Κοινωνικό μέρισμα, Market Pass 3 ή επιταγή ακρίβειας – Τί ισχύει με το έκτακτο Δώρο Πάσχα

Με την ακρίβεια να συμπιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση εξετάζει  το Πάσχα την χορήγηση νέας έκτακτης ενίσχυσης στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Κοινωνικό μέρισμα, Market Pass 3 ή επιταγή ακρίβειας - Τί ισχύει με το έκτακτο Δώρο Πάσχα

Το «παράθυρο» για έκτακτο δώρο Πάσχα στους ευάλωτους άνοιξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αναφέροντας ότι «είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας».

«Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις που προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον στην κοινωνία», σημείωσε ο υπουργός, έχοντας μιλήσει τελευταία στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Όπως είπε, «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, πέρα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για τις εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ», για να προσθέσει ότι «νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει» καθώς «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ, για να μειωθεί το χρέος». «Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε, όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός.

 Έκτακτο Δώρο Πάσχα – Οι δικαιούχοι

Σε κάθε περίπτωση, για οποιοδήποτε έκτακτο επίδομα αποφασιστεί να δοθεί, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο ταμειακό απόθεμα. Πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και δημοσιονομικό περιθώριο έναντι του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση όμως έχει φροντίσει και για αυτό, καθώς διαμορφώνει τους αναγκαίους όρους και στο δημοσιονομικό πεδίο, για να πετύχει την αξιοποίηση των πόρων αυτών, πέραν όσων έχει εξαγγείλει ήδη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβερνήσεως για φέτος και την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός.

Εάν η εικόνα που θα προκύψει από την πορεία των φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου του 2024 και η τελική πρόβλεψη του ΑΕΠ του 2023 είναι υψηλότερη από τον στόχο τότε θα εξεταστεί μία έκτακτη παροχή ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκ. πολίτες οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες -δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

Να σημειωθεί πως πέρσι το Πάσχα, παρότι είχε διαρρεύσει ένα παρόμοιο σενάριο, το επίδομα είχε «κοπεί» από αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό -κλιμακωτά- μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αντίθετα, όμως, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες.

Συγκεκριμένα, τα ποσά μοιράστηκαν ως εξής σε πάνω από δύο εκατομμύρια δικαιούχους:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.