Επίδομα παιδιού: Στα ΑΤΜ η έκτακτη πληρωμή – Αυξημένα ποσά

Πληρωμή με αύξηση από τον ΟΠΕΚΑ για το Επίδομα Παιδιού Α21 2024: Πότε αναμένεται η έναρξη των πληρωμών;

Επίδομα παιδιού: Στα ΑΤΜ η έκτακτη πληρωμή - Αυξημένα ποσά

Οι υποβολές αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ έκλεισαν στις 15 Ιανουαρίου και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τον Μάρτιο του 2024. Παρά ταύτα, η επικείμενη πληρωμή προβλέπεται να αυξηθεί.

Οι πληρωμές για το επίδομα παιδιού έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024, με τα κεφάλαια να είναι διαθέσιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς από την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, το απόγευμα.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα παιδιού Α21 απαιτείται μια φορά ετησίως, από τον Μάρτιο κάθε έτους έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας Α21, είτε μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ είτε μέσω της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Επίδομα παιδιού: Στα ΑΤΜ η έκτακτη πληρωμή – Αυξημένα ποσά

Επισημαίνεται πως στις 31 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει η τελευταία εκκαθαριστική πληρωμή του επιδόματος του 2023 στους δικαιούχους.

Οι αιτήσεις για το 2024 θα ανοίξουν από τα μέσα Φλεβάρη και μετά.

Πληρωμές για το επίδομα παιδιού πραγματοποιούνται κάθε δυο μήνες και η κάθε δόση αφορά τους δυο μήνες του επιδόματος.

Πρώτη δόση 2024:

Τελευταία εργάσιμη Μαρτίου η πρώτη δόση Επιδόματος Παιδιού για τούς μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Από 1η Ιανουαρίου 2024 η αύξηση στο επίδομα παιδιού

Δείτε αναλυτικά για την αύξηση του επιδόματος παιδιού:

  • Για ένα (1) παιδί, από τα 50 ευρώ στα 70 ευρώ
  • Για δύο (2) παιδιά, από τα 70 ευρώ στα 120 ευρώ
  • Για τρία (3) παιδιά, από 120 ευρώ στα 170 ευρώ ευρώ
  • Για τέσσερα (4) παιδιά, από 170 ευρώ στα 220 ευρώ

Πλέον, ανάμεσα στις προϋποθέσεις που ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού, συμπεριλαμβάνεται η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση, -από το προ νήπιο έως και το Γυμνάσιο-, και η επάρκεια της φοίτησης. Στην αίτηση Α21 πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθούν τα σχετικά πεδία, όπως τα στοιχεία της Σχολικής Μονάδας, η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας επιβεβαιωθούν, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επιβεβαίωση, εμφανίζεται σχετική επισήμανση στην αίτηση, και ο αιτών καλείται να προσκομίσει το απαραίτητο έγγραφο. Οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς για την ολοκλήρωση της αίτησης, αυτή πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Μια αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Επίδομα Γέννησης: Αυξάνεται από 400 έως 1.500 ευρώ -Αλλάζουν & άλλα επιδόματα

Μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν το ακριβό κόστος ζωής ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης σε 2.400 ευρώ (από 2.000 που ήταν )ενώ η αύξηση μπορεί να φτάσει αναλογικά, έως και 1.500 ευρώ.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν το 2023.

Το αυξημένο επίδομα αναμένεται να πληρωθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται τον πρώτο μήνα από τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη δόση μέσα στο πρώτο πεντάμηνο από τη γέννηση του παιδιού.

Η αύξηση όπως είπε η Σοφία Ζαχαράκη θα είναι κλιμακωτή:
400 ευρώ, δηλαδή 2.400 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το πρώτο τους παιδί

800 ευρώ, δηλαδή 2.800 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το δεύτερο παιδί

1.000 ευρώ, δηλαδή, 3.000 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τρίτο παιδί

1.500 ευρώ, δηλαδή, 3.500 ευρώ για οικογένειες που αποκτούν το τέταρτο παιδί και πάνω

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε νέους γονείς θα δοθούν περίπου 90 εκατ. ευρώ.

«Μιλάμε για σχεδόν 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας. Είναι η απάντηση της κυβέρνησης βασικά στο πρόβλημα της ακρίβειας, μετά τα βαριά πρόστιμα, το πλαφόν που έχει εισαχθεί στο βρεφικό γάλα».

Τον Απρίλιο, εάν ένας γονέας γέννησε παιδί εντός του 2023, θα πάρει τα επιπλέον 400 ευρώ. Εάν γεννήσει και δεύτερο, θα πάρει όσο αντιστοιχεί. Αύξηση δόθηκε κυρίως για το πρώτο παιδί γιατί έχει διαπιστωθεί ότι αυτό είναι το δύσκολο.

Αλλαγή σε κλίμακες και άλλων επιδομάτων

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, θα υπάρξουν και οι εξής παρεμβάσεις: αύξηση του επιδόματος μητρότητας, προσαύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος τέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο, με αύξηση 20% για το πρώτο παιδί και 50% από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Ως προς τις κλίμακες, για το επίδομα γέννησης δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι καθώς είναι ήδη διευρυμένες. Αντίστοιχα, ούτε στο Α21.

«Είχαμε κατ’ επανάληψη έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο επίδομα τέκνου σε 800.00 δικαιούχους, με κόστος 355 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης, που έκανε λόγο για πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων οικογενειών.

«Εκεί που πηγαίναμε σε ένα οριζόντιο πρόγραμμα, τώρα μιλάμε για εξαρτώμενα μέλη. Οπότε προσμετράται το πόσα παιδιά έχει ο καθένας. Το ποσό είναι σημαντικό όταν το λαμβάνει η οικογένεια. Έρχεται να προστεθεί στα παιδιά που ήδη έχεις», είπε η κυρία Ζαχαράκη.

Όσον αφορά στα σχολικά γεύματα, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ότι τα ποσά έχουν αυξηθεί και δίνονται μερίδες περισσότερες από ποτέ. «Είναι αντικειμενικά τα κριτήρια. Είναι σημαντικό να αλλάξουν τα παιδιά τις συνήθειες της διατροφής. Είναι η ποιότητα», είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παρέμβαση για το ζήτημα. Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι χρειάζεται πολύμηνη μελέτη, κάτι που γίνεται, καθώς έχει συσταθεί επιτροπή, αφού το δημογραφικό είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη και κυρίως για την Ελλάδα. «Την περίοδο 2018-2019, είχαμε 120.000 vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, φέτος ο αριθμός έχει ανέβει στα 177.000, μέσα σε τέσσερα χρόνια. Γίνεται συστηματική προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα».

«Το μέτρο αυτό αποδεσμεύστε το με την κουβέντα για το δημογραφικό. Γίνεται μια συζήτηση για τη νέα οικογένεια, αλλά προστίθεται και στα μέτρα για να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γιατί υπάρχουν vouchers και δεν μπορεί κάποιος να το αξιοποιήσει», είπε.