεχνολογικές συνεργασίες όπως η στρατηγική της συνεργασία με την Microsoft για υποδομές σε cloud, αλλά και άλλες συνεργασίες που θα επιδιώξει με fintechs, καθώς και στο embedded finance, με περισσότερες από 40 εμπορικές συμφωνίες για καταναλωτικά δάνεια του personal banking.

Με 442 καταστήματα και 7.937 εργαζόμενους, καταθέσεις 26,3 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 18,5 δισ. ευρώ, έχουν παρουσία εκτός Ελλάδος οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με τις διεθνείς τους δραστηριότητες να συμβάλλουν σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων τους και στη μείωση του κινδύνου συγκέντρωσης.

Η εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, η επιστροφή σε ισχυρή κερδοφορία και ο απεγκλωβισμός τους από τον έλεγχο του Δημοσίου μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, έχουν δώσει σταθερές βάσεις στις ελληνικές τράπεζες για την εκ νέου ανάπτυξη της παρουσίας τους εκτός Ελλάδος, με την Eurobank να κατέχει την ηγετική θέση.

Ειδικότερα, Eurobank και Alpha Bank διατηρούν την πρωτοπορία των κινήσεων στο άνοιγμα στο εξωτερικό, ενώ Εθνική και Πειραιώς σχεδιάζουν εμμέσως τα επεκτατικά τους βήματα, χωρίς να στοχεύουν επί του παρόντος σε εξαγορές. Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη παρουσία σε Βόρεια Μακεδονία και Κύπρο, η οποία συμβάλλει στην καθαρή της κερδοφορία περίπου 5%, ενώ ο CEO Παύλος Μυλωνάς έχει αναφέρει ότι προτιμητέα επιλογή για την περαιτέρω επέκταση της ΕΤΕ στο εξωτερικό είναι συμφωνίες ή εξαγορές εταιρειών fintech. H Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί αμελητέα παρουσία στην Ουκρανία με την JSC Piraeus Bank ICB, έχοντας αποχωρήσει εδώ και χρόνια από τις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Αιγύπτου.

Τον δρόμο για την επάνοδο στις αγορές του εξωτερικού που έκλεισαν απότομα στις ελληνικές τράπεζες η κρίση και οι ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, έχει ανοίξει η Eurobank. Η Τράπεζα στοχεύει το 50% των κερδών της μέχρι το 2026 να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες, με μοχλό επέκτασης την αγορά της Κύπρου.

H σημαντική κινητικότητα ως προς τη διεθνή παρουσία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων που σημειώθηκε την περυσινή χρονιά οφείλεται καταρχάς στη Eurobank, η οποία ενίσχυσε τη διεθνή της παρουσία σε αγορές που θεωρεί στρατηγικής σημασίας, ολοκληρώνοντας την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria τον Μάιο του 2023 και ανακοινώνοντας τον Αύγουστο την υπογραφή συμφωνιών για τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο στο 55,3%. Εντός του Μαΐου η Eurobank αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις από ΕΚΤ, Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και Έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου προκειμένου να προχωρήσει μετά σε υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών. Η δημόσια πρόταση θα υποβληθεί εντός διμήνου από τη λήψη των εποπτικών εγκρίσεων, με τη Eurobank να υπολογίζει σε ενίσχυση του ποσοστού της τουλάχιστον στο 65%. Οι άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής είναι η Demetra Holdings Plc με ποσοστό 21% και το Σωματείο Εργαζομένων της Ελληνικής με 12%. Σημειώνεται ότι η Eurobank ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο του 2023 την πώληση της θυγατρικής της, Eurobank Direktna, στη Σερβία στην AIK Banka έναντι τιμήματος 198 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα με τη Eurobank, η Alpha Bank ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας με την ιταλική UniCredit, την πρόθεση συγχώνευσης των θυγατρικών τους στη Ρουμανία έναντι τιμήματος περίπου 300 εκατ. ευρώ και τη διατήρηση ποσοστού 9,9% στο νέο σχήμα.