«Βόμβα»: Πρόστιμο έως 30.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων – Δείτε ποιους αφορά

Ιδιαιτέρως τσουχτερό είναι το πρόστιμο που περιμένει όσους «έξυπνους» προσπαθήσουν να μην πληρώσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ τους. Μάλιστα, χωρίς υπερβολή, το εν λόγω πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30.000 ευρώ. 

«Βόμβα»: Πρόστιμο έως 30.000 ευρώ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων – Δείτε ποιους αφορά

Τέλη Κυκλοφορίας 2024. Μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, λόγω της παράτασης που έχει δοθεί υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  έχουν τη δυνατότητα οι οδηγοί να καταβάλουν το αντίτιμο που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν να τα εκτυπώσουν τα ειδοποιητήριά τους και στη συνέχεια να τα εξοφλήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είτε με κωδικούς Taxisnet είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ τους.

Τέλη κυκλοφορίας: Τα πρόστιμα «φωτιά» για εκπρόθεσμη καταβολή 

Όσοι δεν καταβάλουν εκπρόθεσμα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024, τότε έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο «μαμούθ» που είναι ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται κλιμακωτά και όχι απευθείας μετά τη λήξη της προθεσμίας για τα τέλη κυκλοφορίας 2024.

Ειδικότερα το πρόστιμο είναι:

  • Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
  • Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας: Το πρόστιμο των 30.000 ευρώ

Ο μοναδικός τρόπος να αποφύγει κάποιος τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι να θέσει το αυτοκίνητό του σε ψηφιακή ακινησία. Σε αυτή, ωστόσο, την περίπτωση απαγορεύεται ρητά να το μετακινήσει.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που διαπιστωθεί από τα κατά νομό αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ότι ένα όχημα, ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία, κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο φέροντας πινακίδες, τότε επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο εκτοξεύεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Τί ισχύει με την κατάθεση πινακίδων μετά τη δίμηνη παράταση

Η δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2024 αφορά και όσους σκέφτονται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών και των τεκμηρίων διαβίωσης. Θα έχουν, δηλαδή, περιθώριο για δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, καλυπτόμενοι από την παράταση αλλά το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Μεταβίβαση οχημάτων και τέλη κυκλοφορίας 2024

Επίσης, η παράταση που ανακοινώθηκε δεν επηρεάζει όσους μεταβιβάζουν οχήματα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Πιο συγκεκριμένα, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.

Π.χ. αν ένα όχημα μεταβιβαστεί στις 5 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024, καθώς είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ανακοινωθεί επίσημα η χρονική μετάθεση κατά δύο μήνες της προθεσμίας πληρωμής, υπήρχε έντονη φημολογία για πιθανή παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024, η οποία και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Πώς  γίνεται η ψηφιακή ακινησία

  • Συνδεόμαστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγουμε «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» όπου καταχωρούμε ή επιλέγουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούμε να θέσουμε σε ψηφιακή ακινησία.
  • Καταχωρούμε τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχ.κωδ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
  • Επίσης δηλώνουμε υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλουμε την αίτησή μας και εφόσον είμαστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα μας δίνει αριθμό αίτησης και μας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα μας, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.