Κατώτατος μισθός: Ανατροπή με τη νέα αύξηση – Χαμόγελα για όλους

Από την αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα αυξηθεί ο μισθός περίπου 600.000 εργαζομένων. Επίσης, από το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα ωφεληθούν φέτος 100.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που συμπληρώνουν τριετία εντός του 2024 και άρα θα δουν επιπλέον αύξηση μισθού κατά 10%

Κατώτατος μισθός: Ανατροπή με τη νέα αύξηση - Χαμόγελα για όλους

Κατώτατος μισθός: Από 1ης Απριλίου 2023 βρίσκεται σε ισχύ η αύξησή του κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό από 1ης Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια επιπλέον αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμό και την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω.

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα κατά έναν μήνα έρχονται οι αυξήσεις

Στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού εστίασε στις 26/1 στη συζήτηση που είχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με το Προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Παράλληλα, η υπουργός συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Γιώργο Καρανίκα και τα μέλη του Προεδρείου της ΕΣΕΕ θέματα όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης. Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι εμπορικές επιχειρήσεις και να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Με το προεδρείο της ΕΣΕΕ είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο. Άκουσα με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Όπως ενημέρωσα το προεδρείο της ΕΣΕΕ, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε έμπρακτα τον εμπορικό κόσμο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης, να αναπτυχθεί περαιτέρω, προς όφελος των εργαζομένων και της Εθνικής οικονομίας».

Να υπογραμμισθεί πως έως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με τις αυξήσεις έως 6,5% στον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να «τρέξουν», ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να εφαρμοστεί από την τρέχουσα χρονιά και στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο. Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, αρχικά, θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και θα πραγματοποιηθεί η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης.

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση. Στη συνέχεια, έπεται η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη του σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης.

Κατόπιν, υποβάλλεται η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το υπουργικό συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Πώς διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός με τις τριετές

Η επαναφορά του επιδόματος προϋπηρεσίας ή «τριετίες» με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, φέρνει αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για αυξήσεις που θα δουν στους μισθούς τους όσοι εργάζονται με τον κατώτατο μισθό και θα συμπληρώσουν μέσα στο νέο χρόνο μία από τις τρεις τριετίες «υπηρεσιακής ωρίμανσης».

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου Εργασίας  σχετικά με το ξεπάγωμα των τριετιών, οι αυξήσεις που θα προσμετρηθούν από 1/1/2024 συνδέονται με την προϋπηρεσία που είχε σταματήσει να προσμετράται για την προσαύξηση των αποδοχών όλων των εργαζομένων μετά τις 14/2/2012 με το δεύτερο Μνημόνιο.

Δηλαδή, ο πλήρους απασχόλησης μισθωτός που θα «κτίσει» μία τριετία μέσα στο 2024 θα πάρει 10% πάνω στα 780 ευρώ, δηλαδή αύξηση 78 ευρώ τον μήνα ή 1.092 ευρώ σε ετήσια βάση, με τους 14 μισθούς. Αντίστοιχα ο μερικώς απασχολούμενος με σύμβαση 390 ευρώ για 4ωρη εργασία θα πάρει, αν έχει τριετία μέσα στο 2024, προσαύξηση 39 ευρώ.

Όταν κτιστεί η πρώτη τριετία, ο μισθός θα ανέλθει στα 858 ευρώ, με τη δεύτερη θα φτάσει στα 936 ευρώ και έπειτα από 9 έτη προϋπηρεσίας, τρεις τριετίες, ο μισθός θα φτάσει στα 1.014 ευρώ.

Ο κατώτατος νομοθετημένος μισθός και το ημερομίσθιο από 1ης/1/2024 διαμορφώνονται ως εξής:

 Πόσα παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Λουξεμβούργο

Στην Ελλάδα, ο κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2024 φθάνει τα 910 ευρώ, συγκριτικά με 832 ευρώ τον Ιανουάριο του 2023.

Η Σουηδία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ιταλία δεν έχουν εθνικούς κατώτατους μισθούς, αν και έχουν κατώτατους μισθούς που καθορίζονται στο πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων, σύμφωνα με το Eurofound.

Στο Λουξεμβούργο, ο κατώτατος μισθός για τους ανειδίκευτους εργαζόμενους τον Ιανουάριο του 2024 ανέρχεται σε 2.571 ευρώ, με το μικρό αλλά πλούσιο δουκάτο να δίνει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.